search icon

Αγορές

Ξεμένει από δυνάμεις το Χρηματιστήριο Αθηνών – «Φλερτάρει» με νέα πτώση (upd)

Στους ρυθμούς των αποτελεσμάτων εννεαμήνου κινείται η εγχώρια αγορά - Σε ποιες εισηγμένες παρατηρείται έντονη κινητικότητα - Συγκρατημένες οι τοποθετήσεις στις διεθνείς αγορές

(Τελευταία ενημέρωση – 14:30)

Στη «ζώνη» των 1.410-1.420 μονάδων κινείται το ελληνικό χρηματιστήριο, με εναλλαγές στο πρόσημο κατά τη διάρκεια της ημέρας. Αν και αρχικά διεκδικούσε την επιστροφή του πάνω από τις 1.420 μονάδες, πλέον «φλερτάρει» με την τρίτη διαδοχική συνεδρίαση απωλειών.

Η εγχώρια αγορά δείχνει να αντιδρά υπερβολικά στις πτωτικές τάσεις των ξένων χρηματιστηρίων, τα οποία διορθώνουν στον απόηχο των πρόσφατων ρεκόρ. Αρκετοί τίτλοι παρουσιάζουν σημαντικό discount σε σύγκριση με μετοχές συναφών δραστηριοτήτων που διαπραγματεύονται στο εξωτερικό. Επομένως, οι ελκυστικές αποτιμήσεις των ελληνικών μετοχών δίνουν ένα σοβαρό λόγο για αντίδραση.

Ειδικότερα, στη συνεδρίαση της Τετάρτης (23/10) ο Γενικός Δείκτης υποχωρεί κατά -0,22% στις 1.411,51 μονάδες, έχοντας κινηθεί μέχρι στιγμής μεταξύ των 1.411,37 (χαμηλό ημέρας) και των 1.419,95 μονάδων (υψηλό ημέρας).

Νευρικότητα επικρατεί στην Αθήνα, όπως αποτυπώθηκε και από την χθεσινή «βουτιά», με τον τραπεζικό κλάδο να βρίσκεται στο στόχαστρο των πωλητών μετά τις μειώσεις των τιμών στόχων από την Goldman Sachs και τη Morgan Stanley. Πρόσθετο «βαρίδι» η έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδος, η οποία κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τη δημιουργία μίας νέας γενιάς «κόκκινων» δανείων.

Την ίδια στιγμή, το Χ.Α. φαίνεται πως έχει ξεμείνει από ρευστότητα, μετά τις συνεχείς εταιρικές πράξεις (placements, αυξήσεις κεφαλαίου, εκδόσεις ομολόγων), έχοντας περιορισμένα «καύσιμα» προκειμένου να αντιδράσει. Συγκρατημένες κινήσεις παρατηρούνται στις διεθνείς αγορές, καθώς οι επενδυτές παραμένουν επιφυλακτικοί ενόψει των στοιχείων για τον PMI στις ΗΠΑ και την ευρωζώνη, που ανακοινώνονται εντός της τρέχουσας εβδομάδας.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει η μετοχική πορεία της Σαράντης, η οποία δημοσίευσε σήμερα τις οικονομικές επιδόσεις 9μήνου. Η εισηγμένη κατέγραψε αύξηση πωλήσεων και κερδών, που οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην ενσωμάτωση της Stella Pack. Η διοίκηση επανέλαβε ότι παραμένει επικεντρωμένη στην επίτευξη των στόχων που έχει θέσει για το σύνολο του 2024. Για αύριο (24/10) είναι προγραμματισμένη η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της Metlen.

Σήμερα πραγματοποιήθηκε η έκτακτη ΓΣ της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, όπου οι μέτοχοι ενέκριναν την πώληση της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή στη Masdar, στον απόηχο του mega deal της 20ής Ιουνίου. Όπως δήλωσε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος, κ. Γεώργιος Περιστέρης, η εν λόγω πώληση θα ενισχύσει την ταμειακή θέση της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ κατά 850 εκατ. ευρώ και θα μειώσει την δανειακή επιβάρυνση κατά 1,1 δισ. ευρώ σε ενοποιημένη βάση. Χωρίς το δικαίωμα στο μέρισμα ύψους 0,4 ευρώ (καθαρό ποσό 0,38 ευρώ) διαπραγματεύεται η μετοχή της ΕΛΒΕ.

Στο επίκεντρο παραμένει η Cenergy Holdings, μετά την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου ύψους 200 εκατ. ευρώ, καθώς η θυγατρική Hellenic Cables υπέγραψε συμφωνία-πλαίσιο με την Enexis Netbeheer για την προμήθεια χερσαίων καλωδίων μέσης/υψηλής τάσης στο πλαίσιο του προγράμματος αναβάθμισης του δικτύου ηλεκτρικής ενέργειας της Enexis στην Ολλανδία, ύψους 2,3 δισ. ευρώ. Η αρχική διάρκεια της σύμβασης είναι 8 χρόνια, με δυνατότητα επέκτασης για επιπλέον 4 έτη.

Νέες τραπεζικές πιέσεις

Απώλειες της τάξης του -0,85% καταγράφει ο τραπεζικός δείκτης, ο οποίος διαπραγματεύεται στις 1.187,68 μονάδες. Ο FTSE 25 (υψηλής κεφαλαιοποίησης) κινείται πτωτικά κατά -0,21% στις 3.424,98 μονάδες και ο Mid Cap (μεσαίας κεφαλαιοποίησης) χάνει -0,13% στις 2.290,05 μονάδες.

Η αξία των συναλλαγών διαμορφώνεται στα 34,18 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων το 1,858 εκατ. ευρώ αφορά σε πακέτα. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς ανέρχεται στα 120,073 δισ. ευρώ, αν και δεν απεικονίζει την πραγματικότητα λόγω της στρέβλωσης στη μετοχή της Attica Bank. Θετικά πρόσημα για 41 τίτλους, ενώ αντίθετα 66 μετοχές υποχωρούν και 9 μένουν αμετάβλητες.

Στις συστημικές τράπεζες, η Eurobank διολισθαίνει -1,92% και διαπραγματεύεται στο 1,9125 ευρώ. Ακολουθούν στο ίδιο μήκος κύματος η Alpha Bank (-0,68% στο 1,456 ευρώ), η Πειραιώς (-0,64% στα 3,706 ευρώ) και η Εθνική (-0,27% στα 7,356 ευρώ).

Στην υψηλή κεφαλαιοποίηση, ισχυρές πιέσεις δέχονται η Titan, η ΕΥΔΑΠ και η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ. Αντίθετα, κέρδη πέριξ του +1% σημειώνουν η Cenergy και ο ΟΤΕ.

Στη μεσαία κεφαλαιοποίηση, απώλειες τουλάχιστον -1% καταγράφουν ο ΑΔΜΗΕ, η Quest και η Lavipharm. Από την άλλη πλευρά, η Intralot ενισχύεται κατά +2,6% και απομακρύνεται από τα χαμηλά έτους. Στο +1,5% διαπραγματεύεται η Profile.

Όσον αφορά την Attica Bank, η μετοχή καταγράφει «βουτιά» -8,96% στα 6,1 ευρώ με τζίρο 2.339,80 ευρώ. Χαμηλότερα κατά -17% στα 166 ευρώ το δικαίωμα στην ΑΜΚ της τράπεζας, με τη συνολική αξία των πράξεων στις 52.711,50 ευρώ.

Ποιες μετοχές «άγγιξαν» τα χαμηλά έτους – Ποιες αποστασιοποιήθηκαν

Τη χειρότερη συνεδρίαση των τελευταίων 11 εβδομάδων και συγκεκριμένα από το παγκόσμιο χρηματιστηριακό κραχ της 5ης Αυγούστου (-6,27% για το Χ.Α.) πραγματοποίησε την Τρίτη η Λεωφόρος Αθηνών. Ο Γενικός Δείκτης διολίσθησε κατά -1,67% στις 1.414,65 μονάδες, κάνοντας ένα πισωγύρισμα στο κάτω μέρος του εύρους των 1.400-1.450 μονάδων, στο οποίο «λιμνάζει» εντός του Οκτωβρίου.

Μεγάλος χαμένος της χθεσινής συνόδου ο τραπεζικός δείκτης, ο οποίος έχασε σχεδόν -2,3% και οπισθοχώρησε κάτω από τις 1.200 μονάδες. Παρόλο που η Τρ. Πειραιώς και η Eurobank κατέγραψαν «βουτιά» -3,74% και -2,99%, αντίστοιχα, αρνητική πρωταγωνίστρια αναδείχθηκε η Alpha Bank με ημερήσια πτώση -2,4%. Κι αυτό διότι έκλεισε στο χαμηλότερο σημείο των τελευταίων τεσσάρων μηνών, «φλερτάροντας» μάλιστα με τα χαμηλά έτους. Χθες έκλεισε στο 1,466 ευρώ και έφτασε έως το 1,459 ευρώ, ενώ έχει χάσει σωρευτικά -4,12% στο διήμερο.

Τη δεύτερη μεγαλύτερη ημερήσια πτώση της φετινής χρονιάς κατέγραψε η ΔΕΗ, διολισθαίνοντας κατά 0,5 ευρώ ή -4,09%, από τα 12,22 ευρώ στα 11,72 ευρώ. Παραμένει σε θετικό έδαφος εντός του 2024, με κέρδη της τάξης του +5,02%. Η χρηματιστηριακή αξία του ομίλου διαμορφώνεται στα 4,477 δισ. ευρώ.

Στη χαμηλότερη τιμή από τα τέλη του περασμένου Μαΐου βρέθηκε η Cenergy Holdings κι έτσι απομακρύνθηκε περαιτέρω από την τιμή διάθεσης των νέων μετοχών, προέκυψαν από την πρόσφατη ΑΜΚ των 200 εκατ. ευρώ. Ο τίτλος «γλίστρησε» χθες κατά -3,15% και έκλεισε στα 8,62 ευρώ, έχοντας κάνει ένα αρνητικό 4Χ5 που του κόστισε -5,48%. Η αύξηση κεφαλαίου έχει αυξήσει και τον ημερήσιο τζίρο, ο οποίος ανήλθε στα 7,823 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 3,098 εκατ. ευρώ ήταν πακέτα.

Παράλληλα, μία σειρά από εισηγμένες ισοφάρισαν τα φετινά αρνητικά ρεκόρ τους. Ο λόγος για την Ελλάκτωρ (1,8 ευρώ), την Intracom Holdings (2,88 ευρώ) και την Intrakat (4,64 ευρώ), οι οποίες έκλεισαν χθες στο χαμηλότερο σημείο τους για φέτος. Παρόμοια είναι η κατάσταση που επικρατεί για την Intralot, καθώς έκλεισε στο 1,06 ευρώ και παραλίγο να ισοφαρίσει το χαμηλό 6μήνου του 1,058 ευρώ (φέτος έχει βρεθεί έως το 1,014 ευρώ).

Σε υψηλό 5 και πλέον μηνών έκλεισε η Quest Συμμετοχών, σταματώντας στα 5,76 ευρώ κι ενώ είχε «αγγίξει» τα 6 ευρώ στα υψηλά ημέρας. Οι αγοραστές έσπευσαν μαζικά στη μετοχή, όπως φάνηκε και από τον τζίρο άνω του 1 εκατ. ευρώ, ο οποίος ήταν υπερπολλαπλάσιος του μέσου όρου. Ο όμιλος κινείται στους ρυθμούς του deal πώλησης του 20% της ACS στην GLS (General Logistics Systems). Είχε προηγηθεί η εξαγορά του 70% της Μπενρουμπή.

Το ιστορικό υψηλό των 13,45 ευρώ ισοφάρισε η Κρι Κρι, καταγράφοντας ένα τριήμερο ράλι που της απέφερε κέρδη +2,67%. Χθες ενισχύθηκε κατά +1,89%. Το ενδοσυνεδριακό ρεκόρ εντοπίζεται στα 13,6 ευρώ (30 Σεπτεμβρίου). Η μετοχή καταγράφει «άλμα» +40,4% φέτος και αποτιμάται στα 444,72 εκατ. ευρώ.

Τρία διαδοχικά limit up κατέγραψε η Βιοτέρ, η οποία διαπραγματεύεται υπό καθεστώς επιτήρησης. Το γεγονός αυτό σημαίνει ότι το μέγιστο όριο ανόδου δεν μπορεί να υπερβεί το 10%, σε αντίθεση με το 30% που ισχύει για τις υπόλοιπες μετοχές. Από το 0,252 ευρώ την περασμένη Τετάρτη (16/10) «αναρριχήθηκε» στο 0,332 ευρώ, στον απόηχο του update της διοίκησης για το σχέδιο εξυγίανσης. Η εταιρεία ολοκλήρωσε την καταβολή των οικονομικών εκκρεμοτήτων προς τους εργαζόμενους και ξεκίνησε τη μεταβίβαση των ακινήτων της προς τις πιστώτριες τράπεζες, όπως ορίζει η σχετική συμφωνία.

Στάση αναμονής στα χρηματιστήρια του εξωτερικού

Μικρές μεταβολές αναμένεται να σημειωθούν και σήμερα στη Wall Street, όπως δείχνουν τα προθεσμιακά συμβόλαια (futures). Δεύτερη ημέρα απωλειών η χθεσινή για τον Dow Jones και τον S&P 500, διορθώνοντας αμφότεροι μετά τα ρεκόρ της περασμένης Παρασκευής. Αντίθετα, ο Nasdaq έκλεισε σε θετικό έδαφος και πλησίασε το ιστορικό υψηλό του.

Ήπια πτώση καταγράφουν οι ευρωπαϊκές αγορές, με τους πωλητές να ασκούν πρόσθετες πιέσεις μετά το ελεγχόμενο profit taking της Τρίτης. Απώλειες -0,2% για τον Stoxx 600, με τους βασικούς δείκτες των κυριότερων χρηματιστηρίων της Γηραιάς Ηπείρου να κινούνται χαμηλότερα έως -0,6%. Στο επίκεντρο βρίσκεται η Deutsche Bank, τα τριμηνιαία κέρδη της οποίας ξεπέρασαν τις προσδοκίες των αναλυτών.

Μεικτά πρόσημα στα ασιατικά χρηματιστήρια, με τους κινεζικούς δείκτες να συνεχίζουν σε ανοδική τροχιά. Κέρδη άνω του +0,5% για τον Shanghai Composite, ενώ ο Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ κινήθηκε υψηλότερα κατά +1,3%. Άξιο αναφοράς το εντυπωσιακό ντεμπούτο της Tokyo Metro, με «άλμα» 45% για τη μετοχή και υπερκάλυψη του IPO κατά 15 φορές.

Διαβάστε ακόμη

Υποδομές: Ψάχνουμε 55.000 εργαζόμενους την επόμενη διετία για να κατασκευάσουμε έργα 24 δισ.

Cenergy Holdings: Η διπλή «ψήφος εμπιστοσύνης» στην Hellenic Cables μετά την ΑΜΚ

ΔΝΤ: Δημοσιονομική βόμβα $100 τρισ. απειλεί την παγκόσμια οικονομία (πίνακες)

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο Θέμα

Exit mobile version