search icon

Αγορές

Νέες απώλειες στο Χρηματιστήριο, παρά το δυναμικό ξεκίνημα – «Βαρίδι» οι τράπεζες (upd)

Αλλαγή σκηνικού μετά το πρώτο δίωρο - Έφτασε πάνω από τις 1.430 μονάδες ο ΓΔ προτού κατεβάσει «ταχύτητα» - Πλέον απειλούνται οι 1.420 μονάδες - Η προσοχή παραμένει στραμμένη στις μετοχές της πληροφορικής

(Τελευταία ενημέρωση – 13:45)

Συνθήκες έντονης μεταβλητότητας επικρατούν σήμερα (27/3) στο Χρηματιστήριο Αθηνών, παρά το γεγονός ότι διανύουμε τη Μεγάλη Εβδομάδα των Καθολικών, η οποία δε συνηθίζει να προσφέρει συγκινήσεις.

Οι αγοραστές πήραν κατευθείαν τα ηνία στην εγχώρια αγορά, μετά το διήμερο πτωτικό σερί, ανεβάζοντας τον Γενικό Δείκτη πάνω από τις 1.430 μονάδες και κοντά στο ρεκόρ 13ετίας των 1.434 μονάδων. Το σκηνικό άλλαξε άρδην μετά την ολοκλήρωση του πρώτου δίωρου των συναλλαγών, με τις 1.420 μονάδες να τίθενται πλέον υπό απειλή.

Η διάθεση για ήπιο profit taking γίνεται φανερή για τρίτη διαδοχική συνεδρίαση, με τον Γενικό Δείκτη να υποχωρεί κατά 0,17% στις 1.420,16 μονάδες. Το χαμηλό ημέρας εντοπίζεται στις 1.420,01 μονάδες και το υψηλό ημέρας στις 1.431,22 μονάδες.

Ισχυρές πιέσεις στο ταμπλό ασκούν οι τράπεζες, με τον κλαδικό δείκτη να διολισθαίνει κατά 1,09% στις 1.201,70 μονάδες. Η Eurobank χάνει -1,28% στο 1,777 ευρώ και ακολουθούν η Πειραιώς (-1,13% στα 3,838 ευρώ), η Alpha Bank (-1,05% στο 1,657 ευρώ) και η Εθνική (-0,91% στα 7,382 ευρώ).

Τα επενδυτικά βλέμματα παραμένουν και σήμερα στραμμένα στο ράλι του κλάδου της πληροφορικής και της τεχνολογίας, που πυροδότησε η Quality & Reliability, με τη μετοχή να προέρχεται από κλείσιμο στο limit up και σε υψηλό 20 ετών. Μάλιστα, σήμερα επεκτείνει τα κέρδη της κατά 2,86% στο 1,44 ευρώ, κάνοντας τζίρο 1,176 εκατ. ευρώ.

Πάντως, οι επενδυτές φαίνεται πως δεν έχουν διάθεση να αναλάβουν ρίσκο, με την εβδομάδα να προβλέπεται ότι θα ολοκληρωθεί ομαλά. Πιθανές είναι ορισμένες στοχευμένες τοποθετήσεις σε χαρτοφυλάκια που χρήζουν… ωραιοποίησης, στο πλαίσιο του window dressing που λαμβάνει χώρα στη λήξη μεγάλων χρονικών περιόδων (εν προκειμένω του α’ τριμήνου).

Δύο «στροφές» απέμειναν για να ολοκληρωθεί χρηματιστηριακά ο Μάρτιος, με το πρόσημο να είναι οριακά αρνητικό σε μηνιαία βάση (-0,16%). Καθαρό +10% η επίδοση του Χ.Α. για το α’ τρίμηνο, με βάση το κλείσιμο της Τρίτης (1.422,51 μονάδες). Ο Γενικός Δείκτης παραμένει σε κοντινή απόσταση με το ρεκόρ 13ετίας των 1.434,87 μονάδων (κλείσιμο 4ης Μαρτίου), ενώ αμέσως υψηλότερο επίπεδο είναι οι 1.437,28 μονάδες (κλείσιμο 19ης Απριλίου 2011).

Το Χρηματιστήριο προέρχεται από μία διήμερη διόρθωση ήπιου χαρακτήρα, με τον Γενικό Δείκτη να μην απομακρύνεται πάντως από τα πολυετή υψηλά. Η κατοχύρωση των κερδών γίνεται μέσω επιλεκτικών τοποθετήσεων και αφορά κυρίως τίτλους που υπεραπέδιδαν και άρα υπάρχει χώρος για λελογισμένες ρευστοποιήσεις.

Η συσσώρευση αποτελεί το βασικό συστατικό της τρέχουσας εβδομάδας, με την εγχώρια αγορά να παραμένει κλειστή τη Δευτέρα λόγω της εθνικής εορτής της 25ης Μαρτίου, ενώ δε θα λειτουργήσει ούτε την Παρασκευή (29/3) λόγω της αργίας του Πάσχα των Καθολικών. Η έντονη φημολογία ή η επισημοποίηση ορισμένων επιχειρηματικών deals έχουν φέρει μίνι αναταράξεις, με τη γενική εικόνα ωστόσο να δείχνει σταθεροποίηση.

Η εικόνα στο ταμπλό

Πέραν των τραπεζών, που αποτελούν «βαρίδι» σήμερα για την αγορά, ο FTSE 25 κινείται πτωτικά κατά 0,20% στις 3.414,34 μονάδες και ο Mid Cap σημειώνει απώλειες 0,05% στις 2.380,71 μονάδες. Στην υψηλή κεφαλαιοποίηση, ξεχωρίζει η Ελλάκτωρ που καταγράφει «άλμα» άνω του 2% για δεύτερη διαδοχική μέρα.

Κέρδη τουλάχιστον 1% καταγράφουν η Coca Cola και η Σαράντης, με την πρώτη να επαναπροσεγγίζει το υψηλό έτους των 29,5 ευρώ και τη δεύτερη να επεκτείνει το υψηλό 6ετίας. Διορθώνουν περισσότερο από 1% η ΕΥΔΑΠ και η Motor Oil. Στη μεσαία κεφαλαιοποίηση, υποχωρούν σημαντικά η Intralot, η Intrakat, η Austriacard Holdings, η ΑΒΑΞ και η Fourlis, ενώ αντιστρόφως ανάλογη πορεία ακολουθούν η Epsilon Net και η Τεχνική Ολυμπιακή.

Στο μέτωπο των μετοχών της πληροφορικής, εκτός της Q&R, η CPI (που έκλεισε χθες στο limit up) και η Real Consulting καταγράφουν ισχυρές απώλειες, στον απόηχο της διάψευσης δημοσιεύματος που κάνει λόγο για «συμμαχία» των δύο εταιρειών. Έντονα πτωτικές τάσεις παρουσιάζουν επίσης η Space Hellas και η Ίλυδα, με τους traders να κατοχυρώνουν τα χθεσινά κέρδη.

Η αξία των συναλλαγών διαμορφώνεται στα 35,24 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 2,84 εκατ. ευρώ αφορούν προσυμφωνημένες πράξεις (πακέτα). Τζίρο πάνω από 2 εκατ. ευρώ κάνουν η Πειραιώς, η Alpha Bank, η Εθνική και η Mytilineos. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς ανέρχεται στα 97,613 δισ. ευρώ, ενώ στο ταμπλό 47 μετοχές ενισχύονται, 55 υποχωρούν και 16 παραμένουν αμετάβλητες.

Ράλι στον κλάδο της πληροφορικής ελέω Q&R

Το mega πακέτο 1,37 εκατ. μετοχών της Quality & Reliability, που άλλαξε «χέρια» την περασμένη Παρασκευή, πυροδότησε την Τρίτη (26/3) ένα ράλι για την ίδια και άλλες εταιρείες στον κλάδο της πληροφορικής. Το πακέτο αφορούσε το 5,01% των μετοχών της εισηγμένης, με πωλητή τον κ. Γεώργιο Ρουμελιώτη και αγοραστή την εταιρεία Marbella Investments, συμφερόντων του Ηλία Γκότση, ιδιοκτήτη της Eurotankers.

Η είσοδος εφοπλιστικών κεφαλαίων στην Q&R επιβεβαίωσε τις πληροφορίες της στήλης Dark Room, ενώ «εκτίναξε» την τιμή της μετοχής κατά 29,63% στο 1,4 ευρώ και την κεφαλαιοποίηση της εταιρείας στα 38,2 εκατ. ευρώ. Ο τίτλος «κλείδωσε» στο limit up και βρέθηκε στο υψηλότερο επίπεδο από τον Μάρτιο του 2004. Ο τζίρος ανήλθε στα 1,779 εκατ. ευρώ την Παρασκευή (22/3) και στα 1,39 εκατ. ευρώ την Τρίτη (26/3). Η αποτίμηση της Q&R διαμορφώνεται πλέον στα 38,28 εκατ. ευρώ.

Η εξέλιξη αυτή έδωσε ώθηση και σε άλλες μετοχές της πληροφορικής και της τεχνολογίας, με την CPI να «εκτοξεύεται» κατά 27,91% στο 0,88 ευρώ, που αποτελεί υψηλό περίπου 2,5 ετών. Από κοντά η Ίλυδα με ημερήσιο «άλμα» 14,16% στο 1,975 ευρώ (ρεκόρ 14ετίας), η Intertech (+6,06% στο 1,4 ευρώ) και η Logismos (+3,91% στο 1,33 ευρώ). Άνοδο 2,52% στα 8,14 ευρώ κατέγραψε η Space Hellas, η οποία έκλεισε στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων δύο μηνών. Ωφελημένη ήταν και η Real Consulting, με κέρδη 7,23% στα 4,3 ευρώ, που αποτελούν νέο ιστορικό υψηλό, με τη μετάβαση της μετοχής από την Εναλλακτική στην Κύρια Αγορά να είναι θέμα χρόνου.

Ποιες μετοχές ξεχώρισαν (θετικά ή αρνητικά)

Με «άλμα» 1,66% η Εθνική Τράπεζα «έσβησε» σχεδόν όλες τις απώλειες του προηγούμενου διημέρου και έκλεισε χθες μία «ανάσα» μακριά από τα 7,46 ευρώ, που αποτελούν ρεκόρ 8 και πλέον ετών. Παραμένει στη δεύτερη θέση του πίνακα των κεφαλαιοποιήσεων, πάνω από την Eurobank που προσπέρασε πρόσφατα, με αποτίμηση 6,814 δισ. ευρώ. Στο +19% τα κέρδη εντός του 2024.

Διήμερη διόρθωση 4,78% σημείωσε η Alpha Bank, η οποία ηγήθηκε των χθεσινών τραπεζικών απωλειών. Η μετοχή βρέθηκε εκ νέου κάτω από το ψυχολογικό όριο του 1,7 ευρώ και η κεφαλαιοποίησή της διαμορφώνεται λίγο κάτω από τα 4 δισ. ευρώ.

Ευκαιρία για κατοχύρωση αποτέλεσε η συνεδρίαση της Τρίτης για τους τίτλους της ΔΕΗ, του ΟΤΕ και του ΟΠΑΠ, οι οποίοι υποχώρησαν περί το -1,5% με -2,5%. Ρευστοποιήσεις είχαμε επίσης στη Viohalco και τη θυγατρική της, ElvalHalcor. Αμφότερες προέρχονταν από τριήμερο ράλι, ενώ η ΕΛΧΑ οπισθοχώρησε ξανά υπό των 2 ευρώ.

Με την έβδομη διαδοχική άνοδο υπό του 1%, η Titan «αναρριχήθηκε» αθόρυβα στα 26,55 ευρώ, τα οποία είναι νέο ρεκόρ για τη μετοχή. Στο +23,78% τα κέρδη που αποκομίζει από τις αρχές του φετινού έτους, ενώ αποτιμάται στα 2,079 δισ. ευρώ, στην 15η θέση των κεφαλαιοποιήσεων, κάτω από την ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή και πάνω από την Prodea Investments.

Με σπασμένα τα «φρένα» συνεχίζει η Σαράντης, μετά το report της Eurobank Equities, με την χρηματιστηριακή να δίνει τιμή-στόχο 14,5 ευρώ για τη μετοχή. Κάνοντας ρελάνς με τριήμερη σωρευτική άνοδο 7,75%, «έσβησε» τη πτώση του διημέρου 19-20 Φεβρουαρίου και «απογειώθηκε» στα 11,4 ευρώ, σε νέο υψηλό 6ετίας (Ιούνιος 2018). Κέρδη 24,32% τον Μάρτιο και 36,04% εντός του τρέχοντος έτους, ενώ η χρηματιστηριακή αξία της εταιρείας ανέρχεται στα 762 εκατ. ευρώ.

Η ΕΥΔΑΠ διεύρυνε το ανοδικό της σερί για πέμπτη διαδοχική συνεδρίαση, μία μέρα αφότου κατέγραψε την καλύτερη ημερήσια επίδοση (+7,25% – Παρασκευή 22 Μαρτίου) των τελευταίων 4 ετών. Η μετοχή βρίσκεται ένα «βήμα» πριν από τα 6 ευρώ για πρώτη φορά από τον περασμένο Ιανουάριο. Στο πενθήμερο ράλι έχει ενισχυθεί κατά 11,34%.

Στη μεσαία κεφαλαιοποίηση, με την έβδομη σερί άνοδό της η Austriacard Holdings έφτασε αισίως στα 6,7 ευρώ, που αποτελούν υψηλό 6μήνου. Σε χαμηλό διμήνου «προσγειώθηκε» η Intralot, στο 1,138 ευρώ, μετά τη διήμερη «βουτιά» 3,23% που σημείωσε. Σε ελεύθερη πτώση η Epsilon Net, η οποία μετά την πενθήμερη «κατρακύλα» της, ύψους 14,82%, βρέθηκε στο χαμηλότερο σημείο από τις 17 Ιανουαρίου, με το όριο των 9 ευρώ να είναι πλέον αμφίρροπο.

Ελεγχόμενη αποκλιμάκωση στο εξωτερικό

Κλίμα εορταστικής ραστώνης επικρατεί στα μεγάλα διεθνή χρηματιστήρια, καθώς διανύουμε τη Μεγάλη Εβδομάδα των Καθολικών. Τρίτη σερί πτώση για τη Wall Street, με το profit taking να είναι ήπιο και να μην επηρεάζει τα ισχυρά μηνιαία κέρδη των βασικών δεικτών, οι οποίοι παραμένουν σε απόσταση «βολής» από τα ιστορικά υψηλά τους. Τα προθεσμιακά συμβόλαια (futures) δείχνουν ανοδικό άνοιγμα στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης.

Νέα ρεκόρ κατέγραψαν στην Ευρώπη ο Stoxx 600 και ο γερμανικός DAX, με τις αγορές στη Γηραιά Ήπειρο να έχουν ξεκινήσει υποτονικά τη σημερινή συνεδρίαση. Στην Ασία, ο ιαπωνικός δείκτης Nikkei ενισχύθηκε σημαντικά, προσεγγίζοντας το ιστορικό υψηλό του, αλλά και τις 41.000 μονάδες, που ανοίγουν τις «πύλες» σε νέες κορυφές. Στο «κόκκινο» οι μετοχές σε Κίνα και Χονγκ Κονγκ, ενώ άξια αναφοράς είναι η διολίσθηση του ιαπωνικού νομίσματος, γεν, σε χαμηλό 34 ετών έναντι του αμερικανικού δολαρίου.

Στην εσωτερική επικαιρότητα, σήμερα είναι η σειρά της ΕΧΑΕ να ανακοινώσει τα οικονομικά αποτελέσματα για το δ’ τρίμηνο και το σύνολο του 2023. Ακολουθούν την Πέμπτη (28/3) η Trastor ΑΕΕΑΠ, η Γενική Εμπορίου και Βιομηχανίας, η Premia και η BriQ Properties και την Παρασκευή (29/3) ο ΟΛΠ, η CPI, η Επίλεκτος, η Νάκας και η Εβροφάρμα. Μία εβδομάδα μετά σειρά έχουν η Dimand (2/4), η Motor Oil, η Quest Holdings (3/4) και η ΕΥΑΘ (5/4). Σημειώνεται πως το Χρηματιστήριο Αθηνών θα παραμείνει κλειστό την Παρασκευή (29/3), αλλά και τη Δευτέρα (1/4) λόγω των εορτασμών για το Πάσχα των Καθολικών.

Διαβάστε ακόμη

Μυτιληναίος: Επενδυτικό Ελ Ντοράντο ο Καναδάς – Ισχυρό ενδιαφέρον για έργα ΑΠΕ

Εξαφανισμένοι έμποροι: Απάτες με «χίλια πρόσωπα» και κόστος… έναν ΕΝΦΙΑ

Τυχερά παιχνίδια: Εκτοξεύτηκε η αγορά την τελευταία 10ετία – Αποκαλυπτικά στοιχεία (πίνακας)

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ

Exit mobile version