ΑΓΟΡΕΣ

Σημάδια ανάκαμψης στο Χρηματιστήριο Αθηνών μετά το διήμερο πτωτικό σερί

Το Χ.Α. παρασύρεται από τις τάσεις που επικρατούν στις διεθνείς αγορές - Στάση αναμονής από τους επενδυτές - Στόχος η επαναφορά πάνω από τις 1.450 μονάδες

Μικρό προβάδισμα έχουν οι αγοραστές στο Χρηματιστήριο Αθηνών, με στόχο τη διακοπή του διήμερου πτωτικού σερί, καθώς και την επαναφορά του Γενικού Δείκτη πάνω από τις 1.450 μονάδες. Στάση αναμονής κρατούν οι επενδυτές ενόψει των εξελίξεων στην ΕΚΤ, έχοντας στραμμένη την προσοχή τους και στις ΗΠΑ.

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης ενισχύεται κατά +0,14% και διαπραγματεύεται στις 1.448,93 μονάδες, με το υψηλό ημέρας να εντοπίζεται στις 1.449,74 μονάδες και το χαμηλό ημέρας στις 1.447,12 μονάδες.

Η Λεωφόρος Αθηνών παρασύρεται από τις τάσεις που επικρατούν στις διεθνείς αγορές. Δεν έχει σαφή κατεύθυνση, βγάζει άμυνες όταν απειλούνται τα κεκτημένα της (1.400 μονάδες), αλλά ταυτόχρονα δεν έχει δυνάμεις για να διεκδικήσει την επιστροφή της στα φετινά ρεκόρ (1.500 μονάδες). Η έλλειψη επιχειρηματικών εξελίξεων και θετικών καταλυτών προοιωνίζουν μικρές μεταβολές και έλλειψη διάθεσης από τους επενδυτές για ανάληψη ρίσκου.

Οι traders στρέφουν την προσοχή τους στη συνεδρίαση της ΕΚΤ, όπου δεν αναμένεται κάποια αλλαγή στο ύψος των επιτοκίων. Μεγαλύτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι δηλώσεις της προέδρου, Κριστίν Λαγκάρντ, για τις επόμενες κινήσεις αναφορικά με τη νομισματική πολιτική που θα ακολουθήσει η κεντρική τράπεζα. Σύμφωνα με αναλυτές, η εγχώρια αγορά ενδεχομένως να συντονιστεί με τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια στον απόηχο των ανακοινώσεων της ΕΚΤ.

Στη μετοχή του ΟΤΕ εστιάζουν και σήμερα οι επενδυτές, μετά τη συμφωνία Cosmote – Nova για τα συνδρομητικά κανάλια αθλητικού περιεχομένου. Η Deutsche Bank χαρακτήρισε χθες ως θετικό το εν λόγω deal, τονίζοντας πως πρόκειται για καλό οιωνό όσον αφορά τις προοπτικές των εσόδων, αλλά και το κόστος της συνδρομητικής τηλεόρασης. Στα 19,5 ευρώ διατηρεί την τιμή στόχο για τον ΟΤΕ.

Οι εξελίξεις στο ζήτημα της δημιουργίας του πέμπτου τραπεζικού πόλου κρατούν έντονο το ενδιαφέρον σχετικά με τη μετοχή της Attica Bank. Μέσα στην τρέχουσα εβδομάδα αναμένονται οι εγκρίσεις από το ΤΧΣ. Σημειώνεται ότι η Attica Bank και η Παγκρήτια Τράπεζα ενώνουν τις δυνάμεις τους με στόχο τη δημιουργία μίας ισχυρής μονάδας που θα στηρίζει κυρίως τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Υπό αναθεώρηση για αναβάθμιση τέθηκαν οι δύο τράπεζες από τη Moody’s.

Χωρίς το δικαίωμα στο μέρισμα ύψους 0,02 ευρώ ανά μετοχή (0,019 ευρώ καθαρό) διαπραγματεύεται σήμερα η Ίλυδα, ενώ την Παρασκευή είναι η σειρά της Attica Group να «κόψει» μέρισμα (0,07 ευρώ/μτχ).

Επιλεκτικές οι τοποθετήσεις των επενδυτών

Με ήπιες μεταβολές πραγματοποιείται το ξεκίνημα της σημερινής συνεδρίασης στο Χ.Α., με επιλεκτικό trading σε στενό εύρος τιμών. Ο τραπεζικός δείκτης υποχωρεί κατά -0,08% στις 1.282,10 μονάδες, ενώ αντίθετα ο FTSE 25 (υψηλής κεφαλαιοποίησης) ενισχύεται οριακά κατά +0,04% στις 3.525,06 μονάδες και ο Mid Cap (μεσαίας κεφαλαιοποίησης) κινείται υψηλότερα κατά +0,25% στις 2.306,50 μονάδες.

Η συναλλακτική δραστηριότητα διαμορφώνεται στα 2,136 εκατ. ευρώ, με την κεφαλαιοποίηση της αγοράς να ανέρχεται στα 100,758 δισ. ευρώ. Άνοδο καταγράφουν 39 μετοχές, έναντι 28 που σημειώνουν πτώση και 15 που παραμένουν χωρίς μεταβολή.

Στις συστημικές τράπεζες, η Εθνική κερδίζει +0,20% στα 7,964 ευρώ και ακολουθεί η Πειραιώς στο +0,11% και τα 3,814 ευρώ. Στον αντίποδα, η Eurobank οπισθοχωρεί κατά -0,09% στα 2,117 ευρώ και η Alpha Bank χάνει οριακά κατά -0,03% στο 1,6575 ευρώ.

Στην υψηλή κεφαλαιοποίηση, κέρδη άνω του +1% σημειώνουν η ΔΕΗ, η Σαράντης και η Motor Oil. Από την άλλη πλευρά, ισχυρές απώλειες καταγράφουν η Titan και η Lamda Development.

Στη μεσαία κεφαλαιοποίηση, ξεχωρίζει για ακόμη μία μέρα η Dimand με κέρδη +1,8%. Ενισχύεται επίσης κατά +1% η Optima Bank. Αντίθετα, κοντά στο -1% διαπραγματεύεται η Profile.

Οι θετικοί και οι αρνητικοί πρωταγωνιστές

Δεύτερη πτωτική ημέρα η χθεσινή (17/7) για το Χρηματιστήριο Αθηνών, αν και στο τέλος γλίτωσε τα χειρότερα, ελαχιστοποιώντας τις απώλειες και κλείνοντας μακριά από τα χαμηλά ημέρας. Νέες πιέσεις δέχθηκαν οι μετοχές του ενεργειακού κλάδου, λόγω του έκτακτου φόρου που αποφάσισε η κυβέρνηση και αφορά το δίμηνο Ιούλιος – Αύγουστος.

Κόντρα στο ρεύμα πηγαίνει η Τράπεζα Πειραιώς, η οποία συμπλήρωσε αισίως πέντε διαδοχικές ανοδικές συνεδριάσεις, αποκομίζοντας συνολικά κέρδη +4,38%. Χθες έκλεισε στα 3,81 ευρώ, που αποτελεί την υψηλότερη τιμή σε «βάθος» ενός μήνα. Απέχει -9,72% από το υψηλό έτους των 4,22 ευρώ. Πρόσφατα η UBS την τοποθέτησε στα top picks, με τον ελβετικό οίκο να δίνει τιμή στόχο 5,5 ευρώ για τη μετοχή. Η φετινή απόδοσή της ανέρχεται στο +19,06% και αποτιμάται στα 4,763 δισ. ευρώ.

Με το «βάρος» που έχει στο ταμπλό και τα κέρδη ύψους +1,63%, η Coca Cola περιόρισε τις χθεσινές πτωτικές τάσεις στο Χρηματιστήριο και έκλεισε στα 32,5 ευρώ. Οδηγήθηκε, δε, σε νέο υψηλό διμήνου πλησιάζοντας το ρεκόρ 4ετίας των 33 ευρώ. Έχει να δει τιμή πάνω από τα 33 ευρώ από τον Φεβρουάριο του 2020. Σταθερά στην πρώτη θέση του πίνακα των κεφαλαιοποιήσεων με 12,135 δισ. ευρώ. Φέτος ενισχύεται κατά +23,09%.

Νέο εκτόπισμα για τον ΟΠΑΠ, καθώς ενισχύθηκε χθες κατά +1,28% και «αναρριχήθηκε» στα 15,8 ευρώ. Πρόκειται για το υψηλότερο κλείσιμο των τελευταίων σχεδόν τριών μηνών και συγκεκριμένα από τις 29 Απριλίου. Με αυτό τον τρόπο, ο τίτλος απομακρύνθηκε περαιτέρω από το πρόσφατο αρνητικό ρεκόρ των 14,4 ευρώ, κερδίζοντας συνολικά +9,72% σε σύγκριση με την τιμή αυτή. Δίνει «μάχη» με τον ΟΤΕ για την τέταρτη θέση όσον αφορά τις πολυτιμότερες εισηγμένες στο Χ.Α. (5,893 δισ. ευρώ ο ΟΤΕ – 5,846 δισ. ευρώ ο ΟΠΑΠ).

Ακάθεκτη συνεχίζει η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ προς τα νέα πολυετή ρεκόρ, φτάνοντας αυτή τη φορά στα 17,9 ευρώ. Έχει να δει τα 18 ευρώ από τον Φεβρουάριο του 2000. Μετρά ένα σερί τεσσάρων ανοδικών συνεδριάσεων, που της έχουν αποφέρει κέρδη +2,29%. Παράλληλα, έχει κάνει ένα θετικό 7Χ8 με συνολική άνοδο της τάξης του +7,31%. Φέτος ενισχύεται κατά +36,02% και αποτιμάται στο 1,851 δισ. ευρώ. Με ώθηση από το deal πώλησης της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, η Euroxx ανέβασε τον πήχη για την ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ στα 26 ευρώ, με περιθώριο ανόδου μεγαλύτερο του +45% από τα τρέχοντα επίπεδα.

Μετά το «χαράτσι» στα διυλιστήρια, ήρθε ο έκτακτος φόρος στους ηλεκτροπαραγωγούς να «πληγώσει» τη Motor Oil. Δεύτερη διαδοχική πτώση και 5η στις τελευταίες 7 συνεδριάσεις, με τις σωρευτικές απώλειες να ανέρχονται στο -2,67% και το -3,67%, αντίστοιχα. Το χαρτί έκλεισε στα 22,56 ευρώ και σε χαμηλό 8μήνου, με την αμέσως επόμενη χαμηλότερη τιμή κλεισίματος να εντοπίζεται στις 21 Νοεμβρίου και τα 22,4 ευρώ. Υποχωρεί κατά -5,05% μέσα στο 2024 και η χρηματιστηριακή της αξία καθορίζεται πλέον λίγο κάτω από τα 2,5 δισ. ευρώ.

Συνεχίστηκε για 6η συναπτή ημέρα η «κατρακύλα» της HELLENiQ ENERGY, κλείνοντας αισίως στα 7,46 ευρώ. Πρόκειται για νέο αρνητικό ρεκόρ 5μήνου, ήτοι το χαμηλότερο κλείσιμο από τις 2 Φεβρουαρίου και τα 7,39 ευρώ. Στις τελευταίες έξι συνεδριάσεις έχει υποχωρήσει κατά -10,34% και τα φετινά κέρδη της μετοχής έχουν περιοριστεί στο +2,47%. Η χρηματιστηριακή της αξία υπολογίζεται στα 2,28 δισ. ευρώ.

Στα 25 ευρώ οπισθοχώρησε η Jumbo, κλείνοντας στο χαμηλότερο σημείο του τελευταίου 6μήνου. Στις 16 Ιανουαρίου και τα 24,72 ευρώ βρίσκουμε το αμέσως επόμενο χαμηλότερο κλείσιμο. Τις τελευταίες δύο ημέρες έχει απολέσει -2,57%, τον Ιούλιο χάνει -6,99% και εντός του 2024 υποχωρεί κατά -0,48%. Πλέον η μετοχή έχει «χτίσει» μεγάλη απόσταση από το ρεκόρ των 30 ευρώ. Βρίσκεται στη 10η θέση του πίνακα των κεφαλαιοποιήσεων με 3,401 δισ. ευρώ.

Τζίρο υπερπολλαπλάσιο συγκριτικά με το φετινό μέσο όρο έκανε την Τετάρτη η Profile Software, «αγγίζοντας» το 1,818 εκατ. ευρώ. Αυτό οφείλεται σε τρία πακέτα 300 χιλ. τεμαχίων που πέρασαν μέσω του Χ.Α. Οι συναλλαγές έγιναν στην τιμή των 5,38 ευρώ και ανήλθαν στο 1,614 εκατ. ευρώ. Επομένως ο καθαρός τζίρος καθορίστηκε σε μόλις 204 χιλ. ευρώ. Όσον αφορά την πορεία της μετοχής, διόρθωσε (5,30 ευρώ) μία ημέρα αφότου έκλεισε σε ιστορικό υψηλό (5,38 ευρώ), αν και ενδοσυνεδριακά το διεύρυνε (5,41 ευρώ).

Πρόσω ολοταχώς για νέα ρεκόρ η Κρι Κρι, η οποία έκλεισε σε υψηλό άνω των τριών μηνών, ισοφαρίζοντας το κλείσιμο της 9ης Απριλίου στα 11,65 ευρώ. Στα 12 ευρώ εντοπίζεται το ιστορικό υψηλό κλεισίματος και στα 12,3 ευρώ το ενδοσυνεδριακό υψηλό όλων των εποχών. Κέρδη +21,61% σημειώνει φέτος η μετοχή της γαλακτοβιομηχανίας, με την κεφαλαιοποίησή της να ανέρχεται στα 385,208 εκατ. ευρώ.

Ούριος άνεμος πνέει στην Dimand, μετά την έναρξη της κάλυψής της από την Eurobank Equities. Ο τίτλος παρουσίασε χθες την καλύτερη ημερήσια επίδοση των τελευταίων 8 μηνών, καταγράφοντας «άλμα» +4,05% και κλείνοντας στα 9 ευρώ. Πρόκειται για την υψηλότερη τιμή κλεισίματος των τελευταίων σχεδόν δύο μηνών, ανοίγοντας την «ψαλίδα» από το ιστορικό χαμηλό των 8 ευρώ. Η Eurobank Eq. τοποθετεί την τιμή στόχο στα 11 ευρώ για την Dimand, με το gap από τα τρέχοντα επίπεδα να μειώνεται πλέον στο 22,22%. Η εισηγμένη αποτιμάται στα 168,122 εκατ. ευρώ.

Τεχνολογικό sell off και σπασμωδικές κινήσεις στις διεθνείς αγορές

Συνεδρίαση του ύψους και του βάθους ήταν η χθεσινή στην Wall Street. Ο Dow Jones διεύρυνε το ιστορικό υψηλό του, κλείνοντας πάνω από τις 41.000 μονάδες για πρώτη φορά στα χρονικά. Από την άλλη μεριά, ισχυρότατο πλήγμα δέχθηκαν οι τεχνολογικές μετοχές, με τον Nasdaq να επιστρέφει κάτω από τις 18.000 μονάδες, στη χειρότερη ημερήσια επίδοσή του από το 2022. Αντίδραση αναμένεται να βγάλουν σήμερα οι αγοραστές σύμφωνα με τα futures των βασικών δεικτών.

Χωρίς ξεκάθαρη κατεύθυνση διαπραγματεύονται σήμερα τα κυριότερα χρηματιστήρια της Ευρώπης. Αντίδραση βγάζουν ο βρετανικός FTSE 100 και ο ισπανικός IBEX 35, οι οποίοι ενισχύονται κατά +0,7% και 0,4%, αντίστοιχα. Οι υπόλοιποι μεγάλοι δείκτες σημειώνουν ήπιες μεταβολές ή αλλάζουν πρόσημο, με την προοπτική να ξεκαθαρίσει το τοπίο όταν γίνουν οι ανακοινώσεις από την ΕΚΤ. Τα βλέμματα στρέφονται και στη «μάχη» για την προεδρία της Κομισιόν.

Μεικτή εικόνα παρουσίασαν την Πέμπτη οι ασιατικές αγορές, με το Τόκιο να επηρεάζεται από τους τεχνολογικούς κλυδωνισμούς στην Wall Street. Sell off για τον Nikkei, ο οποίος απομακρύνθηκε από το ιστορικό υψηλό των 41.000+ μονάδων, υποχωρώντας κατά -2,5% και χάνοντας πάνω από 1.000 μονάδες. Οι sellers ρευστοποίησαν κατά ριπάς στις μετοχές εταιρειών, που δραστηριοποιούνται στον τομέα των ημιαγωγών (τσιπ).

Διαβάστε ακόμη

Αυτό είναι το νέο μοντέλο της Εθνικής Τράπεζας – Πώς ενισχύονται τα έσοδά της

Attica Bank – Παγκρήτια: Εντός εβδομάδας οι εγκρίσεις του ΤΧΣ

«Ελίκη»: Ο πλειστηριασμός, η «ναυμαχία» στον Φλοίσβο και το… άλλο μνημόνιο (pics)

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ

string(0) ""