search icon

Αγορές

Συγκρατημένοι οι επενδυτές στις ευρωπαϊκές αγορές – Περιμένουν την απάντηση του Ισραήλ στο Ιράν

Σταθεροποιητικές τάσεις στους ευρωπαϊκούς δείκτες - Μετριάστηκε το ράλι στις πετρελαϊκές τιμές, ενώ απώλειες σημείωσε ο χρυσός - Τα κέρδη του διατήρησε το δολάριο

Στάση αναμονής κράτησαν πολλοί επενδυτές στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια στη συνεδρίαση της Τετάρτης περιμένοντας να διαπιστώσουν το μέγεθος της απάντησης του Τελ Αβίβ στη χθεσινή πυραυλική επίθεση του Ιράν. Ελπίζουν, εξάλλου, πως παρά τις απειλές του Τελ Αβίβ, η ισραηλινή ηγεσία θα επιδείξει αυτοσυγκράτηση αποτρέποντας μια γενικευμένη σύρραξη με απρόβλεπτες συνέπειες, όχι μόνο για την περιοχή, αλλά και για την παγκόσμια οικονομία.

Έτσι, ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 στο φώτο φίνις πέρασε σε θετικό έδαφος με ελαφρά άνοδο κατά 0,05% στις 521 μονάδες. Οι επιμέρους κλάδοι του κατέγραψαν μεικτά πρόσημα με τις εταιρείες κοινής ωφελείας να δέχονται τις μεγαλύτερες πιέσεις, σε αντιδιαστολή με το ράλι που σημείωσαν οι ενεργειακές και αμυντικές μετοχές.

Στις μεγάλες αγορές της περιοχής, ο γερμανικός DAX υποχώρησε κατά 0,25% στις 19.164 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 έκλεισε τελικά με θετικό πρόσημο στο +0,05% και τις 7.577 μονάδες και ο FTSE 100 ανέβηκε κατά 0,17% στις 8.290 μονάδες.

Στην περιφέρεια, ο FTSE MIB στο Μιλάνο διολίσθησε σε ποσοστό 0,28% και τις 33.676 μονάδες και ο IBEX 35 στη Μαδρίτη διαμορφώθηκε στις 11.609 μονάδες μειωμένος κατά 0,55%.

Στο επίπεδο των μακρο στην ατζέντα ξεχώρισαν τα νεότερα στοιχεία από την ανεργία στην Ευρωζώνη, η οποία έμεινε αμετάβλητη στο 6,4% τον Αύγουστο. Αντιστοίχως, για την ΕΕ ο δείκτης υποχώρησε από το 6% στο 5,9%. Ωστόσο, η προσοχή των επενδυτών ήταν δικαιολογημένα στραμμένη στην περιοχή της Μέσης Ανατολής, όπου αναμένεται με αγωνία η ισραηλινή απάντηση στη χθεσινή επίθεση του Ιράν.

Αν οι Ισραηλινοί επιλέξουν να πλήξουν υψηλής σημασίας στόχους, όπως οι πετρελαϊκές ή πυρηνικές εγκαταστάσεις της χώρας, το ντόμινο των συνεπειών θα ενισχύσει κάθετα τις πιέσεις στις διεθνείς αγορές.

Πάντως, ελπίζεται ότι το Τελ Αβίβ θα επιδείξει αυτοσυγκράτηση, όπως έχουν ζητήσει Αμερικανοί και Ευρωπαίοι, κάτι που βοήθησε και τις απώλειες στους χρηματιστηριακούς δείκτες να μείνουν χαμηλά όσο και το ράλι του πετρελαίου να μετριαστεί.

Πραγματικά στις διεθνείς αγορές των commodities, μετά το χθεσινό άλμα οι τιμές παρέμειναν μεν σε ανοδική πορεία, αλλά με χαμηλότερο ρυθμό ανάπτυξης.

Η τιμή του Brent συμβολαίων Δεκεμβρίου κέρδισε επιπλέον 0,48% στα 73,88 δολάρια το βαρέλι και η τιμή του αμερικανικού WTI πρόσθεσε 0,53% στα 70,20 δολάρια.

Πάντως, παρά τα κέρδη αυτά αμφότεροι οι δείκτες παραμένουν σε αρνητικό έδαφος σε επίπεδο χρονιάς, με το αμερικανικό αργό να χάνει περίπου 2% και το Brent κοντά στο 4%.

Στον αντίποδα ο χρυσός υποχώρησε κατά 0,71% στα 2.670 δολάρια την ουγγιά διατηρώντας ωστόσο τα μεγάλα κέρδη των τελευταίων εβδομάδων. Συνολικά δε, για τη χρονιά το πολύτιμο μέταλλο έχει ενισχυθεί κατά 28%, χάρη στην ώθηση που παίρνει από την έναρξη της νομισματικής χαλάρωσης από την Fed.

Πάντως, στις αγορές συναλλάγματος το αμερικανικό νόμισμα παρέμεινε σε ανοδική πορεία λειτουργώντας ως ασφαλές καταφύγιο για τους επενδυτές. O δείκτης δολαρίου αυξήθηκε κατά 0,37% στο 101,57 και η ισοτιμία ευρώ/δολαρίου κινήθηκε στο 1,1053 με το ευρώ να υποχωρεί ελαφρά κατά 0,13%. Θυμίζουμε πως στη συνεδρίαση της Τρίτης το ευρώ κατέγραψε τη μεγαλύτερη πτώση του εδώ και περίπου τέσσερις μήνες σε ποσοστό 0,6%.

Διαβάστε ακόμη

Στα 7,55 ευρώ κλείδωσε το placement της Εθνικής Τράπεζας

UBS: Τα σενάρια για τη Μέση Ανατολή και οι επιπτώσεις στις αγορές

UniCredit: «Πατάει γκάζι» η ανάπτυξη στην Ελλάδα – Στο 2,3% φέτος (γραφήματα)

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο Θέμα

Exit mobile version