Ανοδικές τάσεις επικράτησαν στα περισσότερα χρηματιστήρια της Ευρώπης στη συνεδρίαση της Τρίτης, καθώς οι επενδυτές εξακολουθούν να εστιάζουν στις θετικές προοπτικές έναρξης της νομισματικής χαλάρωσης και από την αμερικανική Fed.
Έτσι, λοιπόν, ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 ενισχύθηκε κατά 0,16% στις 518 μονάδες και με τους περισσότερους επιμέρους κλάδους του να κινούνται σε θετικό έδαφος. Πάντως, τις καλύτερες επιδόσεις κατέγραψαν οι εξορυκτικές εταιρείες και οι αυτοκινητοβιομηχανίες.
Στις μεγάλες αγορές της περιοχής, ο γερμανικός DAX σημείωσε άνοδο ύψους 0,35% στις 18.681 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 απώλεσε 0,32% πέφτοντας στις 7.565 μονάδες, καθώς το πολιτικό θρίλερ για την εξεύρεση νέου πρωθυπουργού συνεχίζεται. Όσον αφορά στον FTSE 100 στο Λονδίνο, μετά τη χθεσινή αργία, η αγγλική αγορά κινήθηκε ανοδικά στο +0,21% και τις 8.345 μονάδες.
Στην περιφέρεια ο FTSE MIB στο Μιλάνο πρόσθεσε 0,52% στις 33.778 μονάδες και ο IBEX 35 στη Μαδρίτη διαμορφώθηκε στις 11.326 μονάδες αυξημένος κατά 0,55%.
Το θετικό ρεύμα από τις δηλώσεις του Τζερόμ Πάουελ στο Τζάκσον Χολ συνέχισε να επηρεάζει το κλίμα στην περιοχή αντισταθμίζοντας τις αρνητικές δυνάμεις από τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και την αύξηση του γεωπολιτικού ρίσκου. Άλλωστε, το ράλι στις αγορές των commodities καταλάγιασε με τις πετρελαϊκές τιμές να χάνουν πάνω από 1,5%.
Συγκεκριμένα η τιμή του Brent συμβολαίων Οκτωβρίου υποχώρησε κατά 1,67% στα 80,07 δολάρια και το αμερικανικό WTI έχασε 1,80% πέφτοντας στα 76,03 δολάρια το βαρέλι.
Πάντως, ο κλάδος παραμένει σε επιφυλακή δεδομένης της ευάλωτης κατάστασης που επικρατεί στη Μέση Ανατολή, αλλά και των νέων επιπλοκών που έχουν προκύψει στη Λιβύη, όπου η κυβέρνηση της ανατολικής Λιβύης διέκοψε την παραγωγή και τις εξαγωγές μετά τη νέα της κόντρα με την κυβέρνηση της Τρίπολης για την επιλογή του νέου διοικητή της κεντρικής τράπεζας της χώρας.
Η Λιβύη παράγει περίπου 1,2 εκατ. βαρέλια την ημέρα, ποσότητα που σχεδόν στο σύνολο της εξάγεται σε ευρωπαϊκές χώρες. Ωστόσο, οι περισσότεροι αναλυτές, με ενδεικτική την ανάλυση της Goldman Sachs, θεωρούν πως η διαταραχή στις εξαγωγές της Λιβύης θα είναι πρόσκαιρη και δεν θα έχει βαθύτερες συνέπειες στην αγορά.
Αντιστοίχως, μικρή διόρθωση κατέγραψε και η τιμή του χρυσού πέφτοντας 0,29% στα 2.547 δολάρια την ουγγιά, παραμένοντας ωστόσο σταθερά κοντά στα ιστορικά υψηλά που «έπιασε» την περασμένη εβδομάδα. Συνολικά δε, για την μέχρι τώρα χρονιά τα κέρδη του κυμαίνονται στο 22%.
«Ο χρυσός πλέον έχει προεξοφλήσει την μείωση των αμερικανικών επιτοκίων τον Σεπτέμβριο, οπότε η τιμή του θα δυσκολευτεί βραχυπρόθεσμα να πιάσει πολύ υψηλότερα επίπεδα, εκτός κι αν τα αμερικανικά οικονομικά στοιχεία είναι αδύναμα και υποστηρίξουν το ενδεχόμενο μείωσης των επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης, αντί των αναμενόμενων 25 μονάδων» ανάφερε χαρακτηριστικά, σύμφωνα με το CNBC, ο Όλε Χάνσεν της Saxo Bank.
Τα προγνωστικά των traders δίνουν πάνω από 71% πιθανότητες σε μείωση των αμερικανικών επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης και περίπου 29% πιθανότητες περικοπής κατά 50 μονάδες, σύμφωνα με το FedWatch tool της CME.
Στις αγορές συναλλάγματος το αμερικανικό νόμισμα έχασε έδαφος με τον δείκτη δολαρίου να πέφτει 0,10% στο 100,75 και την ισοτιμία ευρώ/δολαρίου να κινείται στο 1,1165 με το ευρώ να παίρνει ελαφρά… κεφάλι.
Αξιοσημείωτο, πάντως, το άλμα της στερλίνας στο υψηλότερο σημείο της εδώ και πάνω από δύο χρόνια έναντι του δολαρίου, έως και στα 1,3246 δολάρια αντανακλώντας την διαφορετική κατεύθυνση που «έδειξαν» οι πρόσφατες δηλώσεις του Τζερόμ Πάουελ και του Άντριου Μπέιλι. Ο πρώτος έστειλε σαφές σήμα μείωσης των αμερικανικών επιτοκίων, ενώ ο δεύτερος υιοθέτησε λίαν επιφυλακτική γραμμή για το ρυθμό νομισματικής χαλάρωσης που θα ακολουθήσει η Τράπεζα της Αγγλίας.
Διαβάστε ακόμη
UBS: Κοντά στα ιστορικά υψηλά οι μετοχές εν μέσω θετικών προοπτικών
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ