search icon

Αγορές

Συγκρατημένα ξεκίνησε η εβδομάδα στις ευρωπαϊκές αγορές

Μικρές μεταβολές στους δείκτες, καθώς οι επενδυτές περιμένουν τα στοιχεία του πληθωρισμού στις ΗΠΑ που θα επηρεάσουν το βηματισμό της Fed, αλλά και την ισραηλινή απάντηση στο Ιράν - Ασταμάτητο το ράλι του πετρελαίου

Traders are pictured at their desks in front of the DAX board at the stock exchange in Frankfurt, Germany, November 10, 2015. REUTERS/Staff/remote - RTS6BWV

Επιφυλακτικά ξεκίνησε η νέα εβδομάδα στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με τις ισχυρές πιέσεις των προηγούμενων ημερών να καταλαγιάζουν χάρη στο ράλι της Wall Street την Παρασκευή. Εξάλλου, οι επενδυτές ελπίζουν πως τα νεότερα στοιχεία από το μέτωπο του πληθωρισμού στις ΗΠΑ θα συνεχίσουν να λειτουργούν ενθαρρυντικά για τη συνέχιση της περικοπής των επιτοκίων από την Fed.

Πάντως, η αγωνία για το μέγεθος της ισραηλινής απάντησης στο Ιράν παραμένει σημαντικό αγκάθι, δεδομένης και της συνεχιζόμενης ανοδικής πορείας στις διεθνείς πετρελαϊκές τιμές.

Έτσι, ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 σημείωσε μικρή άνοδο κατά 0,18% στις 519 μονάδες και με τους επιμέρους κλάδους του να καταγράφουν μεικτά πρόσημα.

Την περασμένη εβδομάδα ο Stoxx 600 υποχώρησε συνολικά κατά 1,8%.

Στις μεγάλες αγορές της περιοχής, ο γερμανικός DAX υποχώρησε 0,09% στις 19.104 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 ενισχύθηκε 0,46% στις 7.576 μονάδες και ο FTSE 100 πρόσθεσε 0,28% φτάνοντας τις 8.303 μονάδες.

Στην περιφέρεια, ο FTSE MIB στο Μιλάνο σημείωσε άνοδο ύψους 0,66% στις 33.814 μονάδες και στη Μαδρίτη ο IBEX 35 διαμορφώθηκε στις  11.717 μονάδες αυξημένος κατά 0,50%.

Στο μέτωπο των μάκρο, οι λιανικές πωλήσεις στην Ευρωζώνη αυξήθηκαν εντός προβλέψεων κατά 0,2% τον Αύγουστο, παρουσιάζοντας έτσι βελτίωση σε σχέση με τον Ιούλιο, όταν ο δείκτης έμεινε αμετάβλητος. Σε ετήσια βάση ο δείκτης αυξήθηκε κατά 0,8%.

Για την ΕΕ συνολικά ο όγκος του λιανικού εμπορίου αυξήθηκε κατά 0,3% σε μηνιαία βάση, ενώ ενισχύθηκε κατά 1% σε ετήσια βάση.

Ωστόσο, τα μαντάτα από τη γερμανική οικονομία παρέμειναν δυσοίωνα, καθώς οι εργοστασιακές παραγγελίες τον Αύγουστο παρουσίασαν κάθετη πτώση σε ποσοστό 5,8% σε σχέση με ένα μήνα νωρίτερα, που ήταν η χειρότερη επίδοση από τον περασμένο Ιανουάριο.

Αν και οι αναλυτές περίμεναν κάμψη του δείκτη δεδομένων των αρνητικών προοπτικών για τον κλάδο της μεταποίησης στη χώρα, οι προβλέψεις έκαναν λόγο για πολύ μικρότερη μείωση της τάξεως του 2%.

Πλέον αδύναμος κρίκος αποδείχτηκαν οι εγχώριες παραγγελίες και οι παραγγελίες της Ευρωζώνης, που προσγειώθηκαν σε ποσοστό 10,9% και 10,5% αντιστοίχως.

Το παρήγορο, ωστόσο, είναι πως η αδυναμία των οικονομιών αυξάνει την πίεση προς την ΕΚΤ, με τα προγνωστικά των αναλυτών και των traders να θεωρούν πλέον σχεδόν βέβαιο ότι το συμβούλιο θα προχωρήσει σε νέα μείωση των επιτοκίων μέσα στο μήνα.

Πραγματικά και ο διοικητής της Τράπεζας της Γαλλίας, Φρανσουά Βιλερουά ντε Γκαλό, σε σημερινή συνέντευξη του στην ιταλική La Repubblica, παραδέχτηκε ανοιχτά πως είναι εξαιρετικά πιθανή μια τρίτη μείωση των επιτοκίων από την ΕΚΤ, στο συμβούλιο του Οκτωβρίου.

«Η ισορροπία του ρίσκου έχει μετατοπιστεί. Τα τελευταία δύο χρόνια το βασικό ρίσκο ήταν να υπερβούμε το στόχο του 2%. Πλέον πρέπει να επικεντρώσουμε την προσοχή μας στο αντίθετο ρίσκο, του να κινηθούμε κάτω από τους στόχους εξαιτίας της αδύναμης ανάπτυξης και της διατήρησης της περιοριστικής νομισματικής πολιτικής για μεγάλο διάστημα» εξήγησε, μεταξύ άλλων.

Οι αγορές διεθνώς θα επικεντρωθούν και στα στοιχεία πληθωρισμού των ΗΠΑ για το μήνα Σεπτέμβριο, που θα δημοσιευτούν την Πέμπτη.

Πάντως, «πονοκέφαλο» για τις κυβερνήσεις (και τις οικονομίες συνολικά) αποτελούν οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, όχι μόνο για την ενίσχυση του γεωπολιτικού ρίσκου όσο κυρίως για το συνεχιζόμενο ράλι των πετρελαϊκών τιμών.

Συνολικά την περασμένη εβδομάδα, οι τιμές του μαύρου χρυσού ανέβηκαν περίπου 9% και η νέα εβδομάδα ξεκίνησε με νέο άλμα άνω του 3%.

Η τιμή του Brent συμβολαίων Δεκεμβρίου σημείωσε άλμα ύψους 3,32% ξεπερνώντας έτσι το όριο των 80 δολαρίων, στα 80,63 και η τιμή του αμερικανικού WTI εκτοξεύτηκε σε ποσοστό 3,43% στα 76,98 δολάρια.

Με τις αποδόσεις αυτές η εικόνα της χρονιάς άλλαξε άρδην, με αμφότερους τους δείκτες να έχουν καλύψει τις απώλειες του καλοκαιριού και να έχουν περάσει… βαθιά σε θετικό έδαφος. Το αμερικανικό αργό κερδίζει πάνω από 7% για τη χρονιά και το Brent πάνω από 4%.

Σταθεροποιητικά κινείται, αντιθέτως, ο χρυσός με ανεπαίσθητη κάμψη 0,05% στα 2.666 δολάρια την ουγγιά αναμένοντας τα στοιχεία από τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ και δεδομένου πως πλέον οι προσδοκίες των traders έχουν περιοριστεί σε μια νέα μείωση των αμερικανικών επιτοκίων κατά μόλις 25 μονάδες βάσης.

Έτσι και το αμερικανικό νόμισμα παρουσιάζει μικρές μεταβολές με το δείκτη δολαρίου να υποχωρεί ελαφρά κατά 0,05% στο 102,48 και την ισοτιμία ευρώ/δολαρίου να κινείται στο 1,0978. Πάντως, στα επίπεδα αυτά το δολάριο παραμένει κοντά στο υψηλότερο σημείο του εδώ και επτά εβδομάδες.

Διαβάστε ακόμη

ΥΠΕΘΟ: Οι στόχοι του Προϋπολογισμού – Αύξηση επενδύσεων κατά 6,7% το 2024 και 8,4% το 2025

Παύλος Μυλωνάς: Σημαντικό ορόσημο η διάθεση του 10% για την Εθνική Τράπεζα

Goldman Sachs: Αυξάνει την τιμή στόχο για τον S&P 500 στις 6.300 μονάδες (γραφήματα)

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο Θέμα

Exit mobile version