Διαστάσεις sell-off λαμβάνει η πτώση των δεικτών της Wall Street με τον Dow Jones να διευρύνει τις αρχικές απώλειες και να κατευθύνεται στην επίτευξη αρνητικού ρεκόρ πτώσης για το έτος.
Όπως αναφέρουν οι αναλυτές, η επέλαση της μετάλλαξης Δέλτα έχει κλιμακώσει τις υπάρχουσες ανησυχίες για την πορεία ανάκαμψης της παγκόσμιας οικονομίας.
Ο Dow Jones σημείωσε τη μεγαλύτερη πτώση από τον Οκτώβριο, χάνοντας 725,81 μονάδες, κλείνοντας στις 33.962 μονάδες και υποχωρώντας κατά 2,1%.
Ο S&P 500 κατέγραψε τις μεγαλύτερες απώλειες από τον Μάιο, κλείνοντας με πτώση 1,59% στις 4.258 μονάδες, ενώ ο Nasdaq έπεσε κατά 1,02%, στις 14.274 μονάδες.
Λίγο μετά τις 21:30 ο Dow Jones σημείωνε πτώση κατά 874 μονάδες (από τις αρχικές 760) ή σε ποσοστό 2,51%, ενώ ο S&P 500 διεύρυνε τις απώλειες του στο 2,01% (από 1,5% νωρίτερα) με τις μετοχές της ενέργειας και της βιομηχανίας να πρωτοσταστούν στην πτώση. Την ίδια εικόνα διευρυμένων απωλειών παρουσίαζε και ο Nasdaq, ο οποίος βρισκόταν στο -1,25% (από -1% νωρίτερα).
Η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς ομολόγου υποχωρεί στο χαμηλό πενταμήνου του 1,19%, γεγονός που επιδεινώνει περαιτέρω τους φόβους για την επιβράδυνση της οικονομίας, ενώ πτώση 12 μονάδων βάσης κατέγραψε η απόδοση του 30ετούς τίτλο στο 1,811%. Το αργό πετρέλαιο σημειώνει πτώση 7,5% στα 66,42 δολάρια το βαρέλι, στον απόηχο της συμφωνίας του OPEC+ την Κυριακή για την περαιτέρω χαλάρωση των περιορισμών στην παραγωγή.
«Αυτό που συμβαίνει σήμερα είναι ότι συνδυάστηκαν οι δύο μεγάλες ανησυχίες: Εκείνες για τα τεχνικά στοιχεία της αγοράς και εκείνες για την ανάπτυξη (που σχετίζονται με τη ραγδαία εξάπλωση της μετάλλαξης Δελτα», δήλωσε στο CNBC ο Mohamed El-Erian, επικεφαλής οικονομικός σύμβουλος της Allianz και πρώην διευθύνων σύμβουλος της PIMCO.
Η επέλαση της μετάλλαξης Δέλτα στις ΗΠΑ συνεχίζεται, με τη χώρα να καταγράφει τις τελευταίες επτά ημέρες κατά μέσο όρο περίπου 30.000 νέα κρούσματα την ημέρα έναντι των περίπου 11.000 κρουσμάτων που καταγράφονταν πριν ένα μήνα.
Τη μεγαλύτερη πτώση στη σημερινή συνεδρίαση σημειώνουν οι μετοχές των ταξιδιωτικών εταιρειών, οι οποίες δέχθηκαν ισχυρό πλήγμα την περασμένη χρονιά κατά τη διάρκεια των lockdown, αλλά είχαν ανακάμψει τελευταία, εν μέσω προσδοκιών για επανεκκίνηση της οικονομίας.
Οι αεροπορικές εταιρείες όπως η Southwest Airlines, η Delta, η United και η American, καθώς και οι εταιρείες κρουαζιέρας όπως οι Royal Caribbean, Carnival και Norwegian Cruise σημειώνουν πτώση που κυμαίνεται έως και 5,8%.
Ισχυρές πιέσεις δέχεται ο τραπεζικός κλάδος με τις μετοχές των Bank of America, JP Morgan Chase, Goldman Sachs, Morgan Stanley και Citigroup υποχωρούν πάνω από 2%.
Διαβάστε ακόμα:
Χρηματιστήριο: Βαρύτατες απώλειες 3,9% – H χειρότερη ημέρα για το 2021
Ερασίνειο: Στο σφυρί ξανά, μια τεράστια ευκαιρία για το σύστημα υγείας
ΡΑΕ: Αλλάζουν τα τιμολόγια ρεύματος- Τι θα πληρώνουν οι καταναλωτές