Συνεχίζεται το sell off στις αγορές των κρατικών ομολόγων, καθώς οι πιέσεις προς την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) για αυξήσεις επιτοκίων, με στόχο την αντιμετώπιση του πληθωρισμού, επιτείνουν τις ανησυχίες των επενδυτών.
Είναι χαρακτηριστικό ότι η απόδοση του ελληνικού 10ετούς ομολόγου εκτινάσσεται στο ψυχολογικό όριο του 3,5%, για πρώτη φορά από τον Απρίλιο του 2019, καταγράφοντας αισθητή άνοδο της τάξης των 11 μονάδων βάσης.
Αντίστοιχου εύρους επιδείνωση παρατηρείται και στο 5ετές ομόλογο, η απόδοση του οποίου αυξάνεται κατά 10 μονάδες βάσης και καθορίζεται στο 2,424%. Ας σημειωθεί ότι το καλοκαίρι του 2021 η απόδοση του 5ετούς ομολόγου βρισκόταν σε… αρνητικό έδαφος.
Το αυξημένο κόστος δανεισμού δεν αφορά μόνο την Ελλάδα, καθώς μεγάλη άνοδο στις αποδόσεις εμφανίζει η πλειοψηφία των ευρωπαϊκών κρατικών τίτλων. Ενδεικτικά, η απόδοση του 10ετούς ομολόγου της Γερμανίας σκαρφαλώνει στο 1,09%, της Γαλλίας στο 1,6%, της Ιταλίας στο 3,08%, της Ισπανίας στο 2,17%, της Πορτογαλίας στο 2,21% και της Κύπρου στο 2,37%.
Οπωσδήποτε, ο υψηλός πληθωρισμός διαδραματίζει καίριο ρόλο στο εν εξελίξει sell off (αύξηση αποδόσεων, μείωση τιμών στα ομόλογα), καθώς οι κεντρικές τράπεζες αναγκάζονται να αναπροσαρμόσουν τις νομισματικές τους πολιτικές, προχωρώντας σε άμεση σύσφιγξη.
Χθες, η Τράπεζα της Αγγλίας προχώρησε στην 4η διαδοχική αύξηση επιτοκίου (από 0,75% σε 1%), ενώ την Τετάρτη η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ ανακοίνωσε τη μεγαλύτερη αύξηση των τελευταίων 22 ετών (από 0,25% σε 0,75%), σε μια προσπάθεια τιθάσευσης του υψηλού πληθωρισμού.
Από την πλευρά της, η ΕΚΤ εξακολουθεί να διαθέτει μια πιο συντηρητική στρατηγική, με τα επιτόκια να παραμένουν σε αρνητικά ή μηδενικά επίπεδα. Πάντως, το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων (APP) αναμένεται να τερματιστεί μέσα στο καλοκαίρι, κάτι που ενδεχομένως ανοίγει τον δρόμο για την αύξηση των επιτοκίων.
Βέβαια, όπως και οι υπόλοιπες κεντρικές τράπεζες, η ΕΚΤ -πέραν του πληθωρισμού (7,5% τον Απρίλιο)- καλείται να διαχειριστεί και τις ανησυχίες για σημαντική επιβράδυνση της ανάπτυξης, καθώς το οικονομικό περιβάλλον χαρακτηρίζεται από πολλαπλές προκλήσεις.
Είναι ενδεικτικό ότι στο α’ τρίμηνο του 2022, το ΑΕΠ της Ευρωζώνης επιβραδύνθηκε στο 0,2% (σε τριμηνιαία βάση), σε μια πρώτη αποτύπωση των δυσμενών επιπτώσεων του ρωσο-ουκρανικού πολέμου στην πορεία της οικονομίας.
Ας σημειωθεί ότι τα αυξημένα επιτόκια ναι μεν βοηθούν στην άμβλυνση των πληθωριστικών πιέσεων, αλλά ταυτόχρονα υπονομεύουν τις προοπτικές ανάπτυξης. Αντίθετα, τα μειωμένα επιτόκια ενισχύουν την πορεία της οικονομίας, αλλά οδηγούν σε τόνωση του πληθωρισμού.
Διαβάστε ακόμη
Φυσικό αέριο: Οι τιμές στην Ευρώπη τραβούν ξανά την ανηφόρα
Νέες πιέσεις στο Χρηματιστήριο Αθηνών – Χάνονται διαδοχικές στηρίξεις στο ταμπλό