search icon

Αγορές

Sell off στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια υπό τη σκιά της κρίσης στη Μέση Ανατολή

Σημαντικές πιέσεις σε όλους τους δείκτες - Προβληματισμός για την κρίση Ιράν-Ισραήλ, αλλά και το ενδεχόμενο η Fed να καθυστερήσει περαιτέρω τις μειώσεις των επιτοκίων - Νέα κέρδη για πετρέλαιο και χρυσό

Σημαντικές πιέσεις δέχτηκαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια στη συνεδρίαση της Τρίτης με τους επενδυτές να ανησυχούν για τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή αλλά και το ενδεχόμενο η Fed να καθυστερήσει περαιτέρω τις μειώσεις των αμερικανικών επιτοκίων, λόγω της ανθεκτικής οικονομίας.

Έτσι ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 σημείωσε πτώση κατά 1,53% στις 498 μονάδες και με όλους τους επιμέρους κλάδους του να κινούνται σε αρνητικό έδαφος. Πάντως, τις μεγαλύτερες απώλειες κατέγραψαν οι μετοχές των εξορυκτικών εταιρειών και των τραπεζών, ενώ αντιθέτως μικρότερη κάμψη κατέγραψαν οι τεχνολογικές με ώθηση από τα καλά αποτελέσματα που ανακοίνωσε η σουηδική Ericsson.

Στις μεγάλες αγορές της περιοχής, ο γερμανικός DAX υποχώρησε κατά 1,44% στις 17.766 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 διολίσθησε κατά 1,40% στις 7.932 μονάδες και ο FTSE 100 στο Λονδίνο έκανε «βουτιά» ύψους 1,82% φτάνοντας τις 7.820 μονάδες.

Μάλιστα για τον αγγλικό δείκτη ήταν η χειρότερη ημερήσια πτώση από τον περασμένο Ιούλιο μετά την ανακοίνωση της νέας αύξησης στα επίπεδα της ανεργίας, στο 4,2%, μαζί ωστόσο με την άνοδο στο ρυθμό αύξησης των μισθών, κατά 6%.

Αντίστοιχο κλίμα και στην περιφέρεια με τον FTSE MIB στο Μιλάνο να χάνει 1,65% και τις 33.393 μονάδες και τον IBEX 35 στη Μαδρίτη να διαμορφώνεται στις 10,526 μονάδες μειωμένος κατά 1,50%.

Οι επενδυτές παραμένουν προβληματισμένοι με τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, καθώς η παγκόσμια κοινότητα περιμένει με αγωνία την απόφαση του Τελ Αβίβ για το πως θα απαντήσει στην ιρανική επίθεση με drones. Αν και η πίεση από διεθνείς ηγέτες ελπίζεται να οδηγήσει τους Ισραηλινούς σε μια μετριοπαθή αντίδραση, η παράταση της αβεβαιότητας δημιουργεί τριγμούς στις αγορές.

Παράλληλα, οι ευρωπαϊκές αγορές κλήθηκαν να διαχειριστούν το χθεσινό sell off στη Wall Street και κυρίως τους λόγους που το προκάλεσαν, πέρα από την κρίση στη Μέση Ανατολή.

Τα ισχυρά στοιχεία από τις λιανικές πωλήσεις παραπέμπουν σε καλύτερη από την αναμενόμενη ανάπτυξη του αμερικανικού ΑΕΠ το πρώτο τρίμηνο, κάτι που φούντωσε εκ νέου την ανησυχία για το χρονοδιάγραμμα μείωσης των επιτοκίων από τη Fed και συνάμα το συνολικό αριθμό των περικοπών τη φετινή χρονιά.

Η αναζωπύρωση των ενεργειακών τιμών από τις αρχές της χρονιάς παραμένει, εξάλλου, «αγκάθι» για τις κεντρικές τράπεζες. Σήμερα οι τιμές του μαύρου χρυσού επανήλθαν σε ανοδική πορεία, με το Brent να ανεβαίνει ελαφρά στα 90,13 δολάρια το βαρέλι και το αμερικανικό WTI να σκαρφαλώνει στα 85,50 δολάρια. Αν και η κατεύθυνση που θα πάρουν οι τιμές, τις επόμενες ημέρες, θα εξαρτηθεί σαφώς από την έκβαση της νέας κρίσης μεταξύ Ιράν και Ισραήλ.

Το ίδιο προφανώς ισχύει και για τον χρυσό, ο οποίος λειτουργεί σαν ασφαλές καταφύγιο και στη νέα κρίση, με αποτέλεσμα η τιμή του να παραμένει σε ιστορικά υψηλά επίπεδα. Σήμερα βρέθηκε έως και στα 2.402 δολάρια την ουγγιά, με άνοδο 0,81%, ήτοι αρκετά κοντά στο ρεκόρ των 2.431 δολαρίων που κατέγραψε την περασμένη Παρασκευή.

Συνολικά από τις αρχές της χρονιάς τα κέρδη του πολύτιμου μετάλλου ξεπερνούν το 15%.

Στις αγορές συναλλάγματος, το αμερικανικό νόμισμα διατήρησε και σήμερα τα κέρδη του με το δείκτη δολαρίου να βρίσκεται στο 106,30, με ελαφρά άνοδο 0,09% και την ισοτιμία ευρώ/δολαρίου να κινείται στο 1,0624.

Διαβάστε ακόμη

ΔΝΤ: Η ΕΚΤ θα προχωρήσει πρώτη σε μείωση επιτοκίων – Απειλή τυχόν κλιμάκωση της κρίσης στη Μ. Ανατολή (tweets)

Επιτόκια: Γιατί Deutsche Bank και Morgan Stanley «ρίχνουν» τις προβλέψεις

Μελίνα Τραυλού: Η Ναυτιλία των Ελλήνων αποτελεί φάρο της βιώσιμης ανάπτυξης

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ

Exit mobile version