Σε επίπεδα αποπληθωρισμού εκτιμάται ότι υποχώρησε η Κίνα εν μέσω διογκούμενων στοιχείων που δείχνουν ότι η ανάκαμψη που είχε δρομολογηθεί μετά το τέλος των σκληρών μέτρων της πανδημίας έχει «ξεφουσκώσει».
Τα πολυαναμενόμενα στοιχεία για τα επίπεδα των τιμών καταναλωτή τον Ιούλιο πρόκειται να δημοσιευτούν την Τετάρτη με τους οικονομολόγους να προβλέπουν επιβράδυνση σε ποσοστό 0,4% σε ετήσια βάση. Εφόσον η πρόβλεψη επιβεβαιωθεί, θα είναι το πρώτο αρνητικό γύρισμα του δείκτη από τις αρχές του 2021, όταν ο πληθωρισμός κινείτο σε αδύναμα επίπεδα λόγω της καθίζησης της ζήτησης εν μέσω της πανδημίας του κορωνοϊού.
Το τέλος της πανδημίας είχε φέρει αναζωπύρωση της οικονομικής δραστηριότητας και της κατανάλωσης, όμως τους τελευταίους μήνες η ανάκαμψη έχει αποδυναμωθεί. Ενδεικτικό τελευταίο παράδειγμα η πτώση της κατανάλωσης και των λιανικών πωλήσεων με αποτέλεσμα οι ρυθμοί ανάπτυξης να διευρυνθούν σε ποσοστό 6,3% σε ετήσια βάση για το δεύτερο τρίμηνο, ήτοι κάτω από το αναμενόμενο 7,3%. Ειδικά τον Ιούνιο οι ρυθμοί ανάπτυξης επιβραδύνθηκαν μόλις στο 0,8%.
Επιπλέον και τα στοιχεία που δημοσιεύτηκαν σήμερα αναφορικά με το κινεζικό εμπόριο, έδειξαν σημαντική, μεγαλύτερη από την αναμενόμενη πτώση στις εισαγωγές και τις εξαγωγές, με τις εισαγωγές να υποχωρούν κατά 12,4% και τις εξαγωγές να πέφτουν κατά 14,5% ενισχύοντας περαιτέρω την ανησυχία για την πορεία της δεύτερης κυριότερης οικονομίας του πλανήτη.
Πάντως, διεθνείς αναλυτές υποστηρίζουν ότι ο συνδυασμός των χαμηλών ρυθμών ανάπτυξης και της μάστιγας του αποπληθωρισμού πιθανότατα θα αναγκάσουν τις αρχές να δρομολογήσουν γρήγορα νέα μέτρα στήριξης της οικονομίας. Σε αυτό τουλάχιστον ποντάρουν οι αγορές.
Διαβάστε ακόμη
Morgan Stanley: Τι προβλέπει για Τράπεζα Πειραιώς και ΤΕΝΕΡΓ στο rebalancing του MSCI (πίνακες)
Ζημιές – έκπληξη για την SoftBank στο α’ μισό του 2023
UEFA: Στις 15 Αυγούστου στο Ζάγκρεμπ το πρώτο παιχνίδι ΑΕΚ – Ντιναμό
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ