Οι ευρωαγορές έκλεισαν υψηλότερα τη Δευτέρα συνεχίζοντας με ώθηση από την αύξηση των επιτοκίων και παρά τις εξελίξεις τραπεζικές συμφωνίες και τα αρνητικά στοιχεία για τη γερμανική και τη γαλλική επιχειρηματική δραστηριότητα.
Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 έκλεισε με οριακή άνοδο κατά 0,36% στις 516 μονάδες, με τους περισσότερους επιμέρους κλάδους ολοκληρώνουν σε θετικό έδαφος. Οι μετοχές των αυτοκινητοβιομηχανιών ηγήθηκαν των κερδών, σημειώνοντας άνοδο σχεδόν 1,9% σε σχέση με την προηγούμενη συνεδρίαση.
Στις μεγάλες αγορές της περιοχής, ο γερμανικός DAX είχε άνοδο κατά 0,58% στις 18.828 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 κινήθηκε ελαφρώς πιο πάνω κατά 0,10% στις 7.508 μονάδες ενώ ο FTSE 100 στο Λονδίνο επίσης σε θετικό έδαφος με αύξηση κατά 0,36% στις 8.259 μονάδες.
Στην περιφέρεια, ο FTSE MIB στο Μιλάνο υποχώρηησε στις 33.769 μονάδες με πτώση 0,24% και ο IBEX 35 στη Μαδρίτη διαμορφώθηκε στις 11.797 μονάδες με άνοδο κατά 0,38%.
Οι μετοχές της Commerzbank βρέθηκαν και τη Δευτέρα στο επίκεντρο καθώς υποχώρησαν περίπου 6% μετά την κριτική που άσκησε ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς στην «εχθρική» και «μη φιλική» κίνηση της UniCredit για την τράπεζα, όπως μετέδωσε το Reuters.
Τα σχόλιά του έρχονται λίγο μετά την ανακοίνωση της ιταλικής UniCredit ότι αύξησε τη συμμετοχή της στη γερμανική τράπεζα σε περίπου 21% και υπέβαλε αίτημα για να αυξήσει τη συμμετοχή της έως και 29,9%.
«Η UniCredit πιστεύει ότι υπάρχει σημαντική αξία που μπορεί να απελευθερωθεί εντός της Commerzbank, είτε αυτόνομα είτε εντός της UniCredit, προς όφελος της Γερμανίας και των ευρύτερων ενδιαφερόμενων μερών της τράπεζας. Ωστόσο, όπως συνέβη και στην περίπτωση της UniCredit, οι δυνατότητες αυτές απαιτούν δράση για να αποκρυσταλλωθούν», ανέφερε η τράπεζα τη Δευτέρα.
Ο Stoxx 600 είχε διαπραγματευτεί χαμηλότερα νωρίτερα μέσα στην ημέρα μετά την πτώση των προκαταρκτικών γαλλικών στοιχείων για τον σύνθετο δείκτη PMI, ένα μέτρο της επιχειρηματικής δραστηριότητας στον τομέα της μεταποίησης και των υπηρεσιών, τον Σεπτέμβριο.
Διαμορφώθηκε στο 47,4, σε χαμηλό οκτώ μηνών και από 53,1 τον Αύγουστο, σύμφωνα με τα στοιχεία της HCOB. Τα στοιχεία ήταν πολύ χαμηλότερα από την πρόβλεψη του Reuters για 50,6. Μια μέτρηση κάτω από το 50 υποδηλώνει έδαφος συρρίκνωσης.
Η γερμανική επιχειρηματική δραστηριότητα συρρικνώθηκε επίσης τον Σεπτέμβριο, με τον σύνθετο δείκτη PMI HCOB flash να υποχωρεί από 48,4 τον Αύγουστο σε 47,2 τον Σεπτέμβριο, σε χαμηλό επτά μηνών.
«Μια τεχνική ύφεση φαίνεται να έχει ενσωματωθεί» στις προοπτικές του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος (ΑΕΠ) της Γερμανίας, σύμφωνα με τον Cyrus de la Rubia, επικεφαλής οικονομολόγο της Εμπορικής Τράπεζας του Αμβούργου (HCOB).
«Η πρόβλεψή μας για το ΑΕΠ τώρα για το τρέχον τρίμηνο, η οποία λαμβάνει υπόψη τον δείκτη PMI της HCOB μεταξύ άλλων δεικτών, δείχνει τώρα μείωση 0,2% σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο. Το δεύτερο τρίμηνο το ΑΕΠ είχε ήδη συρρικνωθεί με ρυθμό 0,1%. Υπάρχει ακόμη κάποια ελπίδα ότι το τέταρτο τρίμηνο θα είναι καλύτερο, καθώς οι υψηλότεροι μισθοί σε συνδυασμό με τον χαμηλότερο πληθωρισμό θα πρέπει να ενισχύσουν όχι μόνο το πραγματικό εισόδημα αλλά και την κατανάλωση, στηρίζοντας την εγχώρια ζήτηση».
Η Hugo Boss κατάφερε να ανακτήσει τις προηγούμενες απώλειες μετά τη μείωση της αξιολόγησης της μετοχής από τους αναλυτές της Bank of America Global Research σε «underperform» από «buy», επικαλούμενοι την εξασθένηση της κινεζικής ζήτησης που πλήττει τον ευρύτερο κλάδο της πολυτέλειας. Η ίδια η εταιρεία προειδοποίησε για το δύσκολο περιβάλλον της αγοράς στην Κίνα και το Ηνωμένο Βασίλειο, καθώς μείωσε τις προοπτικές των πωλήσεών της σε μια εμπορική ενημέρωση του Ιουλίου.
Οι μετοχές της Hugo Boss έκλεισαν τελικά 1,5% υψηλότερα, έχοντας σημειώσει πτώση άνω του 6% νωρίτερα στη συνεδρίαση.
Αλλού, οι μετοχές της βρετανικής πύλης ακινήτων Rightmove διαπραγματευόταν 1% υψηλότερα, αφού ο όμιλος φέρεται να απέρριψε μια ακόμη γλυκύτερη προσφορά εξαγοράς από την αυστραλιανή εταιρεία καταχώρισης ακινήτων REA Group.
Στις αγορές των commodities οι πετρελαϊκές τιμές μετά από ένα κερδοφόρο ξεκίνημα υποχώρησαν ελαφρώς. Ειδικότερα η τιμή του Brent συμβολαίων Νοεμβρίου υποχωρεί οριακά κατά 0,1% στα 74,43 δολάρια ενω η τιμή του αμερικανικού κέρδισε 0,1% κινούμενο στα 71,04 δολάρια το βαρέλι.
Ο χρυσός είχε και νέα άνοδο φτάνωντας σε ιστορικό ρεκόρ με άνοδο 0,4% στα 2.631 δολάρια ανά ουγγιά και οι προθεσμιακές τιμές στην αμερικανική αγορά έφτασαν τα 2.634 δολάρια.
Στις αγορές συναλλάγματος το ευρώ υποχώρησε έναντι του δολαρίου τη Δευτέρα, καθώς οι εκθέσεις για την επιχειρηματική δραστηριότητα στην οικονομία της ευρωζώνης απογοήτευσαν, επεκτείνοντας για λίγο την πτώση μετά τα αμερικανικά στοιχεία που έδειξαν ότι η δραστηριότητα εκεί παρέμεινε σταθερή
Ο δείκτης του δολαρίου, ο οποίος παρακολουθεί την απόδοσή του έναντι ενός καλαθιού νομισμάτων, συμπεριλαμβανομένων του γεν και του ευρώ, αυξήθηκε κατά 0,04% στα 100,82 μετά την άνοδό του στο 101,23 στη συνεδρίαση. Το ευρώ σημείωνε πτώση 0,28% στα 1,1131 δολάρια και βρισκόταν σε τροχιά για τη μεγαλύτερη ημερήσια πτώση του από τις 9 Σεπτεμβρίου.