search icon

Αγορές

«Μαζεύουν» οι απώλειες στο Χρηματιστήριο – Ράλι 3% για τη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ (upd)

Ο Γενικός Δείκτης προσπαθεί να διατηρηθεί στις 890 μονάδες - Απώλειες 2% στις τράπεζες, ισχυρά στηρίγματα από ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ΤΕΝΕΡΓ και ΟΤΕ

(Τελευταία ενημέρωση 15.14) Για τρίτη ημέρα συνεχίζονται οι πιέσεις στο Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο παραμένει σε θέση άμυνας, ενόσω οι επενδυτές προσπαθούν να ξεφορτωθούν τα υψηλού ρίσκου assets. Ωστόσο, οι traders εξακολουθούν να βρίσκουν στηρίγματα στο ταμπλό, με αποτέλεσμα η διόρθωση να είναι απολύτως ελεγχόμενη.

Πιο συγκεκριμένα, λίγο μετά τις 3.00 το μεσημέρι, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει οριακή πτώση κατά 0,05% και διαμορφώνεται στις 891,03 μονάδες, χάνοντας μόλις μισή μονάδα σε σχέση με το κλείσιμο της Τρίτης (891,46 μονάδες). Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων εκτείνεται σε δέκα μονάδες (από 881,18 έως 891,42 μονάδες), με τον τζίρο των συναλλαγών να κυμαίνεται στα 33 εκατ. ευρώ. 

Ο τραπεζικός κλάδος τίθεται εκ νέου στο επίκεντρο των πιέσεων, καθώς διολισθαίνει στο -2,28% και τις 578,87 μονάδες. Οι μεγαλύτερες απώλειες παρατηρούνται στη μετοχή της Πειραιώς, η οποία κατρακυλάει στο -3,5% και το 1,10 ευρώ. Κατά 2,6% μειώνεται και η μετοχή της Alpha Bank, η οποία βρίσκεται στο 0,97 ευρώ. Από εκεί και πέρα, η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας υποχωρεί στο 2% και τα 3,35 ευρώ, ενώ η μετοχή της Εurobank διαπραγματεύεται στο -2% και το 0,95 ευρώ. Πιο αναλυτικά:  

Στον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (-0,34% και 2.148 μονάδες), η μετοχή της Viohalco χάνει 2,1% και αναδιπλώνεται στα 3,7 ευρώ, ενώ κατά τουλάχιστον 2% «πέφτει» η μετοχή της Quest Συμμετοχών. Πέριξ του 1% καθορίζονται, παράλληλα, οι απώλειες για τις μετοχές των Jumbo, Lamda Development, ΑΔΜΗΕ, ΔΕΗ και Ελλάκτωρ. Στον αντίποδα, η μετοχή της Τέρνα Ενεργειακή ενισχύεται στο +2,2% και τα 18,3 ευρώ, εν μέσω των προσδοκιών για το deal πώλησης των μετοχών της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, η οποία εκτινάσσεται κατά 3% και φθάνει στα 10 ευρώ. Η μετοχή του ΟΤΕ έπεται στο 1,5%, ενώ οι μετοχές των ΕΛΠΕ – Motor Oil σημειώνουν κέρδη άνω του 1%, εν όψει της δημοσίευσης των αποτελεσμάτων του β’ τριμήνου. 

Όσον αφορά τον δείκτη μεσαίας κεφαλαιοποίησης (-0,32% και 1.376 μονάδες), οι μετοχές των ΑΒΑΞ, Cenergy και Profile ξεχωρίζουν αρνητικά στο -2,5%, με τις μετοχές των Intrakat, Fourlis και BriQ να ακολουθούν στο  -1,5%. Ειδική αναφορά πρέπει να γίνει και στην Alpha Αστικά Ακίνητα, η οποία βρίσκεται στο +10% για 4η συνεχόμενη συνεδρίαση, χάρη στο αυξημένο μέρισμα. Συνολικά στο χρηματιστηριακό ταμπλό, 32 μετοχές σημειώνουν κέρδη, 64 μετοχές καταγράφουν πτώση, ενώ 17 μετοχές παραμένουν αμετάβλητες. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς κυμαίνεται στα 64,2 δισ. ευρώ, μειωμένη κατά 200 εκατ. ευρώ σε σχέση με την Τρίτη. 

Τρίτη ημέρα διόρθωσης για την αγορά

Η Λεωφόρος Αθηνών συνεχίζει την πτωτική πορεία, καθώς το δυσμενές διεθνές περιβάλλον δημιουργεί προσκόμματα στη μέχρι πρότινος ανοδική κίνηση, η οποία έφερε τον Γενικό Δείκτη στις παρυφές των 900 μονάδων. Ο υψηλός πληθωρισμός, τα αυξημένα επιτόκια και ο κίνδυνος ύφεσης στην παγκόσμια οικονομία συνιστούν τις μεγάλες προκλήσεις, τις οποίες καλούνται πλέον να διαχειριστούν οι traders.  

«Αναπόφευκτα, η υπέρβαση των 900 μονάδων μετατίθεται χρονικά, όταν το μακροοικονομικό περιβάλλον θα καταγράψει μια πειστική βελτίωση, με το σενάριο της συσσώρευσης ή και της ήπιας πλαγιοκαθοδικής κίνησης να έχει αυξημένη πιθανότητα να συντελεστεί βραχυπρόθεσμα» εκτιμά, μεταξύ άλλων, ο Δημήτρης Τζάνας, διευθυντής επενδύσεων στην Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.  

Ενδεικτική του κλίματος είναι και η χθεσινή παρέμβαση της Eurobank Equities, η οποία καλεί τους επενδυτές να αξιοποιήσουν το πρόσφατο ράλι και να περιορίσουν την πλεονάζουσα έκθεσή τους, προειδοποιώντας για τον κίνδυνο μιας καθοδικής τάσης το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα.  

Από την άλλη πλευρά, βέβαια, η ελληνική αγορά ναι μεν βρίσκεται σε διορθωτική πορεία, αλλά παρουσιάζει μια εμφανώς καλύτερη εικόνα σε σχέση με τα ευρωπαϊκά και αμερικανικά χρηματιστήρια. Κι αυτό αποδίδεται αφενός στις ισχυρές επιδόσεις της εγχώριας οικονομίας, αφετέρου στις προσδοκίες για τα εταιρικά αποτελέσματα του β’ τριμήνου. 

Την ίδια στιγμή, έντονη κινητικότητα παρατηρείται σε επίπεδο επιχειρηματικών κινήσεων, με αρκετά deals να βρίσκονται είτε σε φάση ολοκλήρωσης, είτε σε φάση διαπραγματεύσεων. Μετά την εξαγορά της Watt & Wolt από τη Mytilineos, η προσοχή στρέφεται πλέον στο τι μέλλει γενέσθαι με την Τέρνα Ενεργειακή, ενώ και η Aegean φέρεται να εξετάζει την προοπτική επένδυσης στην Croatian Airlines. Ίδωμεν. 

Η εικόνα στις διεθνείς αγορές 

Στις διεθνείς αγορές, ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 υποχωρεί ήπια στο -0,27% και τις 430 μονάδες, καθώς ο γερμανικός DAX μειώνεται κατά 0,26%, ο γαλλικός CAC 40 κατά 0,62% και ο ιταλικός FTSE MIB κατά 0,45%. Στο Λονδίνο ο FTSE 100 χάνει 0,41%. Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, τα προσυμβόλαια του Dow Jones περιορίζονται κατά περίπου 100 μονάδες, βάζοντας πλώρη για την 4η συνεχόμενη αρνητική συνεδρίαση. 

Όσον αφορά την αγορά πετρελαίου, οι τιμές είναι σχεδόν αμετάβλητες μετά το χθεσινό άλμα, το οποίο πυροδοτήθηκε από τα σενάρια για περικοπή της παραγωγής στις χώρες του OPEC. Ενδεικτικά, τα συμβόλαια WTI βρίσκονται στο +0,18% και τα 93,91 δολάρια ανά βαρέλι, ενώ τα συμβόλαια Brent καθορίζονται στο +0,05% και τα 100,27 δολάρια ανά βαρέλι. Η τιμή του χρυσού, τέλος, κυμαίνεται στο -0,14% και τα 1.757 δολάρια ανά ουγγιά. 

Διαβάστε επίσης:

Οι παρακολουθήσεις και ο επιθεωρητής Κάλαχαν, το mega deal της Τράπεζας Πειραιώς, η Aegean φλερτάρει την Croatian Airlines και το μπλέξιμο Παπαλέκα στο Port of Paros ///

Και με τη «βούλα» του Πρωτοδικείου η εξυγίανση της Μπουτάρης – Το σχέδιο της Premia

Eurobank Equities: Σύσταση «buy» για τον ΟΠΑΠ – Γιατί παραμένει στα top picks

Exit mobile version