Οι αγορές κρατικών ομολόγων, οι οποίες απόλαυσαν ένα καλοκαίρι με σταθερά κέρδη, αναμετρώνται τώρα με τα στοιχήματα των αγορών για ταχείες μειώσεις των επιτοκίων των κεντρικών τραπεζών και επιβράδυνση του πληθωρισμού, όπως και τις προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ.
Οι αποδόσεις των 10ετών κρατικών ομολόγων των ΗΠΑ αναμένεται να κλείσουν τον Αύγουστο με πτώση σχεδόν 30 μονάδων βάσης, λόγω των προσδοκιών για ταχύτερες μειώσεις των επιτοκίων, παρά το γεγονός πως τα οικονομικά στοιχεία έχουν αμβλύνει τους φόβους για ύφεση.
Για ορισμένους αναλυτές, αυτές οι κινήσεις επιβεβαιώνουν ένα από τα σημαντικά επενδυτικά αφηγήματα, δη την ιδέα ότι «τα ομόλογα επέστρεψαν», αφού δέχθηκαν χτύπημα εν μέσω της μετα-πανδημικής αύξησης του πληθωρισμού και των επιτοκίων.
Πολλοί επενδυτές εκτιμούν ότι τα κέρδη στην καλύτερη περίπτωση θα χάσουν την δυναμική τους, ή στη χειρότερη περίπτωση, θα αποδειχθούν υπερβολικά.
«Έχουμε πολλούς δείκτες που δείχνουν ότι η οικονομία δεν περνά σε καθεστώς ύφεσης. Βρισκόμαστε απλώς σε μια ήπια προσγείωση», δήλωσε ο Γκιγιόμ Ριγκεάντ, επικεφαλής του τμήματος σταθερού εισοδήματος της Carmignac.
«Δεν δικαιολογείται για εμάς αυτή η επιτάχυνση σε έναν κύκλο περικοπών τόσο γρήγορα», δήλωσε ο ίδιος, ο οποίος κρατά πτωτική τάση για τα ομόλογα μεγαλύτερης διάρκειας και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού.
Τα ομόλογα έχουν ενισχυθεί από τα στοιχήματα ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ θα μειώσει τα επιτόκια κατά περίπου 100 μονάδες βάσης στις τρεις εναπομείνασες συνεδριάσεις της φέτος. Οι επενδυτές έχουν επίσης αυξήσει τα στοιχήματα για περαιτέρω μειώσεις από κεντρικές τράπεζες όπως η ΕΚΤ.
Το μήνυμα φαίνεται να έρχεται σε αντίθεση με τις αγορές μετοχών, ωστόσο, των οποίων η κυκλική πορεία έχει αφήσει τις αποδόσεις αμετάβλητες από τα μέσα Ιουλίου, ενώ τα παγκόσμια κρατικά ομόλογα έχουν αποδώσει περίπου 2%.
Οι οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε πρόσφατη δημοσκόπηση του Reuters αναμένουν επίσης περίπου μία κίνηση λιγότερη από ό,τι αναμένουν οι επενδυτές τόσο από την ΕΚΤ όσο και από τη Fed φέτος.
Οι αποκλίσεις των εκτιμήσεων αυτές υπογραμμίζουν την πρόκληση της πλοήγησης στην αγορά κρατικών ομολόγων για το υπόλοιπο του 2024 για όσους επενδυτές επιθυμούν να «κλειδώσουν» σημαντικές αποδόσεις.
Η πρώτη δοκιμασία διαμορφώνεται με τη μορφή της έκθεσης για την αγορά εργασίας των ΗΠΑ την επόμενη εβδομάδα.
Εάν αυτή δείξει έναν δεύτερο μήνα σημαντικής αδυναμίας, μπορεί να αυξήσει τα στοιχήματα για μια κίνηση μείωσης των επιτοκίων της Fed κατά 50 μονάδες βάσης τον Σεπτέμβριο, όπως ανέφεραν οι αναλυτές.
«Βρισκόμαστε στο σημείο επιβράδυνσης του οικονομικού κύκλου. Είναι το σημείο όπου παρατηρείται η μεγαλύτερη μεταβλητότητα όσον αφορά τα δεδομένα όπως οι μισθοδοσίες», δήλωσε ο Γκάι Στιρ, επικεφαλής της στρατηγικής για τις ανεπτυγμένες αγορές στο Amundi Investment Institute, τον ερευνητικό βραχίονα του μεγαλύτερου διαχειριστή περιουσιακών στοιχείων της Ευρώπης.
Ο ίδιος συνιστά να αξιολογηθεί πόση από την καλοκαιρινή τους πτωτική τάση διατηρούν οι αποδόσεις των ομολόγων στις αρχές Σεπτεμβρίου πριν από την προσαρμογή της τοποθέτησης των επενδυτών.
Οι αγορές ομολόγων έχουν επίσης υποστηριχθεί από τη χαλάρωση του πληθωρισμού. Οι δείκτες της αγοράς για τις προσδοκίες του πληθωρισμού υποχώρησαν πρόσφατα στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων τριών και πλέον ετών στις ΗΠΑ και στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων σχεδόν δύο ετών στην Ευρωζώνη.
Ενώ τα στοιχεία πλησιάζουν τους στόχους των κεντρικών τραπεζών, ο δομικός πληθωρισμός παραμένει πιο επίμονος και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού, γεγονός που δικαιολογεί την αυξημένη προσοχή.
«Η αγορά είναι υπερβολικά αισιόδοξη στον τρόπο με τον οποίο τιμολογεί μια τέλεια εξομάλυνση», δήλωσε ο Ριγκεάντ της Carmignac, προσθέτοντας ότι οι κίνδυνοι οφείλονται στην πιθανότητα ότι ο πληθωρισμός θα είναι υψηλότερος του αναμενόμενου τα επόμενα τρίμηνα.
Αν και συγκρατημένη, η πρόσφατη άνοδος των τιμών του πετρελαίου λόγω των εντάσεων στη Λιβύη και τη Μέση Ανατολή, αποτελεί ένδειξη αβεβαιότητας για το μέλλον.
Αναμφίβολα, το κυριότερο αναπάντητο ερώτημα όσον αφορά την πορεία των αγορών παραμένουν οι προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ.
Η κούρσα μεταξύ της αντιπροέδρου Κάμαλα Χάρις και του Ρεπουμπλικάνου αντιπάλου της, Ντόναλντ Τραμπ είναι αμφίρροπη και το 61% των επενδυτών σε πρόσφατη έρευνα της BofA δεν είχαν ακόμη λάβει υπόψη το αποτέλεσμα των εκλογών και τις επιπτώσεις τους στις αγορές των αμερικανικών κρατικών ομολόγων.
«Όποιος και αν είναι ο νικητής, οι υψηλές δημοσιονομικές δαπάνες και η μεγάλη προσφορά ομολόγων αμερικανικών κρατικών ομολόγων θα συνεχιστεί», δήλωσε ο διευθυντής επενδύσεων της Capital Group, Φλάβιο Καρπενζάνο.
Μια προεδρία Τραμπ, υποστηριζόμενη από ένα Ρεπουμπλικανικό Κογκρέσο, θα ασκήσει πίεση στα ομόλογα μακροπρόθεσμης διάρκειας, υποδηλώνοντας τόσο τις υψηλότερες δημόσιες δαπάνες όσο και τον πληθωρισμό που κινδυνεύει να παραμείνει πάνω από τον πληθωριστικό στόχο της Fed του 2%, προσέθεσε ο ίδιος.
Η εστίαση στη δημοσιονομική πειθαρχία, μαζί με περισσότερη σαφήνεια για την ανάπτυξη των ΗΠΑ, μπορεί να στηρίξει τα ομόλογα της Ευρωζώνης, τα οποία υπεραπέδωσαν πέρυσι, αλλά φέτος έχουν υποαποδώσει έναντι των αντίστοιχων αμερικανικών.
Η αμερικανική οικονομία αναπτύχθηκε ταχύτερα από ό,τι αναμενόταν το β’ τρίμηνο και οι οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters αναβάθμισαν τις προσδοκίες τους για την ανάπτυξη όσον αφορά το σύνολο του έτους στο 2,5%.
Οι αναλυτές εξακολουθούν να προβλέπουν ανάπτυξη 0,7% φέτος στην Ευρωζώνη. Η νομισματική ένωση κατέγραψε οικονομική ανάπτυξη μόλις 0,3% το περασμένο τρίμηνο, αφού η οικονομία της Γερμανίας συρρικνώθηκε απροσδόκητα.
«Αν υπάρχει μια οικονομία που χρειάζεται κατάλληλες μειώσεις επιτοκίων, αυτή είναι της Ευρωζώνης, διότι εκεί τα θεμελιώδη μεγέθη είναι πιο αδύναμα και επιδεινώνονται», δήλωσε ο Σαλμάν Αχμέντ, παγκόσμιος επικεφαλής της Fidelity International για τη μακροοικονομική και στρατηγική κατανομή περιουσιακών στοιχείων.
Διαβάστε ακόμη
Intralot: Έσοδα €173,6 εκατ. για το α’ εξάμηνο του 2024 – Σημαντική μείωση του καθαρού δανεισμού
Ευρωπαϊκές τράπεζες: Ρεκόρ πληρωμών ύψους €50 δισ.
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ