Με ισχυρότατες απώλειες σε όλους τους δείκτες ξεκίνησε η εβδομάδα, με την Wall Street να διευρύνει τις απώλειες των προηγούμενων συνεδριάσεων καθώς η αναζωπύρωση των χειρότερων φόβων των αναλυτών για την πορεία της αμερικανικής οικονομίας πυροδότησε έντονους κλυδωνισμούς στις αγορές διεθνώς.
Πάντως, σε σχέση με τη δραματική εκκίνηση της συνεδρίασης, με τον Nasdaq να χάνει πάνω από 6% και τον S&P 500 πάνω από 4%, οι απώλειες… κάπως περιορίστηκαν.
Συγκεκριμένα, ο Dow Jones έκοψε το νήμα με πτώση κατά 1.033 μονάδες ή 2,60% στις 38.703, ο S&P 500 βρέθηκε τελικά στο -3% και τις 5.186 μονάδες και ο Nasdaq έκανε «βουτιά» ύψους 3,43% φτάνοντας τις 16.200 μονάδες.
Για τον Dow και για τον S&P 500 ήταν η χειρότερη συνεδρίαση εδώ και περίπου δύο χρόνια. Την ίδια ώρα ο Nasdaq βρίσκεται επισήμως σε περιοχή τεχνικής διόρθωσης, δεδομένου ότι βρίσκεται τουλάχιστον 10% κάτω από το πρόσφατο ιστορικό υψηλό του.
Συγκεκριμένα, η ψαλίδα του Nasdaq από το πρόσφατο υψηλό του κινείται στο 13,7%, την ώρα που πλέον ο S&P 500 βρίσκεται 8,7% χαμηλότερα από το υψηλό του και ο Dow περίπου 6,3%.
Την ίδια ώρα ο λεγόμενος δείκτης φόβου VIX, αν και τις πρώτες ώρες εκτοξεύτηκε στο υψηλότερο σημείο του εδώ και τέσσερα χρόνια, στις 65,73 μονάδες, κατέληξε και πάλι ψηλά, στις 38,22 μονάδες, που είναι το ανώτερο σημείο του από τον Ιανουάριο του 2022.
Παράγοντας-κλειδί για τις έντονες πιέσεις στη Wall Street και όχι μόνο στάθηκαν τα πρόσφατα απογοητευτικά στοιχεία από την αμερικανική αγορά εργασίας, τα οποία σε συνδυασμό με μια σειρά υποτονικών ακόμη στοιχείων φούντωσαν τους φόβους των επενδυτών πως οι αντοχές της αμερικανικής οικονομίας έχουν αρχίσει να κάμπτονται υπό το βάρος των σταθερά υψηλών επιτοκίων. Έτσι, το σενάριο της ομαλής προσγείωσης της οικονομίας μπορεί να μετατραπεί σε ανώμαλη προσγείωση ή και ύφεση.
Για την ώρα, βέβαια, τα δομικά στοιχεία δεν συνάδουν με την άμεση απειλή της ύφεσης. Όμως, η αγορά ανησυχεί πως η υπερβολικά προσεκτική στρατηγική που υιοθέτησε η Fed, καθυστερώντας να προχωρήσει σε περικοπές των επιτοκίων, έχει πυροδοτήσει πλέον καθοδικές πιέσεις στην οικονομία που σταδιακά μπορεί να οδηγήσουν και στο σενάριο αυτό.
Είναι χαρακτηριστικό πως, στις αρχές του 2024, ουδείς αναλυτής μιλούσε για έστω και ισχνές πιθανότητες υποχώρησης της αμερικανικής οικονομίας σε ύφεση, όταν πλέον η Goldman Sachs ενδεικτικά ανέβασε τις πιθανότητες ύφεσης στο 25%.
«Η Fed πιθανότατα συνειδητοποιεί τώρα ότι έκανε λάθος την περασμένη εβδομάδα. Καθυστέρησε υπερβολικά να αναλάβει δράση» σχολίασε στο Bloomberg ο οικονομολόγος Κάμπελ Χάρβεϊ αναφερόμενος στην απόφαση της FOMC να κρατήσει και πάλι αμετάβλητα τα επιτόκια, αφήνοντας τα… σπουδαία για τη συνεδρίαση του Σεπτεμβρίου.
Δεν είναι τυχαίο πως για να… ξορκίσουν το κλίμα πανικού, οι traders άρχισαν να ποντάρουν στην πιθανότητα μιας έκτακτης παρέμβασης της Fed, μέσα στον Αύγουστο, προκειμένου να καταλαγιάσει τους κλυδωνισμούς στις αγορές. Αντιστοίχως πολλοί αναλυτές ανέβασαν τις πιθανότητες μιας δυναμικότερης πρώτης μείωσης των επιτοκίων, κατά 50 μονάδες βάσης, στην προγραμματισμένη συνεδρίαση της 18ης Σεπτεμβρίου.
Σε επίπεδο μετοχών, οι τεχνολογικές εταιρείες και οι εταιρείες ημιαγωγών είχαν πάρει το ρόλο του θλιβερού πρωταγωνιστή στην πτώση, καταγράφοντας τις μεγαλύτερες πιέσεις.
Μάλιστα, τις πρώτες ώρες οι απώλειες για τις περίφημες Υπέροχες Επτά κυμαίνονταν ή και ξεπερνούσαν το 10%, αν και σταδιακά η πτώση τους περιορίστηκε. Ενδεικτικά η Nvidia (που ξεκίνησε στο -14,5%) έχασε περίπου 7% ανεβάζοντας τις απώλειες της από το πιο πρόσφατο υψηλό της στο 29%, ενώ η Tesla και η Apple έχασαν κοντά στο 5%.
Πάντως, παρά και τις… μικρότερες αυτές απώλειες, η χρηματιστηριακή αξία των Υπέροχων Επτά εξαϋλώθηκε κατά 620 δισ. δολάρια!
Ειδικά η τελευταία πιέστηκε ιδιαίτερα και από την είδηση ότι ο γκουρού των μετοχών, Γουόρεν Μπάφετ, μείωσε στο μισό το μερίδιο της Berkshire Hathaway στον τεχνολογικό κολοσσό.
Στο στόχαστρο βρέθηκαν και οι μετοχές των εταιρειών crypto, υπό το βάρος την καθίζησης του Bitcoin κάτω από το όριο των 50.000 δολαρίων για πρώτη φορά από τον περασμένο Φεβρουάριο.
Στις λίγες μετοχές που κινήθηκαν κόντρα στο αρνητικό ρεύμα ξεχώρισε η Kellanova, καθώς η κατασκευάστρια σνακ όπως τα πατατάκια Pringles φαίνεται πως είναι στόχος πιθανής εξαγοράς από τον έτερο κολοσσό του κλάδου, την Mars. Κέρδη αποκόμισε και η Tyson Foods μετά τα ισχυρά αποτελέσματα τριμήνου που ανακοίνωσε.
Στην αγορά ομολόγων μετά επίσης συνεχείς και έντονες διακυμάνσεις, η απόδοση του 10ετούς κατέληξε να υποχωρήσει στο 3,771%, ενώ του 2ετούς ανέβηκε στο 3,887.
Διαβάστε ακόμη
Αναλυτές: Αναμενόμενη η πτώση των αγορών – Τι φοβούνται για το επόμενο διάστημα
«Ξεπούλημα» για bitcoin και ether – Τι συμβαίνει με τα κρυπτονομίσματα (πίνακες)
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ