search icon

Αγορές

Σε προ-πολέμου επίπεδα το Χρηματιστήριο Αθηνών – Μόνο κέρδη μέσα στο 2023, ράλι ως +7% στις τράπεζες

Ο Γενικός Δείκτης ενισχύθηκε κατά +1,20% (6η συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση) και έκλεισε στις 962 μονάδες, για πρώτη φορά από τις 16 Φεβρουαρίου του 2021, δηλαδή πριν το ξέσπασμα του ρωσο-ουκρανικού πολέμου - Ράλι στις τράπεζες, σε υψηλό πολλών μηνών Alpha Bank και Πειραιώς - Σε υψηλό 8 μηνών η ΔΕΗ, επέστρεψε άνω των 7 ευρώ - Πακέτο αξίας 50 εκατ. ευρώ στη Mytilineos - Και επίσημα το Fairfax ο 2ος μεγαλύτερος μέτοχος

Σε προ-πολέμου επίπεδα επέστρεψε το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο αφενός συμπλήρωσε την 6η διαδοχική θετική συνεδρίαση (5η θετική μέσα στο 2023), αφετέρου διέσπασε τις αντιστάσεις των 960 μονάδων (για πρώτη φορά από τις 16 Φεβρουαρίου του 2022), συντηρώντας τις προσδοκίες για ένα «January Effect».  

Οι τραπεζικές μετοχές, για ακόμη μία συνεδρίαση, τέθηκαν στο επίκεντρο του αγοραστικού ενδιαφέροντος, με τις Alpha Bank – Πειραιώς να κλείνουν σε υψηλό πολλών μηνών (υψηλό 9 και 10 μηνών, αντίστοιχα). Από τα υπόλοιπα blue chips, η ΔΕΗ ανέκτησε το ψυχολογικό όριο των 7 ευρώ (υψηλό 8 μηνών), ενώ η Mytilineos ξεχώρισε για το πακέτο των 50 εκατ. ευρώ (1,9% των μετοχών), το οποίο κατέληξε στα «χέρια» του Fairfax.  

Πιο αναλυτικά, κατά τη διάρκεια της Δευτέρας, ο Γενικός Δείκτης σημείωσε αύξηση κατά 1,20% και διαμορφώθηκε στις 962,84 μονάδες, κερδίζοντας σχεδόν 11,5 μονάδες σε σχέση με το κλείσιμο της Πέμπτης (951,45 μονάδες). Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων καθορίστηκε σε 10 μονάδες (από 953,59 έως 963,13 μονάδες), με τον τζίρο των συναλλαγών να κυμαίνεται στα 139 εκατομμύρια ευρώ, εκ των οποίων τα 56 εκατ. ευρώ αφορούσαν την εταιρεία του κ. Μυτιληναίου. 

Σε υψηλό 10 μηνών οι τράπεζες 

Ο τραπεζικός κλάδος συνέχισε την εντυπωσιακή πορεία (+3,54% και 692 μονάδες) και υπερέβη τις 700 μονάδες (υψηλό 10 μηνών), λαμβάνοντας ώθηση από την επικείμενη απο-επένδυση του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ). Η μετοχή της Alpha Bank, ενδεικτικά, εκτοξεύθηκε κατά 7% και υπερέβη το όριο του 1,10 ευρώ, ενώ η μετοχή της Πειραιώς αναρριχήθηκε στο +4% και το 1,56 ευρώ. Η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας, από την πλευρά της, αυξήθηκε στο +2,1% και τα 3,93 ευρώ, με τη μετοχή της Eurobank να έπεται στο +1,7% και το 1,14 ευρώ. Πιο αναλυτικά:   

Ξεχώρισαν ΔΕΗ – Viohalco, πακέτο στη Mytilineos 

Στον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (+1,31% και 2.340 μονάδες), η μετοχή της ΔΕΗ διευρύνθηκε κατά 2,7% και επέστρεψε στο τεχνικό σημείο των 7 ευρώ, το οποίο αποτελεί το υψηλότερο επίπεδο από τον περασμένο Μάιο (8 μηνών). Άνοδο κατά 3,5% εμφάνισε και η μετοχή της  Viohalco, ενώ οι μετοχές των Τιτάνα – Aegean  ενισχύθηκαν άνω του 2%. Από κοντά ακολούθησε και η μετοχή της Motor Oil, η οποία τερμάτισε στο +1,7% και τα 22,6 ευρώ. Στον αντίποδα, ρευστοποιήσεις της τάξης του 1% παρατηρήθηκαν στη μετοχή του Mytilineos, η οποία οπισθοχώρησε από το ιστορικό υψηλό των 20,4 ευρώ, εν μέσω της μεταβίβασης μετοχών αξίας 50 εκατ. ευρώ στο Fairfax του Πρεμ Γουάτσα (2ος μεγαλύτερος μέτοχος). Απώλειες κατά 1,3% παρουσίασε και η ΕΥΔΑΠ. 

Όσον αφορά τον δείκτη μεσαίας κεφαλαιοποίησης (+0,89% και 1.453 μονάδες), η μετοχή της Πλαστικά Θράκης ξεχώρισε στο +6,4% και τα 4,39 ευρώ (τζίρος 560 χιλ. ευρώ), ενώ η μετοχή της Fourlis διευρύνθηκε στο +2,9% και τα 3,5 ευρώ. Ειδική αναφορά πρέπει να γίνει στη Lavipharm, η οποία ανέκαμψε στο +8 και το 0,41 ευρώ, «σβήνοντας» εν μέρει τις μεγάλες απώλειες από την επιστροφή στην κύρια αγορά. Συνολικά στο χρηματιστηριακό ταμπλό, 64 μετοχές σημείωσαν άνοδο, 49 μετοχές κινήθηκαν πτωτικά, ενώ 13 μετοχές παρέμειναν αμετάβλητες. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς κυμάνθηκε στα 67,7 δισ. ευρώ. 

Τα 5 στοιχεία που ξεχώρισαν 

Οι μετοχές με τον υψηλότερο ημερήσιο τζίρο 

Ελπίδες για «January Effect»   

Η Λεωφόρος Αθηνών έδωσε συνέχεια στην ανοδική κίνηση, συμπληρώνοντας την 6η διαδοχική θετική συνεδρίαση -ένα σερί, το οποίο επαναφέρει τον Γενικό Δείκτη στο υψηλότερο σημείο των τελευταίων 10 μηνών (από 16 Φεβρουαρίου του 2022).   

Οι επιλεκτικές τοποθετήσεις και τα τραπεζικά στηρίγματα εξακολουθούν να παρέχουν τα βασικά «καύσιμα» (παρά τον σχετικά μικρό συναλλαγματικό τζίρο), συντηρώντας τις ελπίδες για ένα «January Effect» (η τάση των μετοχών να ενισχύονται σημαντικά κατά τον πρώτο μήνα του έτους).   

Τα θετικά οικονομικά αποτελέσματα, τα κυοφορούμενα επιχειρηματικά deals, η προοπτική ανάκτησης της επενδυτικής βαθμίδας, η αποκλιμάκωση του πληθωρισμού, οι προσδοκίες περί σταδιακού τερματισμού των επιτοκιών αυξήσεων, καθώς και οι ανθεκτικές επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας αποτελούν τους κύριους «συμμάχους» αυτής της ανοδικής πορείας. 

Δεν είναι τυχαίο ότι, μέσα σ’ αυτό το πλαίσιο, οι αποδόσεις των ελληνικών κρατικών ομολόγων συνεχίζουν την πορεία αποκλιμάκωσης, καθώς το κόστος δανεισμού στη 10ετία κατέρχεται στο 4,3%, καταγράφοντας πτώση κατά επτά μονάδες βάσης σε σχέση με την Παρασκευή. Πρόκειται για το χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων τριών εβδομάδων (από τα μέσα Δεκεμβρίου), απέχοντας παρασάγγας από τα πρόσφατα υψηλά του 5%.  

Από την άλλη πλευρά, η υψηλή αβεβαιότητα στο διεθνές σκηνικό, η επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας, οι αυξανόμενες γεωπολιτικές ανησυχίες και φυσικά, ο κίνδυνος πολιτικής αβεβαιότητας στο εσωτερικό (εντός του β’ τριμήνου αναμένεται να στηθούν «διπλές» βουλευτικές κάλπες) συνιστούν παράγοντες, οι οποίοι μπορούν να ανατρέψουν τη μέχρι στιγμής καλή εικόνα και να επαναφέρουν στο προσκήνιο μια νέα καθοδική κίνηση.   

Η εικόνα στις διεθνείς αγορές          

Στο εξωτερικό, ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 σημειώνει ήπια κέρδη στο +0,66% και τις 447 μονάδες, καθώς ο γερμανικός DAX αυξάνεται κατά 0,97%, ο βρετανικός FTSE 100 κατά 0,16%, ο γαλλικός CAC 40 κατά 0,47% και ο ιταλικός FTSE MIB κατά 0,71%. Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, ο Dow Jones εμφανίζει άνοδο κατά περίπου 150 μονάδες, χάρη στις προσδοκίες μείωσης του πληθωρισμού. 

Όσον αφορά την αγορά πετρελαίου, οι τιμές εμφανίζουν αξιοσημείωτα κέρδη, καθώς το «άνοιγμα» της Κίνας ενισχύει τις προοπτικές αύξησης της διεθνούς ζήτησης. Ενδεικτικά, τα συμβόλαια WTI στις ΗΠΑ διαμορφώνονται στο +3,1% και τα 76,0 δολάρια ανά βαρέλι, ενώ τα συμβόλαια Brent στην Ευρώπη καθορίζονται στο +2,6% και τα 80,6 δολάρια ανά βαρέλι. Η τιμή του χρυσού, τέλος, διευρύνεται στο +0,81% και τα 1.884 δολάρια ανά βαρέλι (υψηλό 8μήνου). 

Διαβάστε επίσης

Ο χρησμός Μ.Μ για τα Γλυπτά, ο «από μέσα» εκπρόσωπος, ο ΟΤΕ στο real estate, ο Ευτύχης και τα οικόπεδα στη Βοιωτία

Πόσο πωλείται σήμερα μία χρυσή λίρα: Οι τιμές στην «αυγή» του 2023 και το «καπέλο» της ΤτΕ στους αγοραστές

Οι επτά ποδοσφαιριστές που ήταν πάμπλουτοι πριν μπουν στα γήπεδα (pics)

Exit mobile version