search icon

Αγορές

Σε ποια χώρα οι startup δεν τολμούν να μπουν στο χρηματιστήριο

Οι νέες εταιρείες τεχνολογίας αυξάνονται όλο και περισσότερο, αλλά οι επενδυτές προτιμούν τα ακίνητα αντί για τις μετοχές

Η Mόνικα Μαρτίνεζ Βάλτερ, ειδικός σε θέματα διαστήματος και πληροφορικής, δεν εμφανίζεται σε κουτσομπολίστικα περιοδικά όπως η βασίλισσα Λετίθια της Ισπανίας. Ωστόσο, έχοντας διδακτορικό στη Φυσική και ούσα επικεφαλής της GMV, θα μπορούσε να αποτελέσει ιδανική επιρροή για νεαρές Ισπανίδες.

Καθώς όμως αποφεύγει τα φώτα της δημοσιότητας παραμένει άγνωστη στον μέσο Ισπανό, ο οποίος δεν γνωρίζει ούτε την ίδια ούτε την εταιρεία της, παρ’ ότι ο όμιλός της απασχολεί περισσότερους από 3.000 υπαλλήλους και αναζητά απεγνωσμένα γυναίκες μηχανικούς.

Αν και η είσοδος της εταιρείας στο χρηματιστήριο πιθανότατα θα στεφόταν με επιτυχία, η ίδια δεν θέλει να χάσει τον έλεγχο. Αυτήν την τακτική υιοθετούν και άλλες οικογενειακές ή νεοφυείς επιχειρήσεις στην Ισπανία.

Ο φόβος αποτρέπει πολλές εγγραφές στο ισπανικό χρηματιστήριο

«Πολλοί επιχειρηματίες φοβούνται τη διαφάνεια που απαιτεί η παρουσία στο χρηματιστήριο και οι Ισπανοί παραδοσιακά προτιμούν να επενδύουν σε ακίνητα παρά σε μετοχές. Είναι σαν μια γάτα που δαγκώνει την ίδια της την ουρά» εξηγεί ο Χουάν Κάρλος Χιγουέρας από το EAE Business School της Μαδρίτης.

Σημαντικό ρόλο έχουν παίξει πάντως και οι κρίσεις των περασμένων ετών, οι οποίες κατακρήμνισαν μετοχές που θεωρούνταν ασφαλείς επενδύσεις, όπως και η κατάρρευση του εισηγμένου στο χρηματιστήριο πιστωτικού ιδρύματος Bankia το 2011.

Η κατάρρευση της τράπεζας Bankia προκάλεσε μάλιστα τεράστιες απώλειες στις αποταμιεύσεις συνταξιούχων.

Η αίσθηση αυτή αποτυπώνεται και στον ισπανικό δείκτη αναφοράς για τις μετοχές: Πλέον κυμαίνεται στις 8.000 μονάδες, ενώ το 2007 στις 15.000. Την ίδια περίοδο, συγκριτικά, ο γερμανικός δείκτης μετοχών DAX ξεπέρασε το 100%.

Αντίστοιχη διαφορά υπάρχει και στις νέες εγγραφές εταιρειών στο ισπανικό χρηματιστήριο ετησίως. Ο Χιγκουέρας πιστεύει πως το βασικό πρόβλημα στην Ισπανία είναι ότι το χρήμα, εν αντιθέσει με χώρες όπως οι ΗΠΑ, δεν κυκλοφορεί αρκετά γρήγορα εξαιτίας της χαμηλής διάθεσης για ανάληψη κινδύνων.

Διαβάστε τη συνέχεια στην DW

 

Exit mobile version