Με κέρδη ξεκίνησε ο Φεβρουάριος για το Χρηματιστήριο Αθηνών συνεχίζοντας το θετικό σερί που ξεκίνησε από τα τέλη του Ιανουαρίου, με τον Γενικό Δείκτη να κλείνει με κέρδη 1,33% και στις 949,25 μονάδες.
Ο Τραπεζικός δείκτης συνέχισε να υπεραποδίδει για άλλη μια συνεδρίαση, καταφέρνοντας έτσι να καλύψει το μεγαλύτερο μέρος των απωλειών από τα υψηλά των 960 μονάδων που είχε καταγράψει η αγορά στα μέσα του προηγούμενου μήνα.
Ο δείκτης Υψηλής Κεφαλαιοποίησης έκλεισε με κέρδη 1,61% και στις 2.308,19 μονάδες, ο δείκτης Μεσαίας Κεφαλαιοποίησης έκλεισε με κέρδη 0,54% και στις 1.567,54 μονάδες και ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών έκλεισε με κέρδη 2,35% και στις 693,85 μονάδες.
Είναι ξεκάθαρο πια ότι το Χρηματιστήριο Αθηνών έχει αλλάξει συμπεριφορά με τον τραπεζικό να είναι κύριος υπαίτιος και να κάνει σοβαρή προσπάθεια να αρχίσει να κλείνει την μεγάλη ψαλίδα με την υπόλοιπη αγορά. Άλλωστε και ποιοτικά, η αύξηση των καταθέσεων, τα νέα καθαρά δάνεια τα οποία θα βοηθήσουν σημαντικά την οικονομία για την γρήγορη ανάκαμψη της δίνουν το μήνυμα της αλλαγής.
Επίσης, η αγορά έχει σταματήσει να ακολουθεί κατά πόδας τους ξένους. Σίγουρα όταν οι διεθνείς αγορές βρίσκονται σε διόρθωση μία επερχόμενη πτώση θα την επηρεάσει παρόλα αυτά η εικόνα τόσο του Γενικού Δείκτη όσο και επιμέρους τίτλων έχει τελείως διαφορετική συμπεριφορά και ανθεκτικότητα.
Όλα δείχνουν ότι το χρηματιστήριο έχει αρχίσει να προεξοφλεί ότι πλέον είμαστε στην μετάβαση από αναπτυσσόμενη σε ανεπτυγμένη οικονομία. Κρίσιμη θα είναι η αντίδραση των επενδυτών στις προγραμματισμένες για την Πέμπτη ανακοινώσεις της ΕΚΤ, με την Τράπεζα να έχει υποστηρίξει πρόσφατα ότι παρακολουθεί αλλά δεν ανησυχεί για τη μεταπανδημική άνοδο του πληθωρισμού. Άλλωστε, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, που επηρεάζει την Ελληνική οικονομία, δείχνει πιο ανεκτική στις πληθωριστικές πιέσεις, κάτι που μπορεί να λειτουργήσει υποστηρικτικά και στο Χρηματιστήριο Αθηνών, αλλά ουδείς μπορεί να αποκλείσει το σενάριο της μεγάλης μετατόπισης των κεφαλαίων από τις μετοχικές αγορές σε περιουσιακά στοιχεία σταθερού εισοδήματος, όπως τα ομόλογα, όπως συνέβη το 2013 και 2014.
Σε κάθε περίπτωση όμως μέχρι τον προσεχή Μάρτιο, οι κινήσεις σε διεθνές επίπεδο θα είναι περισσότερο αναδιαρθρωτικές και με μικρότερο χρονικό ορίζοντα. Έως ότου ξεκαθαρίσει το τοπίο το Χρηματιστήριο Αθηνών θα πρέπει όχι μόνο να κρατήσει τα τρέχοντα επίπεδα, αλλά και να πείσει ότι μπορεί να έχει σημαντικά περιθώρια ανόδου ώστε να προσελκύσει νέα κεφάλαια.
Αυτά τα νέα κεφάλαια δεν θα παράσχουν μόνο τα καύσιμα για περαιτέρω άνοδο σε τετραψήφια επίπεδα, αλλά και θα λειτουργήσουν και ως αναχώματα σε περίπτωση που οι διεθνείς αναταράξεις συνεχίσουν.
Στο ταμπλό τώρα και στον δείκτη Υψηλής Κεφαλαιοποίησης η Βιοχάλκο με 4,6% και η Aegean με 4,55% σημείωσαν τα περισσότερα κέρδη με την Μυτιληναίος και την ΓΕΚ Τέρνα να ακολουθούν με άνοδο 3,43% και 3,25% αντίστοιχα. ΟΠΑΠ, Motor Oil έκλεισαν με κέρδη άνω του 2%, ΕΛΧΑ, Τιτάνας, Εθνική, Ελληνικά Πετρέλαια, Πειραιώς και Eurobank έκλεισαν με κέρδη άνω του 1% και ΟΤΕ, ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ, ΟΛΠ, Coca Cola ακολούθησαν με ήπια κέρδη.
Σε αρνητικό έδαφος η Quest με 3,3% λόγω της σημερινής αποκοπής μερίσματος και Ελλάκτωρ, Jumbo. ΑΔΜΗΕ, Τέρνα Ενεργειακή και Λάμδα οι οποίες σημείωσαν ήπια πτώση. Ο τζίρος ανήλθε στα 89,9 εκατομμύρια ευρώ και ο όγκος στα 41,2 εκατομμύρια τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 5,1 εκατομμύρια τεμάχια.
Διαβάστε ακόμα:
Τα επενδυτικά κίνητρα που προσφέρει ο νέος αναπτυξιακός νόμος – Οι βασικές αλλαγές
JP Morgan: Παραμένει bullish για τις ελληνικές τράπεζες – «Βλέπει» σημαντικά περιθώρια ανόδου
Η συμβουλή του billionaire Μαρκ Κιούμπαν: Ζήστε απλά σαν φοιτητές