(Τελευταία ενημέρωση – 15:50)

Σε πτωτικό τέμπο διατηρείται για πέμπτη διαδοχική ημέρα το ελληνικό χρηματιστήριο, το οποίο ωστόσο απομακρύνεται από τα χαμηλά ημέρας, επιστρέφοντας πάνω από τις 1.420 μονάδες. Οι traders συνεχίζουν να αποφεύγουν την ανάληψη ρίσκου, με γνώμονα τις εξελίξεις σε Ισραήλ, Λίβανο και Ιράν, αν και πλέον παρατηρείται αποκλιμάκωση των πιέσεων, κυρίως στις διεθνείς αγορές που έχουν βγάλει ήδη αντίδραση, επιδεικνύοντας μεγαλύτερη ψυχραιμία.

Ειδικότερα, στη συνεδρίαση της Πέμπτης (3/10) ο Γενικός Δείκτης υποχωρεί κατά -0,34% και διαπραγματεύεται στις 1.423,91 μονάδες, έχοντας κινηθεί μεταξύ των 1.427,24 (υψηλό ημέρας) και των 1.416,73 μονάδων (χαμηλό ημέρας). Περισσότερο από -1,5% χάνει η Εθνική Τράπεζα, έχοντας μηδενίσει το premium σε σύγκριση με την τελική τιμή του placement (7,55 ευρώ), ενώ πλέον κινείται μεταξύ των 7,52-7,53 ευρώ. Ο συνολικός τζίρος ξεπερνά τα 700 εκατ. ευρώ, με αιχμή τα πακέτα της ΕΤΕ (στα 650 εκατ. ευρώ ο τζίρος της μετοχής μετά τη διακίνηση των πακέτων του placement).

Διατηρείται η νευρικότητα λόγω της γεωπολιτικής κρίσης στη Μέση Ανατολή, με την προσοχή των επενδυτών σε παγκόσμιο επίπεδο να στρέφεται στην αυριανή έκθεση για την απασχόληση στις ΗΠΑ, η οποία αναμένεται να δώσει ορισμένα σημάδια σχετικά με το μέγεθος της επόμενης μείωσης των επιτοκίων από τη Fed. Στη σημερινή ατζέντα βρίσκονται επίσης τα στοιχεία για τον δείκτη υπηρεσιών PMI και τις τιμές παραγωγού στην ευρωζώνη.

Στο επίκεντρο παραμένει το placement για το 10% των μετοχών της Εθνικής που κατείχε το ΤΧΣ. Στα 7,55 ευρώ «κλείδωσε» η τιμή διάθεσης, σε μία μέση λύση συγκριτικά με το αρχικό εύρος των 7,3 με 7,95 ευρώ. Υπενθυμίζεται ότι το προηγούμενο placement της ΕΤΕ έγινε στην τιμή των 5,3 ευρώ. Πλέον το ποσοστό του ΤΧΣ ανέρχεται σε 8,39% από 40,4% πριν την έναρξη της αποεπένδυσης. Στα 7,2 δισ. ευρώ υπολογίζεται η συνολική ζήτηση. Το διεθνές βιβλίο προσφορών καλύφθηκε κατά 12 φορές και το ελληνικό κατά 1,5 φορές.

Αναλυτές εκτιμούν ότι η ολοκλήρωση της παραπάνω διαδικασίας θα «ξεκλειδώσει» ρευστότητα στην αγορά. Ταυτόχρονα προβλέπεται ότι το Χ.Α. θα ισορροπήσει, καθώς το 4ήμερο πτωτικό σερί δημιούργησε χώρο για ορισμένους τίτλους, οι αποτιμήσεις των οποίων χαρακτηρίζονται ως ελκυστικές, διαπραγματευόμενοι με σημαντικό discount.

Στο road show που πραγματοποιεί σήμερα η ΕΧΑΕ σε συνεργασία με την Société Générale στο Παρίσι, στρέφεται η προσοχή των επενδυτών. Στο συνέδριο θα έχουν τη δυνατότητα να παρουσιαστούν οι εξής 8 εισηγμένες: Eurobank, Τρ. Πειραιώς, Alpha Bank, ΔΕΗ, Metlen, HELLENiQ ENERGY, Titan και ΕΧΑΕ.

Για την ερχόμενη εβδομάδα και συγκεκριμένα για τις 9 Οκτωβρίου είναι προγραμματισμένο το roadshow με αιχμή τη μεσαία κεφαλαιοποίηση στη Φρανκφούρτη με τη συμμετοχή 12 εταιρειών. Αναλυτικότερα, στο mid cap road show θα δώσουν το παρών οι ΑΔΜΗΕ, Austriacard, Lamda Development, OΛΠ, Profile, ΕΧΑΕ, Πλαστικά Θράκης, Optima Bank, Metlen, OΠΑΠ, Μotor Oil και HELLENiQ ENERGY.

Σε άλλα εταιρικά νέα, οι μέτοχοι της Cenergy Holdings εξουσιοδότησαν χθες το Διοικητικό Συμβούλιο να προχωρήσει σε αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου κατά έως 200 εκατ. ευρώ. Παράλληλα, η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ θα πραγματοποιήσει έκτακτη γενική συνέλευση στις 23 Οκτωβρίου προκειμένου να δοθεί το τελικό «πράσινο φως» για την πώληση της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή στη Masdar.

Πέφτουν σταδιακά οι τόνοι

Με πιο ήπιες διαθέσεις διαπραγματεύονται οι βασικοί δείκτες και οι μετοχές, καθώς «απορροφούν» τις αρχικές πιέσεις. Οι τράπεζες καταγράφουν απώλειες -0,67% στις 1.211,26 μονάδες, ο FTSE 25 (υψηλής κεφαλαιοποίησης) σημειώνει πτώση -0,17% στις 3.451,53 μονάδες και ο Mid Cap (μεσαίας κεφαλαιοποίησης) κινείται χαμηλότερα κατά -0,3% στις 2.296,52 μονάδες.

Η αξία των συναλλαγών ανέρχεται στα 705,176 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 597,124 εκατ. ευρώ αφορούν σε πακέτα. Στα 99,79 δισ. ευρώ υπολογίζεται η κεφαλαιοποίηση της αγοράς. Σε αρνητικό έδαφος διαπραγματεύονται 63 τίτλοι, έναντι 41 μετοχών που ενισχύονται και 15 που μένουν αμετάβλητες.

Στις συστημικές τράπεζες, η Εθνική υποχωρεί κατά -1,67% στα 7,522 ευρώ και ακολουθούν η Eurobank (-0,56% στο 1,964 ευρώ), η Πειραιώς (-0,08% στα 3,717 ευρώ) και η Alpha Bank (-0,03% στο 1,4895 ευρώ).

Στην υψηλή κεφαλαιοποίηση, ισχυρές απώλειες καταγράφουν η Cenergy, η Titan και η Coca Cola. Από την άλλη πλευρά, αντίδραση βγάζουν η Metlen, η Aegean και ο ΟΤΕ. Στη μεσαία κεφαλαιοποίηση, υποχωρούν σημαντικά η Profile, η Optima Bank και η Intrakat.

Μεγάλα πακέτα στην ΕΤΕ και την Τετάρτη – Οι αρνητικοί πρωταγωνιστές

Έντονα πτωτική μεν, αλλά και με πολύ μεγάλο όγκο συναλλαγών και πακέτων, ήταν η συνεδρίαση της Τετάρτης. Ο Γενικός Δείκτης έχασε μέσα σε λίγες ώρες τις στηρίξεις των 1.440 και των 1.430 μονάδων, καταγράφοντας τις ισχυρότερες ημερήσιες απώλειες (-1,26%) των τελευταίων δύο μηνών και συγκεκριμένα από τη «Μαύρη Δευτέρα» της 5ης Αυγούστου (-6,27%).

Ο χθεσινός τζίρος της τάξης των 196 εκατ. ευρώ θύμισε την «εκτίναξη» στα 209 εκατ. ευρώ στις 20 Σεπτεμβρίου λόγω του rebalancing των δεικτών του FTSE Russell. Στην προκειμένη ήταν το placement της Εθνικής που «γέμισε» το… σακούλι του χρηματιστηριακού ταμπλό. Οι συστημικές τράπεζες έκαναν σχεδόν το 70% του τζίρου (134,9 εκατ. ευρώ) και η ΕΤΕ από μόνη της το 38% (74,52 εκατ. ευρώ). Στα 69,73 εκατ. ευρώ οι προσυμφωνημένες πράξεις, εκ των οποίων το 79% (55,32 εκατ. ευρώ) αφορούσε την ΕΤΕ.

Αθροιστικές απώλειες -5,21% μετρούν οι τράπεζες το τελευταίο 4ήμερο, με τον κλαδικό δείκτη να οπισθοχωρεί από τα «υψίπεδα» των 1.285-1.290 μονάδων στις παρυφές των 1.220 μονάδων. Αρνητική πρωταγωνίστρια η Alpha Bank, η οποία διολίσθησε χθες πάνω από -3% και σταμάτησε στο 1,49 ευρώ, το χαμηλότερο κλείσιμο των τελευταίων δύο και πλέον μηνών. Έχει απολέσει -8,31% μέσα σε τέσσερις ημέρες, ενώ κινείται σε πτωτικό έδαφος εντός του 2024 (-3,18%). Απέχει ελάχιστα (+3,19%) από το χαμηλό έτους του 1,444 ευρώ.

Οπισθοδρόμηση στα χαμηλά έτους για τη Motor Oil, η οποία επηρεάστηκε από το γενικότερο κλίμα ρευστοποιήσεων. «Έπεσε» εκ νέου κάτω από το ψυχολογικό όριο των 21 ευρώ και έφθασε μία «ανάσα» από το φετινό αρνητικό ρεκόρ των 20,86 ευρώ (σε επίπεδο κλεισίματος). Ενδοσυνεδριακά, η χειρότερη επίδοση για το 2024 εντοπίζεται στα 20,62 ευρώ.

Τους ισχυρότερους κλυδωνισμούς από όλα τα blue chips δέχθηκε χθες η Aegean, καταγράφοντας απώλειες -3,65%. Η μετοχή έκλεισε στα 10,57 ευρώ πλησιάζοντας το χαμηλό έτους των 10,1 ευρώ (ενδοσυνεδριακά τα 9,85 ευρώ). Οι πιέσεις οφείλονται στις νέες γεωπολιτικές εντάσεις στη Μέση Ανατολή, οι οποίες επηρέασαν συνολικά τον κλάδο των αερομεταφορών. Επιπλέον, η κεφαλαιοποίηση της εισηγμένης απομακρύνθηκε εκ νέου από το ορόσημο του 1 δισ. ευρώ.

Κάτω από το 1,9 ευρώ επέστρεψε η Ελλάκτωρ, προσεγγίζοντας πλέον τα χαμηλά έτους που σημείωσε τον περασμένο Αύγουστο. Ο τίτλος υποχώρησε χθες κατά -3,07% στο 1,892 ευρώ, «ψαλιδίζοντας» τη διαφορά από τα φετινά αρνητικά ρεκόρ του 1,8 ευρώ (κλείσιμο) και του 1,77 ευρώ (ενδοσυνεδριακό). Παράλληλα, η Ελλάκτωρ μετρά τέσσερις ημέρες σωρευτικών απωλειών -5,87%.

Όσον αφορά τα mid caps, σε νέο χαμηλό 23 μηνών βρέθηκε η Πλαστικά Θράκης, κλείνοντας στα 3,71 ευρώ, τη χαμηλότερη τιμή από το Νοέμβριο του 2022. «Κύμα» πωλήσεων παρατηρήθηκε στην Intracom Holdings, η οποία διολίσθησε κατά -2,57% την Τετάρτη και έκλεισε λίγο πάνω από τα 3 ευρώ. Ξεπέρασε το 1,5 εκατ. ευρώ ο τζίρος, υπερπολλαπλάσιος σε σύγκριση με το μέσο όρο της μετοχής, ενώ κάτι ανάλογο έχει να συμβεί από τον περασμένο Μάρτιο.

«Ηρεμούν» τα ξένα χρηματιστήρια μετά τις γεωπολιτικές αναταράξεις

Ήπια πτωτικό ξεκίνημα προμηνύουν τα futures των δεικτών της Wall Street, μετά το μίνι rebound της Τετάρτης. Οι επενδυτές αντιδρούν με ψυχραιμία στην έκρυθμη κατάσταση που επικρατεί στη Μέση Ανατολή. Μπαράζ ανακοινώσεων τις τελευταίες ημέρες για την απασχόληση στις ΗΠΑ, με τα στοιχεία να δημιουργούν συγκρατημένη ανησυχία.

Με απώλειες πραγματοποιείται η σημερινή συνεδρίαση στις ευρωπαϊκές αγορές. Πτώση -0,8% καταγράφει ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600. Ο ιταλικός FTSE MIB διολισθαίνει κατά -1,4%, ο γαλλικός CAC 40 κινείται χαμηλότερα κατά -0,9% και ο γερμανικός DAX χάνει -0,6%.

«Βίοι αντίθετοι» στα ασιατικά χρηματιστήρια για Ιαπωνία και Χονγκ Κονγκ, με τον Nikkei να «σκαρφαλώνει» κατά +2%, ενώ ο Hang Seng ακολουθεί αντιστρόφως ανάλογη πορεία (-1,5%) διορθώνοντας μετά το υψηλό 22 μηνών. Κλειστές παρέμειναν οι αγορές σε Κίνα (έως τις 8 Οκτωβρίου), Ταϊβάν και Νότια Κορέα.

Διαβάστε ακόμη:

Σε χαμηλό 2 εβδομάδων η στερλίνα λόγω επιτοκίων

Ανοίγει η πόρτα του ΧΑ για νέες εισαγωγές εταιρειών πληροφορικής – Το «ράλι» εσόδων του εξαμήνου (pics)

Sarantis Group: Η νέα εποχή του Ομίλου με επενδύσεις, εξαγωγές και εξαγορές στο μικροσκόπιο (pics)

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο Θέμα