(Τελευταία ενημέρωση – 14:20)

Με το sell off στις διεθνείς αγορές συντονίζεται σήμερα (2/8) το ελληνικό χρηματιστήριο, το οποίο κινείται σε πτωτική τροχιά για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα. Ο Γενικός Δείκτης έχει ήδη απολέσει κρίσιμα σημεία στήριξης, ενώ πλέον κινείται σταθερά κάτω από τις 1.450 μονάδες.

Ειδικότερα, ο ΓΔ διολισθαίνει κατά -2,2% και διαπραγματεύεται στις 1.441,98 μονάδες, με υψηλό ημέρας τις 1.455,94 μονάδες και χαμηλό ημέρας τις 1.441,21 μονάδες. Στο στόχαστρο των πωλητών οι τράπεζες, οι οποίες καταγράφουν «βουτιά» -3%. Το Χ.Α. ακολουθεί τις ξένες αγορές και, όπως ανέφεραν αρχικά οι αναλυτές, το επιλεκτικό ενδιαφέρον ενδεχομένως να περιορίσει την πτώση. Κάτι που πλέον φαντάζει απίθανο.

Πειραιώς και Alpha Bank οι αρνητικοί πρωταγωνιστές από τους τραπεζικούς τίτλους, με απώλειες πέριξη του -4%. Όσον αφορά τα blue chips, ισχυρές πιέσεις ασκούν με τις απώλειές τους -μεταξύ άλλων- ο ΟΤΕ, η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, η ΔΕΗ, η Motor Oil, η Coca Cola, η Titan, η Viohalco, η Lamda Development, η Autohellas και η Cenergy.

Το κλίμα γεωπολιτικού κινδύνου στη Μέση Ανατολή και η «σκιά» της ύφεσης, που πλανάται πάνω από τις ΗΠΑ, επιβαρύνουν σήμερα την εγχώρια αγορά. Πρόσθετο «αγκάθι» τα οικονομικά μεγέθη των τεχνολογικών κολοσσών, τα οποία δεν ενθουσιάζουν τους traders. Αυξάνονται, επίσης, οι ανησυχίες ότι θα αργήσει να ξεκινήσει η νομισματική χαλάρωση από την Federal Reserve, παρά την χθεσινή μείωση των επιτοκίων από την Τράπεζα της Αγγλίας (την πρώτη μετά από τέσσερα χρόνια).

Στην πορεία που θα ακολουθήσει η μετοχή της Alpha Bank στρέφεται η προσοχή των επενδυτών, στον απόηχο των αποτελεσμάτων που ανακοίνωσε η τράπεζα πριν από την έναρξη της συνεδρίασης. Ειδικότερα, παρουσίασε καθαρά κέρδη ύψους 322,5 εκατ. ευρώ στο α’ εξάμηνο (αύξηση 6,6% σε ετήσια βάση), θέτοντας νέους υψηλότερους στόχους για το σύνολο του 2024.

Με την Alpha Bank ολοκληρώθηκε ο κύκλος των ανακοινώσεων από τις συστημικές τράπεζες, όσον αφορά τις επιδόσεις τους στο α’ εξάμηνο και το β’ τρίμηνο του 2024. Σειρά έχουν το ερχόμενο πενθήμερο η ΔΕΗ (Τρίτη 6 Αυγούστου), ο ΟΤΕ, η Coca Cola (Τετάρτη 7 Αυγούστου), η Ideal Holdings, η Πέτρος Πετρόπουλος ΑΕΒΕ (Πέμπτη 8 Αυγούστου), η BriQ Properties και η Intercontinental International (Παρασκευή 9 Αυγούστου).

Για σήμερα ορίστηκε η αποκοπή του δικαιώματος συμμετοχής στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου με διανομή δωρεάν μετοχών της Orilina Properties. Η διαπραγμάτευση των 15,6 εκατ. νέων μετοχών πρόκειται να ξεκινήσει από 7 Αυγούστου, σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα. Η αναλογία είναι μία νέα για κάθε (περίπου) 8,8 παλαιές κοινές ονομαστικές μετοχές.

Sell off στο ταμπλό

Αφορμή για ρευστοποιήσεις δίνει το αρνητικό κλίμα στο εξωτερικό, με τις τράπεζες, οι οποίες γενικότερα υπεραποδίδουν, να βρίσκονται σήμερα στο «μάτι του κυκλώνα». Στο -3,1% ο κλαδικός δείκτης, που διαπραγματεύεται στις 1.266,37 μονάδες. Ο FTSE 25 (υψηλής κεφαλαιοποίησης) οπισθοχωρεί κατά -2,31% στις 3.519,38 μονάδες και ο Mid Cap (μεσαίας κεφαλαιοποίησης) χάνει -1,85% στις 2.258,45 μονάδες.

Η αξία των συναλλαγών διαμορφώνεται στα 48,235 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων το 1,793 εκατ. ευρώ είναι πακέτα. Η Πειραιώς κάνει τζίρο περίπου 10 εκατ. ευρώ και ακολουθεί η ΕΤΕ με 6 εκατ. ευρώ. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς κατέρχεται στα 99,911 δισ. ευρώ. Στο «κόκκινο» 90 μετοχές, έναντι μόλις 15 που ενισχύονται και 7 που μένουν χωρίς μεταβολή.

Στις συστημικές τράπεζες, η Πειραιώς ηγείται του sell off με -4,15% στα 3,857 ευρώ και ακολουθούν στο ίδιο μήκος κύματος η Alpha Bank (-4,05% στο 1,6225 ευρώ), η Εθνική (-2,98% στα 7,746 ευρώ) και η Eurobank (-2,3% στα 2,077 ευρώ).

Στην υψηλή κεφαλαιοποίηση, ισχυρές πιέσεις δέχονται η ΔΕΗ, η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, η Motor Oil, η Cenergy, η ElvalHalcor, ο ΟΤΕ, η Viohalco, η Autohellas και η Ελλάκτωρ. Απώλειες άνω του -1% καταγράφουν η Coca Cola, η Titan, ο ΟΠΑΠ, ο ΔΑΑ, η ΕΥΔΑΠ, η Metlen, η Lamda Development, η Jumbo και η Aegean.

Στη μεσαία κεφαλαιοποίηση, πτώση άνω του -2% σημειώνουν η Profile, η Intralot, η Fourlis, η ΑΒΑΞ, η EXAE, η Optima Bank, η ΕΥΑΘ και η Lavipharm. Ακολουθούν με τουλάχιστον -1% ο ΑΔΜΗΕ, η Intrakat, η Quest, η Intracom Holdings, η Τεχνική Ολυμπιακή και η Ideal.

Ρεκόρ για Πειραιώς, Coca Cola, ΟΤΕ, Titan

Συνεδρίαση κατοχύρωσης κερδών ήταν η πρώτη του Αυγούστου στο Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο «μάζεψε» τις αρχικές απώλειες, κλείνοντας μακριά από τα χαμηλά ημέρας και πάνω από το ψυχολογικό όριο των 1.470 μονάδων. Ο Γενικός Δείκτης καταγράφει άνοδο +0,35% σε επίπεδο εβδομάδας και για να διατηρήσει το θετικό του πρόσημο, πρέπει να παραμείνει σήμερα πάνω από τις 1.469,25 μονάδες (κλείσιμο Παρασκευής 26ης Ιουλίου). Αν επιτευχθεί αυτός ο στόχος (σ.σ. εξαιρετικά δύσκολο με βάση την εικόνα στις διεθνείς αγορές), τότε θα είναι η πέμπτη συναπτή ανοδική εβδομάδα για το Χ.Α. Στο +14,02% τα κέρδη την φετινή χρονιά.

Απόλυτη πρωταγωνίστρια της χθεσινής συνόδου ήταν η Τρ. Πειραιώς, η οποία επέστρεψε πάνω από τα 4 ευρώ μετά από τρεις μήνες και κάτι. Παράλληλα, μείωσε τη διαφορά από το υψηλό έτους των 4,22 ευρώ στο -4,65%. Το τελευταίο διήμερο έχει ενισχυθεί σωρευτικά κατά +6,79% και με υψηλούς τζίρους (26,616 εκατ. ευρώ την Τετάρτη και 33,005 εκατ. ευρώ την Πέμπτη). Στο +25,75% η φετινή επίδοση, υπερβαίνοντας τα 5 δισ. ευρώ σε όρους αποτίμησης.

Στα 7,984 ευρώ έκλεισε την Πέμπτη η Εθνική Τράπεζα, επιστρέφοντας κάτω από τα 8 ευρώ έπειτα από 10 συνεδριάσεις περιήγησης πάνω από τη συγκεκριμένη τιμή. Το ενδοσυνεδριακό υψηλό έτους εντοπίζεται στα 8,65 ευρώ. Παραμένουν αξιόλογα τα κέρδη της τράπεζας μέσα στο 2024 (+26,93%). «Παλεύει» με την Eurobank (7,9 δισ. ευρώ) για το ποια είναι η πιο ακριβή τράπεζα στο ταμπλό (στα 7,3 δισ. ευρώ η ΕΤΕ).

Καθαρό 34άρι για την Coca Cola για πρώτη φορά μετά από 4,5 και πλέον χρόνια. Ειδικότερα, η ΕΕΕ επέκτεινε χθες το πολυετές ρεκόρ της, κάνοντας μάλιστα ένα θετικό 6Χ7 που την έχει ενισχύσει κατά +2,72% από τις 23 Ιουλίου. Επιπλέον, έκλεισε στο υψηλότερο σημείο από τις 19 Φεβρουαρίου 2020. Φέτος καταγράφει άνοδο +28,69% και είναι η πολυτιμότερη εισηγμένη, με χρηματιστηριακή αξία 12,687 δισ. ευρώ.

Παρόλο που σημείωσε μέτρια άνοδο, ο ΟΤΕ επανήλθε σε τροχιά ρεκόρ, καθώς «κλείδωσε» χθες στα 15,25 ευρώ. Πρόκειται για την υψηλότερη τιμή κλεισίματος από τις 4 Ιουλίου 2023, όταν ο τίτλος είχε βρεθεί στα 15,52 ευρώ. Το υψηλό 13 μηνών συνοδεύεται από «άλμα» +18,22% φέτος και κεφαλαιοποίηση 6,293 δισ. ευρώ.

Διεύρυνε το ρεκόρ της η Titan, φτάνοντας αισίως στα 33 ευρώ, που ήταν και το υψηλό της χθεσινής ημέρας. Έχοντας ως αφετηρία τα 21,45 ευρώ στην έναρξη του 2024, η απόδοση της τσιμεντοβιομηχανίας «εκτοξεύεται» στο +53,85% φέτος. Η κεφαλαιοποίησή της ανέρχεται στα 2,584 δισ. ευρώ και βρίσκεται στη 12η θέση του σχετικού πίνακα.

«Άλμα» +2,8% κατέγραψε την Πέμπτη η Cenergy Holdings, σταματώντας στα 9,93 ευρώ, μία «ανάσα» μακριά από το ιστορικό υψηλό των 10 ευρώ. Παράλληλα, η μετοχή έχει «τρέξει» ένα 4ήμερο ράλι που της έχει αποφέρει κέρδη +4,2%. Από τις αρχές του έτους «σκαρφαλώνει» κατά +38,69% και αποτιμάται στο 1,888 δισ. ευρώ.

Την καλύτερη συνεδρίαση του τελευταίου ενός και πλέον μήνα πραγματοποίησε η Ελλάκτωρ, σημειώνοντας «άλμα» +4,7% στα 2,05 ευρώ. Με αυτό τον τρόπο, έβαλε τέλος στο 8ήμερο πτωτικό σερί που είχε κοστίσει στη μετοχή συνολικά -24,11%. Επέστρεψε, δε, πάνω από το ορόσημο των 2 ευρώ και απομακρύνθηκε από τα χαμηλά 9μήνου. Υποχωρεί κατά -19,61% φέτος, κυρίως λόγω της πρόσφατης αποκοπής του δικαιώματος στην επιστροφή κεφαλαίου, ύψους 0,5 ευρώ ανά μετοχή. Πρόκειται για την πρώτη επιβράβευση των μετόχων μετά από 13 χρόνια.

«Βαριές» απώλειες στις διεθνείς αγορές

Σε έντονα πτωτικό έδαφος αναμένεται να ξεκινήσει η χρηματιστηριακή αγορά των ΗΠΑ, σε συνέχεια του χθεσινού τεχνολογικού sell off. Κλυδωνισμούς έφεραν στην Wall Street τα νέα στοιχεία για την αμερικανική οικονομία, με τον φόβο για πιθανή ύφεση να αυξάνει την εκτίμηση ότι η Fed θα αργήσει να μειώσει τα επιτόκια. Μεταξύ -1,2% και -1,4% υποχώρησαν την Πέμπτη ο Dow Jones και ο S&P 500, ενώ ο Nasdaq διολίσθησε κατά -2,3%.

Το κλίμα απογοήτευσης στις ΗΠΑ και οι γεωπολιτικές εντάσεις στη Μέση Ανατολή επιβαρύνουν τις ευρωπαϊκές αγορές. Πτώση άνω του -1,5% σημειώνουν ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600, ο γερμανικός DAX και ο ιταλικός FTSE MIB. Η τεχνολογία ηγείται των σημερινών απωλειών, όσον αφορά τους κλαδικούς δείκτες, υποχωρώντας κατά -6,6%. Υπενθυμίζεται ότι ο Stoxx κατέγραψε την Πέμπτη τη χειρότερη συνεδρίασή του από τα μέσα Ιουνίου.

Σε αθρόες ρευστοποιήσεις επιδόθηκαν σήμερα οι πωλητές στα ασιατικά χρηματιστήρια. Σε ελεύθερη πτώση ο ιαπωνικός Nikkei, στη χειρότερη συνεδρίαση των τελευταίων 4 και πλέον ετών, καθώς «βυθίστηκε» κατά 2.182 μονάδες, ήτοι -5,7%, φτάνοντας στο χαμηλότερο σημείο από τον περασμένο Φεβρουάριο. Κατρακύλα -4,4% για τον Weighted στην Ταϊβάν και τον νοτιοκορεάτικο Kospi (-3,7%), ενώ απώλειες άνω του -2% κατέγραψαν ο S&P/ASX 200 στην Αυστραλία και ο Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ.

Διαβάστε ακόμη

Alpha Bank: Καθαρά κέρδη €322,5 εκατ. το α’ εξάμηνο 2024, ενισχυμένα κατά 6,6%

Μπάνιο στην Αττική: Σε ποιες τιμές κυμαίνονται οι ξαπλώστρες σε οργανωμένες παραλίες (vid)

X. Σιγανός (Zeus): Με αυξημένες πληρότητες η σεζόν 2024 – Οι τάσεις για το φθινόπωρο και η επιμήκυνση (pics)

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ