Σε ιστορικό χαμηλό «βουλιάζει» η μετοχή της Credit Suisse, εν μέσω των σεναρίων περί πιθανής εξόδου από την αμερικανική αγορά, σε μια προσπάθεια της νέας διοίκησης να διατηρήσει εν ζωή την ιστορική ελβετική τράπεζα. 

Η μετοχή της εταιρείας στο Χρηματιστήριο της Ζυρίχης, το πρωί της Παρασκευής, υποχωρούσε κατά 8% και έφθανε έως τα 4,34 ελβετικά φράγκα, το χαμηλότερο επίπεδο όλων των εποχών. Μάλιστα, από τις αρχές του 2022, οι σωρευτικές απώλειες ξεπερνούν το 50%.  

Προκειμένου να «μαζέψει» τις ρευστοποιήσεις, η διοίκηση της Credit Suisse αναγκάστηκε να διαψεύσει τα σενάρια εξόδου από την αμερικανική αγορά, τα οποία χαρακτήρισε ως εντελώς ψευδή και ανεδαφικά.  

Ωστόσο και πάλι, αυτό δεν αρκεί προκειμένου η μετοχή της ιστορικής τράπεζας να επανέλθει σε θετικό έδαφος. Ας μην ξεχνάμε ότι μετά τα σκάνδαλα των Greensill Capital και Archegos Capital το 2021 -όταν η Credit υπέστη ζημιές πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων- η καθίζηση της μετοχής ανέρχεται σχεδόν στα 2/3. 

Ο νέος διευθύνων σύμβουλος, Ulrich Koerner, και ο πρόεδρος, Axel Lehmann, οι οποίοι έχουν αναλάβει το «ανηφορικό» έργο της διάσωσης της τράπεζας, προσπαθούν εδώ και εβδομάδες να ανακτήσουν την εμπιστοσύνη των επενδυτών και να επαναφέρουν την εταιρεία σε τροχιά κερδοφορίας. 

Σ’ αυτό το πλαίσιο, τα σενάρια για το τι μέλλει γενέσθαι είναι πολλαπλά και εύλογα επηρεάζουν την πορεία της μετοχής στο ελβετικό χρηματιστήριο. 

Ο εκπρόσωπος της Credit Suisse διαβεβαίωσε ότι η εταιρεία θα ενημερώσει τους επενδυτές σχετικά με την στρατηγική που θα εφαρμοστεί, μόλις ανακοινωθούν τα αποτελέσματα του γ’ τριμήνου, δηλαδή εντός του Οκτωβρίου.   

Αναλυτές της Deutsche Bank, πάντως, ισχυρίζονται ότι το κεφαλαιακό κενό της Credit ανέρχεται σε τουλάχιστον 4,1 δισ. δολάρια. Ανάμεσα στα πιθανά μέτρα διάσωσης συμπεριλαμβάνεται η αναζήτηση αγοραστών για τον βραχίονα των τιτλοποιημένων προϊόντων, η σημαντική συρρίκνωση του επενδυτικού κλάδου, αλλά και η δημιουργία μίας bad bank. 

Στις αρχές της δεκαετίας του 2010, η Credit «φιγούραρε» ως μία από τις πέντε κορυφαίες επενδυτικές τράπεζες στον κόσμο, όμοια με την Goldman Sachs και τη JP Morgan. H κατάρρευση των Archegos Capital και Greensill Capital, δύο funds στα οποία είχε σημαντική έκθεση, αποτέλεσαν το κύκνειο άσμα αυτού του τόσου ισχυρού χρηματοπιστωτικού ομίλου.

Διαβάστε επίσης

Ο Yul Brynner του Μαξίμου, ο αόρατος σύμβουλος, το φέσι της ΕΥΔΑΠ και τα χρυσά ακίνητα

Κύμα αυξήσεων στα επιτόκια – Τα «γεράκια» κυριαρχούν και απειλούν την ανάπτυξη

Tι θέλει στην Ελλάδα το κρατικό fund της Σιγκαπούρης GIC – To deal για τη Sani/Ikos (pic)