Στο υψηλότερο επίπεδο του τελευταίου μήνα εκτινάσσεται η τιμή του χρυσού, η οποία ανακτά το ψυχολογικό όριο των 1.800 δολαρίων, εν μέσω της μερικής υποχώρησης του δολαρίου.
Πιο συγκεκριμένα, η τιμή του πολύτιμου μετάλλου στην spot αγορά ενισχύεται δυναμικά κατά 1,44% και διαμορφώνεται στα 1.801 δολάρια ανά ουγγιά, κινούμενη προς το υψηλότερο επίπεδο από τις 4 Ιουλίου.
Σύμφωνα με τον αναλυτή της OANDA, Κρεγκ Έρλαμ, o οποίος μίλησε στο πρακτορείο CNBC, αυτή τη στιγμή υπάρχουν κάποιοι παράγοντες, οι οποίες λειτουργούν υποστηρικτικά προς τον χρυσό σε βραχυπρόθεσμο επίπεδο.
Και σ’ αυτούς συμπεριλαμβάνονται κατά κύριο λόγο οι ανησυχίες για επικείμενη ύφεση, οι οποίες ενδεχομένως θα αποδειχθούν καταλυτικές στις μελλοντικές αποφάσεις της κεντρικής τράπεζας για την επιτοκιακή πολιτική.
Η Federal Reserve αναμένεται να προχωρήσει σε νέα επιθετική αύξηση επιτοκίων τον Σεπτέμβριο (ήδη βρίσκεται στο 2,25%), αφήνοντας ορθάνοιχτο το ενδεχόμενο για μια παρέμβαση των 75 μονάδων βάσης.
Ωστόσο, οι αρνητικές επιπτώσεις της σφιχτής νομισματικής πολιτικής στην πορεία της αμερικανικής οικονομίας έχουν εντείνει τους φόβους για τον κίνδυνο ύφεσης, κάτι που δημιουργεί δεύτερες σκέψεις στους ιθύνοντες της κεντρικής τράπεζας.
Ας σημειωθεί ότι τα αυξημένα επιτόκια ναι μεν βοηθούν στην άμβλυνση των πληθωριστικών πιέσεων, αλλά ταυτόχρονα υπονομεύουν τις προοπτικές της ανάπτυξης. Αντίθετα, τα μειωμένα επιτόκια ενισχύουν την πορεία της οικονομίας, αλλά οδηγούν σε τόνωση του πληθωρισμού.
Έτσι, δεν αποκλείεται η Fed να αποφύγει τις μεγάλες αυξήσεις των 75 μονάδων βάσης και να αρκεστεί σε μια μικρότερη παρέμβαση της τάξης των 50 μονάδων βάσης, προκειμένου να αντιμετωπίσει το πληθωριστικό πρόβλημα (9,1%).
Αυτό, με τη σειρά του, επηρεάζει και τον χρυσό, ο οποίος θεωρείται εξαιρετικά ευαίσθητος στα υψηλότερα επιτόκια, καθώς οδηγούν σε ενδυνάμωση του δολαρίου και επομένως, σε αύξηση του κόστους διακράτησης του πολύτιμου μετάλλου. Ιδίως για επενδυτές άλλων νομισμάτων.
Διαβάστε επίσης:
Χαμντί Ουλουκάγια: Ο Τούρκος που εξακολουθεί να «θησαυρίζει» από το ελληνικό γιαούρτι (pics)
Σκληρή κόντρα Ελλήνων και Κινέζων στη ναυτιλία – Γιατί οι Greeks ξόδεψαν 3,7 δισ. δολάρια