search icon

Αγορές

Σε υψηλό 7 μηνών το Χρηματιστήριο Αθηνών – Κέρδη έως 3% στις τράπεζες

Ο Γενικός Δείκτης ενισχύθηκε κατά 0,7% και τερμάτισε στις 906 μονάδες, το υψηλότερο επίπεδο από τις 29 Απριλίου - Μίνι ράλι για την Alpha Bank, υψηλά κέρδη σε Viohalco, Coca Cola και ΤΕΝΕΡΓ - Πτώση πέριξ του 1% για ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ

Στο υψηλότερο επίπεδο από τον Απρίλιο του 2022 σκαρφάλωσε το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο έλαβε σημαντική ώθηση από τις τράπεζες, με αποτέλεσμα να «χτίσει» μια πρώτη γραμμή ασφαλείας από τα στηρίγματα των 900 μονάδων. Πολύ καλή ήταν, επίσης, η «εικόνα» των Viohalco – Coca Cola – Τέρνα Ενεργειακή. Ωστόσο, για ακόμη μία συνεδρίαση δεν απουσίασε (ιδίως προς το τέλος) η επιφυλακτικότητα.

Πιο συγκεκριμένα, κατά τη διάρκεια της Τετάρτης, ο Γενικός Δείκτης σημείωσε άνοδο κατά 0,70% και διαμορφώθηκε στις 906,40 μονάδες, κερδίζοντας σχεδόν 6,5 μονάδες σε σχέση με το κλείσιμο της Τρίτης (900,07 μονάδες). Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων καθορίστηκε σε οκτώ μονάδες (από 900,30 έως 908,79 μονάδες), με τον τζίρο των συναλλαγών να κυμαίνεται στα 66,5 εκατομμύρια ευρώ.  

Ο τραπεζικός κλάδος παρέμεινε σε ρόλο – οδηγού, καθώς ενισχύθηκε στο +1,25% και τις 649 μονάδες. Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος τέθηκε η μετοχή της Alpha Bank, η οποία αναρριχήθηκε στο +2,9% και ανέκτησε το 1 ευρώ (για πρώτη φορά από τις 22 Αυγούστου), εν μέσω των σεναρίων περί υποτιθέμενης επένδυσης των Ολλανδών του Reggeborgh. Για τις εν λόγω φήμες έχει τοποθετηθεί και το Dark Room. Από εκεί και πέρα, η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας ενισχύθηκε στο +2,8% και τα 3,8 ευρώ. Αντίθετα, η μετοχή της Eurobank μειώθηκε στο -0,6% και το 1,07 ευρώ, ενώ η μετοχή της Πειραιώς ακολούθησε στο -0,2% και το 1,42 ευρώ. Πιο αναλυτικά:  

Στον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (+0,69% και 2.202 μονάδες), η προσοχή εστίασε στη μετοχή της Viohalco, καθώς τερμάτισε στο +3,7% και τα 4,1 ευρώ. Κατά 1,6% διευρύνθηκε και η μετοχή της Τέρνα Ενεργειακή, η οποία φλέρταρε με το όριο των 20 ευρώ, εν μέσω των εξελίξεων για το deal πώλησης του πλειοψηφικού πακέτου. Άνω του 1,5% καθορίστηκε, παράλληλα, η άνοδος για τις μετοχές των ΕΛΠΕ – Coca Cola, ενώ η μετοχή της Quest Συμμετοχών έκλεισε στο +2,2% και τα 4,39 ευρώ. Στον αντίποδα, οι μετοχές των ΕΥΔΑΠ και ΔΕΗ υποχώρησαν πέριξ του 1%, με τη μετοχή της Σαραντης να χάνει 2,9%.  

Όσον αφορά τον δείκτη μεσαίας κεφαλαιοποίησης (+0,86% και 1.380 μονάδες), οι μετοχές των Fourlis, Entersoft και Ικτίνος ξεχώρισαν θετικά άνω του +3%, ενώ οι μετοχές των Κρι Κρι, Πλαίσιο, ΑΒΑΞ και Epsilon βρέθηκαν έως το +2%. Συνολικά στο χρηματιστηριακό ταμπλό, 59 μετοχές κινήθηκαν ανοδικά, 37 μετοχές σημείωσαν πτώση, ενώ 22 μετοχές παρέμειναν αμετάβλητες. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς κυμάνθηκε στα 64,6 δισ. ευρώ. 

Οι μετοχές με τον υψηλότερο ημερήσιο τζίρο 

Με στηρίγματα άνω των 900 μονάδων  

Η Λεωφόρος Αθηνών κατάφερε να δώσει συνέχεια στην πλαγιο-ανοδική κίνηση, με τους επενδυτές να επιδίδονται σε επιλεκτικές αγοραστικές κινήσεις, οι οποίες συντηρούν τον Γενικό Δείκτη άνω του ψυχολογικό ορίου των 900 μονάδων (υψηλότερο σημείο από τις 29 Απριλίου).  

Από τη μία πλευρά, έχουμε τα αισιόδοξα εταιρικά αποτελέσματα των ΟΠΑΠ και ΔΕΗ, οι οποίες ανακοίνωσαν ένα καλύτερο του αναμενομένου γ’ τρίμηνο, ενώ και η Πειραιώς έσπευσε να αναθεωρήσει τις εκτιμήσεις για την εταιρική κερδοφορία του 2022. Μετά το τέλος της συνεδρίασης, παράλληλα, αναμένονται τα οικονομικά μεγέθη των Lamda Development, Quest Συμμετοχών και Motor Oil.   

Από την άλλη πλευρά, επιπλέον ώθηση παρέχεται από τις προσδοκίες για τον ρυθμό αύξησης των επιτοκίων, με τους αναλυτές να προεξοφλούν μικρότερες παρεμβάσεις από τις κεντρικές τράπεζες, εξαιτίας αφενός της κορύφωσης του πληθωρισμού στις ΗΠΑ, αφετέρου των ανησυχιών για τις επιπτώσεις στην οικονομία. Μια πιο ξεκάθαρη εικόνα θα έχουμε απόψε, με τη δημοσίευση των πρακτικών από την τελευταία συνεδρίαση της ομοσπονδιακής κεντρικής τράπεζας (Federal Reserve).  

Βέβαια, δεν πρέπει να ξεχνάμε και τους ελλοχεύοντες κινδύνους, οι οποίοι συντηρούν (δικαιολογημένα) την επιφυλακτικότητα των επενδυτών και αποτρέπουν μια άμεση κίνηση προς τις 930 – 950 μονάδες. Η Κίνα, για παράδειγμα, φαίνεται να συνεχίζει την πολιτική «μηδενικής ανοχής» στην Covid-19, ναρκοθετώντας τις προοπτικές ανάπτυξης της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας του πλανήτη.  

Την ίδια στιγμή, οποιαδήποτε αρνητική εξέλιξη στο μέτωπο του πληθωρισμού, των επιτοκίων ή της ανάπτυξης μπορεί να επηρεάσει άκρως δυσμενώς τις διεθνείς αγορές, επαναφέροντας τους πωλητές στο προσκήνιο και σβήνοντας την όποια ανάκαμψη του τελευταίου 1 – 1,5 μήνα. Ας σημειωθεί ότι ο κύριος χρηματιστηριακός δείκτης μετράει άνοδο άνω του 1% από τις αρχές του 2022, με τα κέρδη του τελευταίου 30ήμερου να κυμαίνονται στο 5%. 

Η εικόνα στις διεθνείς αγορές 

Στο εξωτερικό, ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 ενισχύεται οριακά στο +0,39% και τις 437 μονάδες, καθώς ο γερμανικός DAX αυξάνεται κατά 0,03%, ο βρετανικός FTSE 100 κατά 0,29% και ο γαλλικός CAC 40 κατά 0,11%. Αντίθετα, ο ιταλικός FTSE ΜΙΒ μειώνεται κατά 0,03%. Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, ο Dow Jones σημειώνει μικρή άνοδο έως 100 μονάδες εν όψει των πρακτικών της Fed. 

Όσον αφορά την αγορά πετρελαίου, οι τιμές συνεχίζουν την καθοδική πορεία εξαιτίας της πρότασης της Κομισιόν για το ύψος του πλαφόν στο ρωσικό αργό. Ενδεικτικά, τα συμβόλαια WTI βρίσκονται στο -3,3% και τα 78,2 δολάρια ανά βαρέλι, ενώ τα συμβόλαια Brent διαμορφώνονται στο +3,3% και τα 85,4 δολάρια ανά βαρέλι. Η τιμή του χρυσού, τέλος, ανέρχεται στο +0,27% και τα 1.744 δολάρια ανά ουγγιά.   

Διαβάστε επίσης

Η «πίεση» Μητσοτάκη στη Μαρτίνου, το ντέρμπι Αλαφούζου – Κυριακού για το Μουντιάλ, τα «καπέλα» στην κινητή τηλεφωνία και τα σενάρια για τις τράπεζες

Villa Mandra: Ενα σύμβολο ευζωϊας στη Μύκονο με μοναδική θέα στη Δήλο

Ολα όσα συμβαίνουν στην κουζίνα της θρυλικής Σπονδής

Exit mobile version