Στα υψηλότερα επίπεδα εδώ και 25 χρόνια εκτοξεύτηκε το κόστος δανεισμού των 2ετών βρετανικών ομολόγων, στο πλαίσιο νέας δημοπρασίας ύψους 4 δισ. στερλίνων που διενήργησε η χώρα.
Οι τιμές των βρετανικών ομολόγων κινούνται συνεχώς πτωτικά τις τελευταίες εβδομάδες, ωθώντας τις αποδόσεις ολοένα υψηλότερα, καθώς ο επίμονα υψηλός πληθωρισμός θα αναγκάσει την Τράπεζα της Αγγλίας να συνεχίσει να αυξάνει τα επιτόκια.
Στη δημοπρασία που διεξήχθη την Τετάρτη για ομόλογα ωρίμανσης τον Οκτώβριο του 2025 για την άντληση 4 δισ. στερλίνων (ήτοι 5,1 δισ. δολάρια), η απόδοση εκτινάχθηκε στο 5,668%.
Πρόκειται για το υψηλότερο ποσοστό για διετές ομόλογο από την ίδρυση του αρμόδιου Γραφείου Διαχείρισης Χρέους της Βρετανίας, το 1998. Επίσης, είναι η υψηλότερη απόδοση για την έκδοση χρέους, οποιασδήποτε χρονικής διάρκειας, από τη βρετανική κυβέρνηση από το 2007 και το τότε ρεκόρ που είχε καταγραφεί σε δημοπρασία 5ετών ομολόγων.
Χαρακτηριστικά τα διεθνή media έκαναν λόγο για το δεύτερο υψηλότερο κόστος δανεισμού για το βρετανικό χρέος τον τρέχοντα αιώνα!
Στις αρχές της χρονιάς, η απόδοση του 2ετούς βρισκόταν στο 3,634%.
Θυμίζουμε πως η BoE εξέπληξε τις αγορές τον περασμένο μήνα προχωρώντας σε μεγαλύτερη από την αναμενόμενη αύξηση των επιτοκίων κατά 50 βάσης, διαμορφώνοντας τα επιτόκια στο 5%. Η εξέλιξη αυτή ήρθε σαν αποτέλεσμα του επίμονα υψηλού πληθωρισμού, ο οποίος μετά από συνολικά 13 αυξήσεις επιτοκίων δεν δείχνει τάσεις υποχώρησης φτάνοντας στο 8,7% το Μάιο.
Μάλιστα, ο δομικός πληθωρισμός, αντί να μειώνεται, συνεχίσει να αυξάνεται, παραμένοντας σταθερά πάνω από το 7%, ήτοι στα υψηλότερα επίπεδα εδώ και πάνω από τριάντα χρόνια.
Μόλις χθες ο ΟΟΣΑ, σε νέα έκθεση του για τα επίπεδα πληθωρισμού μεταξύ των κρατών μελών της G7, επεσήμανε πως η Βρετανία είναι πλέον η μόνη ανεπτυγμένη οικονομία, στην οποία ο πληθωρισμός συνεχίζει να αυξάνεται. Σύμφωνα δε, με την πρόβλεψη του ο δείκτης θα «κλείσει» για τη χρονιά στο 6,9%, μακράν το υψηλότερο ποσοστό μεταξύ των ανεπτυγμένων οικονομιών και πολύ πάνω από τα όρια ασφαλείας που θέτει η Τράπεζα της Αγγλίας και η ίδια η βρετανική κυβέρνηση.
Δεν είναι τυχαίο πως οι αναλυτές περιμένουν ότι η περιοριστική νομισματική πολιτική θα συνεχιστεί και θα διευρυνθεί με το τελικό «ταβάνι» για τα επιτόκια να εκτιμάται στο 6,25% ή και στο 6,5% στις αρχές του 2024. Ένα σενάριο που, εφόσον επιβεβαιωθεί, θεωρείται πολύ πιθανό να ωθήσει την οικονομία σε ύφεση.
Η πίεση στην οικονομία και η εκτόξευση του κόστους δανεισμού αποτελούν τροχοπέδη για τα σχέδια που έχει διαμορφώσει η κυβέρνηση του Ρίσι Σούνακ. Για τη χρηματοδότηση των αναπτυξιακών της πλάνων η κυβέρνηση έχει προγραμματίσει τη διάθεση ομολόγων συνολικού ύψους 241 δισ. στερλίνων για τη φετινή χρονιά, όμως η αύξηση των αποδόσεων μπορεί να την οδηγήσει σε αναθεώρηση του πλάνου της.
Διαβάστε ακόμη
Eμπλοκή στον διαγωνισμό για τα φωτοβολταϊκά σε Κρήτη και Πελοπόννησο
Γιατί έφυγε ο Λοβέρδος από το ΠΑΣΟΚ – Τα στάδια της ρήξης με τον Ανδρουλάκη
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ