Για πρώτη φορά από τον Μάιο του 2023 το γουάν ενισχύεται πέρα από το ορόσημο των 7 ανά δολάριο, καθώς οι επενδυτές αξιολογούν μια σειρά μέτρων για τη στήριξη της κινεζικής οικονομίας. Παράλληλα, η πρόσφατη μείωση των επιτοκίων της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ κατά 50 μονάδες βάσης, δεν φάνηκε τουλάχιστον προς ώρας να επηρεάζει το δολάριο.
Το υπεράκτιο γουάν αυξήθηκε έως και τα 6,9951 ανά δολάριο σήμερα Τετάρτη, επεκτείνοντας την ανάκαμψη περίπου 4% από το χαμηλό έτους που είχε σημειωθεί τον Ιούλιο. Η Κίνα εξαπέλυσε ένα μπαράζ μέτρων πολιτικής στήριξης την Τρίτη εν μέσω ανησυχίας για τον στόχο της ανάπτυξης, συμπεριλαμβανομένων των σχεδίων για ένα ταμείο σταθεροποίησης αποθεμάτων.
Το νόμισμα πραγματοποιεί ράλι αυτό το τρίμηνο, καθώς οι προσδοκίες ότι η Fed θα χαλαρώσει περαιτέρω την πολιτική της, αφού παρέδωσε μείωση του επιτοκίου κατά μισή ποσοστιαία μονάδα, διατήρησε το δολάριο κοντά στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Ιανουάριο.
Τα κέρδη του γουάν θα μπορούσαν να επεκταθούν εάν η αδυναμία του δολαρίου ωθήσει τους Κινέζους εξαγωγείς να επαναπατρίσουν μέρος των μεγάλων αποθεμάτων τους σε δολάρια στο τοπικό νόμισμα. Οι ροές κεφαλαίων προς τη χώρα έχουν ήδη βελτιωθεί τον Αύγουστο, καθώς οι τοπικές επιχειρήσεις κατέγραψαν καθαρές πωλήσεις συναλλάγματος στις τράπεζες για πρώτη φορά μετά από 14 μήνες.
Τον Αύγουστο, οι εισροές κεφαλαίων στην Κίνα έφτασαν τα 7 δισεκατομμύρια δολάρια – η πρώτη εισροή από τον Ιούλιο του 2023, σύμφωνα με μια ανάλυση του Λάρι Χου, επικεφαλής των οικονομικών της Κίνας στον όμιλο Macquarie.
Οι εξαγωγείς μετέτρεψαν επίσης 37 δισ. δολάρια ξένου συναλλάγματος σε γουάν – το υψηλότερο επίπεδο από τον Σεπτέμβριο του 2022, πρόσθεσε ο Hu.
Το ισχυρό γουάν είναι κακό για τις εξαγωγές
Παρόλο που ένα ισχυρό γουάν σηματοδοτεί εμπιστοσύνη στην οικονομία της Κίνας, οι αναλυτές δεν είναι σίγουροι ότι τα κέρδη θα διατηρηθούν.
Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι ένα ισχυρότερο γουάν θα καθιστούσε τις εξαγωγές της Κίνας ακριβότερες και λιγότερο ανταγωνιστικές.
Δεδομένου ότι η καταναλωτική εμπιστοσύνη της Κίνας είναι πραγματικά αδύναμη και η εγχώρια ζήτηση υποχωρεί, ενώ οι εξαγωγές – βασικός πυλώνας της οικονομίας της χώρας – είναι εύρωστες, το Πεκίνο μπορεί να μην είναι ευχαριστημένο που θα κρατήσει το γουάν ισχυρότερο για περισσότερο καιρό.
Όπως έγραψε την Τρίτη το γραφείο CIO της ελβετικής ιδιωτικής τράπεζας Lombard Odier, υπάρχει μια «θεμελιώδης ανακολουθία» μεταξύ ενός ισχυρού γουάν και ενός αξιόπιστου αναπληθωρισμού, ο οποίος αναφέρεται σε πολιτικές που αποσκοπούν στην αντιστροφή του αποπληθωρισμού – μια οικονομική πρόκληση που αντιμετωπίζει τώρα η Κίνα.
Η Κίνα ελέγχει στενά το γουάν, οπότε το Πεκίνο έχει μεγάλη επιρροή στο νόμισμα.
Πάντως, ο Χου της Macquarie έγραψε σε σημείωμά του την Παρασκευή ότι μπορεί να υπάρχει περιορισμένο περιθώριο για περαιτέρω κέρδη του γουάν.
«Ενώ η πτώση της απόδοσης των ΗΠΑ μπορεί να ενθαρρύνει τους εξαγωγείς να μετατρέψουν περισσότερα δολάρια σε RMB, ο κύριος καθοριστικός παράγοντας της μετατροπής του συναλλάγματος των εξαγωγέων είναι η εγχώρια ζήτηση και η επιχειρηματική εμπιστοσύνη της Κίνας, που παραμένουν αδύναμες», έγραψε ο Χου, αναφερόμενος στο ρενμίνμπι, την επίσημη ονομασία του κινεζικού νομίσματος.
Διαβάστε ακόμη:
Με «ειδικό βάρος» οι ελληνικές τράπεζες στο 29ο συνέδριο της BofA (γραφήματα)
Χήτος ΑΒΕΕ: Οι ζημιές και η μεγάλη πρόκληση μετά την απορρόφηση της Green Cola (πίνακας)
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο Θέμα