Στο υψηλότερο επίπεδο της τελευταίας 15ετίας αναρριχάται το Χρηματιστήριο του Μιλάνου, καθώς οι επενδυτές εξακολουθούν να προτιμούν τις ιταλικές μετοχές, χάρη στις ελκυστικές αποτιμήσεις τους.
Ο κύριος δείκτης FTSE MIB ενισχύεται την Παρασκευή κατά 0,8% και αναρριχάται στις 28.180 μονάδες, οι οποίες αποτελούν το καλύτερο σημείο από τον Σεπτέμβριο του 2008.
Από τις αρχές του έτους, δε, το ιταλικό χρηματιστήριο μετράει άνοδο της τάξης του 18%, πετυχαίνοντας την καλύτερη επίδοση ανάμεσα στις αναπτυγμένες αγορές της Ευρώπης (η Λεωφόρος Αθηνών ανήκει στις αναδυόμενες).
«Τα υψηλότερα επιτόκια και η αύξηση των τιμών πετρελαίου βοήθησαν τις τραπεζικές και τις ενεργειακές μετοχές. Παράλληλα, το ισχυρό δολάριο και το Ταμείο Ανάκαμψης έδωσαν επιπλέον ώθηση στο ιταλικό ΑΕΠ» τόνισε ο Άντζελο Μέντα, αναλυτής της Banor Sim, σε μια πρόχειρη ερμηνεία του φετινού ράλι.
Ας σημειωθεί ότι οι τραπεζικές μετοχές εμφανίζουν κέρδη άνω του 25% από τις αρχές του έτους.
Ένας από τους βασικούς καταλύτες συνίσταται στη χαμηλή αξία των μετοχών, η οποία είχε αποτέλεσε απόρροια της μεγάλης βουτιάς στο γ’ τριμήνου του 2022.
Η αποτίμηση των ιταλικών μετοχών βρίσκεται στο 8,3, με βάση τα μελλοντικά κέρδη EBITDA, και αποτελεί μία από τις φθηνότερες στην Ευρώπη (discount 35%), ακόμη κι αν το Μιλάνο «τρέχει» ένα ράλι της τάξης του 38% από τα τέλη του Σεπτεμβρίου έως και σήμερα. Γι’ αυτό και οι επενδυτές «βλέπουν» περιθώρια για περαιτέρω άνοδο.
Την ίδια ώρα, η επίδοση του α’ εξαμήνου (18%) είναι η καλύτερη από το 2013, δηλαδή της τελευταίας 10ετίας.
Από την άλλη πλευρά, όμως, ο FTSE MIB εξακολουθεί να διαπραγματεύεται σε επίπεδα κατά 36% χαμηλότερα σε σχέση με τα ιστορικά υψηλά του 2007.
Οι ιταλικές μετοχές έλαβαν σημαντική ώθηση καθ’ όλη τη διάρκεια του Ιουνίου, χάρη στην υποχώρηση του ετήσιου πληθωρισμού στο 6,7%, δηλαδή στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 14 μηνών. Παρ’ όλα αυτά, παραμένει σημαντικά υψηλότερα σε σχέση με τον μεσοπρόθεσμο στόχο.
Όσον αφορά την υπόλοιπη Ευρώπη, τα κυριότερα χρηματιστήρια εμφανίζουν εξίσου σημαντική ανθεκτικότητα, παρά τις ανησυχίες για τον κίνδυνο ύφεσης, ως απόρροια της σφιχτής νομισματικής πολιτικής.
Ο γερμανικός DAX τον Μάιο βρέθηκε στο υψηλότερο επίπεδο όλων των εποχών, ενώ σε αντίστοιχα ορόσημα έφθασαν τους προηγούμενους μήνες τόσο ο γαλλικός CAC 40 όσο και ο βρετανικός FTSE 100.
Διαβάστε ακόμα
ΤτΕ: Ανάπτυξη 2,2% φέτος και 2,7% έως 3% το 2024
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ