Κλιμακώνεται η πίεση στην «τσέπη» χιλιάδων ιδιοκτητών ακινήτων στο Ηνωμένο Βασίλειο, καθώς ο δείκτης κόστους των ενυπόθηκων στεγαστικών δανείων σκαρφάλωσε αυτή την εβδομάδα στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων σχεδόν 14 ετών.
Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία της Moneyfacts Group, ο δείκτης διευρύνθηκε στο 6,07%, ένα επίπεδο το οποίο έχει να καταγραφεί από τον Νοέμβριο του 2008, δηλαδή από την περίοδο της μεγάλης χρηματοπιστωτικής κρίσης.
Η παραπάνω εξέλιξη συνιστά αποτέλεσμα του λεγόμενου μίνι προϋπολογισμού, ο οποίος παρουσιάστηκε στις 23 Σεπτεμβρίου και προέβλεπε ευρείες μειώσεις φόρων για τα υψηλότερα εισοδήματα. Το νομοσχέδιο πυροδότησε μια αλματώδη αύξηση στα επιτόκια των κρατικών ομολόγων, καθώς τα μέτρα υποτίθεται ότι θα χρηματοδοτούνταν από την έκδοση δημόσιου χρέους.
Παρά την απόφαση της κυβέρνησης να αποσύρει τον μίνι προϋπολογισμό αλλά και τα έκτακτα μέτρα της κεντρικής τράπεζας, μέχρι στιγμής τα επιτόκια παραμένουν σε δυσθεώρητα επίπεδα, με την απόδοση του 10ετούς τίτλου να υπερβαίνει το 4% (το υψηλότερο επίπεδο της 12ετίας).
Μία από τις λύσεις που προωθούνται από το υπουργείο Οικονομικών, προκειμένου να αποκλιμακωθεί η κατάσταση, είναι η έξοδος των στεγαστικών προϊόντων από την αγορά. Κι αυτό, διότι οι τράπεζες καθορίζουν τα σταθερά επιτόκια των ενυπόθηκων δανείων με βάση τις αποδόσεις των κρατικών ομολόγων.
«Οι δανειολήπτες ανησυχούν για την αύξηση των στεγαστικών επιτοκίων, αλλά είναι σημαντικό να αναζητήσουν συμβουλές από ειδικούς. Οι καταναλωτές πρέπει να εξετάσουν προσεκτικά το αν είναι η κατάλληλη στιγμή να αγοράσουν ένα σπίτι ή πρέπει να περιμένουν έως ότου αλλάξουν οι συνθήκες» τονίζει ο Rachel Springall, εκπρόσωπος της Moneyfacts.
Διαβάστε επίσης
Πλειστηριασμοί: «Κληρώνει» για το Bella Vita και την οικογένεια Αγούδημου (pics)