search icon

Αγορές

Βουτιά 2% για τη στερλίνα – Κίνδυνος μεγάλης ύφεσης μετά τη νέα αύξηση των επιτοκίων (upd)

Η κεντρική τράπεζα αύξησε τα επιτόκια στο 3%, το υψηλότερο επίπεδο από το 2008

(last update 15.25) Τη μεγαλύτερη αύξηση επιτοκίων των τελευταίων 33 ετών (από το 1989), ανακοίνωσε το μεσημέρι της Πέμπτης η Τράπεζα της Αγγλίας (Bank of England – BoE), η οποία ωστόσο έσπευσε να διαψεύσει τις προσδοκίες των αγορών για το εύρος των επόμενων παρεμβάσεων, επικαλούμενη τον κίνδυνο μιας μεγάλης ύφεσης.

Πιο συγκεκριμένα, με ψήφους 7 – 2, οι κεντρικοί τραπεζίτες του Ηνωμένου Βασιλείου αποφάσισαν να αναθεωρήσουν κατά 75 μονάδες βάσης το βασικό επιτόκιο, το οποίο πλέον βρίσκεται στο 3% -το υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 14 ετών (από το 2008).

Όμως, σε μια ασυνήθιστη κίνηση, υπογράμμισαν ότι η κορύφωση των επιτοκίων (ανώτατο σημείο) θα φθάσει σε χαμηλότερα επίπεδα σε σχέση με ό,τι έχουν προεξοφλήσει οι αγορές, καθώς σε διαφορετική περίπτωση η βρετανική οικονομία κινδυνεύει να διολισθήσει σε έναν μακράς διάρκειας κύκλο συρρίκνωσης.

Αυτό, επί της ουσίας, σημαίνει ότι οι επόμενες αυξήσεις επιτοκίων θα είναι μικρότερης κλίμακας (είτε 25 είτε 50 μονάδων βάσης), κάτι που σηματοδοτεί την επιβράδυνση του ρυθμού σύσφιγξης της βρετανικής νομισματικής πολιτικής.

Εξηγώντας το σκεπτικό της, η BoE επεσήμανε ότι εφόσον τα επιτόκια έφθαναν έως το 5,25% -ένα επίπεδο το οποίο είχαν αποτιμήσει οι traders- τότε το ΑΕΠ του Ηνωμένου Βασιλείου θα περιοριζόταν κατά 3%, προτού ο πληθωρισμός υποχωρήσει στο 1,4% σε βάθος διετίας, δηλαδή κάτω του στόχου του 2%.

Αντίθετα, σύμφωνα με την ανάλυση της τράπεζας, εφόσον τα επιτόκια διατηρηθούν πέριξ του 3%, η ύφεση θα είναι ηπιότερη (1,7%) και συντομότερη , με τον πληθωρισμό να υποχωρεί στο 2,2% σε βάθος διετίας και στο 0,8% σε βάθος τριετίας.

Γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο, oι υπεύθυνοι χάραξης της νομισματικής πολιτικής λίαν συντόμως θα ανακρούσουν πρύμναν και θα κατεβάσουν ρυθμούς, προκειμένου να αποφύγουν τον βαρύ αντίκτυπο των επιτοκίων στην ανάπτυξη.

Ας σημειωθεί ότι τα αυξημένα επιτόκια ναι μεν βοηθούν στην άμβλυνση των πληθωριστικών πιέσεων, αλλά ταυτόχρονα υπονομεύουν τις προοπτικές του ΑΕΠ και «φουσκώνουν» το κόστος δανεισμού. Αντίθετα, τα μειωμένα επιτόκια ενισχύουν την πορεία της οικονομίας, αλλά οδηγούν σε τόνωση του πληθωρισμού.      

Ο ετήσιος δείκτης τιμών καταναλωτή σκαρφάλωσε στο 10,1% τον Σεπτέμβριο, με τους αναλυτές να προεξοφλούν κορύφωση του φαινομένου στο 10,9% τους επόμενους μήνες. Την ίδια στιγμή, η βασική πρόβλεψη της BoE κάνει λόγο για ύφεση της βρετανικής οικονομίας, η οποία είναι πιθανό να διαρκέσει για οκτώ διαδοχικά τρίμηνα, δηλαδή έως τα μέσα του 2024.    

Πτώση 2% για τη λίρα

Στον απόηχο των παραπάνω -και υπό τον φόβο της επερχόμενης ύφεσης- η στερλίνα υφίσταται σημαντικές πιέσεις, καθώς υποχωρεί κατά 1,9% έναντι του δολαρίου και κατά 1,25% έναντι του ευρώ, με αποτέλεσμα να διαμορφώνεται στο 1,1169 δολάριο και στο 0,8724 ανά ευρώ.

Στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου, δε, ο βασικός δείκτης FTSE 100 διολισθαίνει στο -0,6% και τις 7.102 μονάδες. Όσον αφορά την αγορά κρατικού χρέους, η απόδοση του 10ετούς ομολόγου ενισχύεται κατά 14 μονάδες βάσης και διευρύνεται άνω του 3,5%, ενώ η απόδοση του 30ετούς τίτλου αυξάνεται κατά 19 μονάδες βάσης και ανέρχεται στο 3,75%. 

Διαβάστε επίσης

Ο Τσίπρας, οι πέτρες και οι εκλογές, η Εθνική Τράπεζα στη Φρανκφούρτη, το δίπορτο για το «Βενιζέλος» και οι τρεις επιχειρηματίες που «σήκωσαν» το Ταμείο Ανάκαμψης 

Αυτά είναι τα 8 εντυπωσιακά γήπεδα του Μουντιάλ στο Κατάρ

9 υπέροχες σουΐτες, μιάμιση ώρα από την Αθήνα, για μια κορυφαία οινική εμπειρία

Exit mobile version