search icon

Αγορές

Σε επαγρύπνηση οι διεθνείς αγορές για την κλιμάκωση στη Μέση Ανατολή

Πτώση 1% για τον γερμανικό DAX - Ο Stoxx 600 προς την πρώτη μηνιαία απώλεια από τον περασμένο Οκτώβριο - Ανοδος 2% για το πετρέλαιο, στα 2.404 δολάρια ο χρυσός - Ανησυχία των επενδυτών και για τα επιτόκια - Bitcoin: «Μαζεύει» τις απώλειες μετά την επίθεση του Ισραήλ στο Ιράν - Η S&P υποβαθμίζει μαζί με τη Moody’s το Ισραήλ λόγω γεωπολιτικού κινδύνου - Αναταραχή στις χρηματαγορές: Στα options καταφεύγουν οι traders

Η μέρα ξεκίνησε με τα βλέμματα όλου του κόσμου στη Μέση Ανατολή, καθώς τα διεθνή ΜΜΕ έπαιζαν πρώτη είδηση ανεπιβεβαίωτες αναφορές για ισραηλινό χτύπημα κατά του Ιράν ως αντίποινα για την επίθεση της περασμένης εβδομάδας. Όπως ήταν αναμενόμενο, οι τελευταίες εξελίξεις έκαναν τις αγορές να αντιδράσουν άμεσα με ισχυρές απώλειες στους ασιατικούς δείκτες (-3% στο Τόκιο) και μεγάλη άνοδο στις τιμές του πετρελαίου, όπου το brent ξεπέρασε τα 90 δολ/βαρέλι και τον χρυσό σε νέο ιστορικό υψηλό.

Τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια βρέθηκαν κι αυτά στο κόκκινο, ολοκληρώνοντας μια εβδομάδα κατά την οποία η κλιμάκωση των εντάσεων στη Μέση Ανατολή και η αναπροσαρμογή των προσδοκιών για τα επιτόκια βρέθηκαν στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος.

Ο περιφερειακός δείκτης Stoxx 600 ήταν 0,6% χαμηλότερα στις πρώτες συναλλαγές, με τις βιομηχανικές και κατασκευαστικές μετοχές να υποχωρούν κατά 1,3%. Μετά από ένα ισχυρό ξεκίνημα στο 2024, ο δείκτης οδεύει προς την πρώτη μηνιαία του απώλεια από τον Οκτώβριο.

Αυτή την ώρα σημειώνει απώλειες 0,68% στις 496,50 μονάδες.

Στις κυριότερες αγορές, ο βρετανικός FTSE 100 με απώλειες 0,45%, ο γερμανικός DAX χάνει 1,03%, ο γαλλικός CAC 40 στο -0,73%, ο ιταλικός FTSE MIB υποχωρεί κατά 1,07% και ο ισπανικός ΙΒΕΧ 35 κατά 1,19%

Ισχυρά κέρδη για το πετρέλαιο

Το brent εκτινάχθηκε πάνω από τα 90 δολάρια το βαρέλι ενισχυόμενο κατά 3%, λόγω των ανησυχιών για το ενδεχόμενο μιας ευρύτερης περιφερειακής σύγκρουσης που θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο τον εφοδιασμό με αργό. Αργότερα ωστόσο, υποχώρησε με άνοδο 2% κάτω από τα 90 δολ/βαρέλι.

Νέο ρεκόρ για τον χρυσό

Τα ασφαλή επενδυτικά καταφύγια αυξήθηκαν μετά τις ανεπιβεβαίωτες αναφορές για εκρήξεις στο Ιράν.

Οι τιμές spot του χρυσού εκτινάχθηκαν σε νέο ιστορικό υψηλό στα 2.411,09 δολ/ ουγγιά, ενώ το γεν ενισχύθηκε κατά 0,45% στα 153,93 έναντι του αμερικανικού δολαρίου.

Οι τιμές του bitcoin υποχώρησαν κατά 1,44% στα 60.186 δολάρια, σύμφωνα με τα στοιχεία της Coin Metrics.

Αργότερα ωστόσο ο χρυσός υποχώρησε στα 2.4040 δολ/ουγγιά το γεν στα 154,47 ανά δολάριο, ενώ το boitocoin ενισχύθηκε στα 64.552 δολάρια.

Οι επενδυτές παρακολουθούν επίσης μια πληθώρα σχολίων σχετικά με την πορεία των επιτοκίων που προκύπτουν από τις εαρινές συνεδριάσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στη Νέα Υόρκη.

Το μέλος με δικαίωμα ψήφου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Φρανσουά Βιλερουά ντε Γκαλό δήλωσε στο CNBC χθες Πέμπτη ότι το ίδρυμα θα πρέπει να μειώσει τα επιτόκια τον Ιούνιο για να αποφύγει να μείνει πίσω από την καμπύλη του πληθωρισμού, σε ένα μήνυμα που απηχούσε την πρόεδρο της ΕΚΤ .

Ωστόσο, οι αγορές έχουν γίνει σημαντικά λιγότερο σίγουρες ότι θα υπάρξει μείωση των επιτοκίων τον Ιούνιο από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ ή την Τράπεζα της Αγγλίας, μετά από δύο θερμότερες από το αναμενόμενο εκτυπώσεις πληθωρισμού.

Νωρίτερα, στην Ασία, ο σταθμισμένος δείκτης της Ταϊβάν ηγήθηκε των απωλειών στην Ασία , υποχωρώντας κατά 3,81% και κλείνοντας στις 19.527,12 μονάδες, το χαμηλότερο επίπεδό του εδώ και πάνω από ένα μήνα, καθώς οι περισσότερες μεγάλες αγορές της περιοχής υποχώρησαν εν μέσω της κλιμάκωσης των εντάσεων .

Τα futures των αμερικανικών μετοχών υποχώρησαν περισσότερο από 1%, προτού ανακάμψουν επίσης ελαφρώς.

Ο ιαπωνικός δείκτης Nikkei 225 υποχώρησε κατά 2,66%, περιορίζοντας τις προηγούμενες απώλειες και τερματίζοντας στις 37.068,35 μονάδες, ενώ ο ευρύτερος δείκτης Topix υποχώρησε κατά 1,91% στις 2.626,32 μονάδες. Σε εβδομαδιαία βάση, ο Nikkei έχασε 3,65%.

Στο μεταξύ, η Ιαπωνία δημοσίευσε τα στοιχεία για τον πληθωρισμό του Μαρτίου, με το συνολικό ποσοστό πληθωρισμού να διαμορφώνεται στο 2,7%, από 2,8% που ήταν τον Φεβρουάριο.

Ο δομικός πληθωρισμός- ο οποίος αφαιρεί τις τιμές των νωπών τροφίμων – διαμορφώθηκε στο 2,6%, σύμφωνα με τις προσδοκίες των οικονομολόγων που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters.

Ο Kospi της Νότιας Κορέας σημείωσε πτώση 1,63%, τερματίζοντας στις 2.591,86 μονάδες, ενώ ο Kosdaq της μικρής κεφαλαιοποίησης έκλεισε 1,61% χαμηλότερα και στις 841,91 μονάδες.

Στην Αυστραλία, ο S&P/ASX 200 έχασε 0,98%, τερματίζοντας στις 7.567,3 μονάδες και σημειώνοντας την έκτη συνεδρίαση με απώλειες σε επτά ημέρες.

Ο δείκτης Hang Seng του Χονγκ Κονγκ υποχώρησε κατά 1,05%, ενώ ο δείκτης CSI 300 της ηπειρωτικής Κίνας υποχώρησε κατά 0,77%.

Διαβάστε ακόμη

Ανάφλεξη στη Μέση Ανατολή: Πυραυλική επίθεση του Ισραήλ σε στρατιωτική εγκατάσταση στο Ιράν

Τι φοβίζει τον Απόστολο Βακάκη και η μεταβλητή για τη μερισματική πολιτική της Jumbo

Ρεύμα: Αύξηση 40 ευρώ μέσα σε 6 ημέρες για την τιμή στη χονδρική (pic)

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ

Exit mobile version