Σημαντική αποκλιμάκωση εμφανίζουν οι τιμές του πετρελαίου στις διεθνείς αγορές εμπορευμάτων, καθώς το θετικό σήμα από τις ρωσο-ουκρανικές διαπραγματεύσεις δημιουργεί σημαντικές προσδοκίες για άμεση κατάπαυση του πυρός.
Πιο συγκεκριμένα, τα συμβόλαια του αμερικανικού αργό υποχωρούν κατά 6% και διαμορφώνονται στα 99,58 δολάρια ανά βαρέλι, κάτω από το ψυχολογικό όριο των 100 δολαρίων. Την ίδια ώρα, τα συμβόλαια Brent σημειώνουν πτώση κατά 5,9% και καθορίζονται στα 105,81 ευρώ.
Κίεβο και Μόσχα συναντήθηκαν σήμερα στην Τουρκία, με τις διαπραγματεύσεις να χαρακτηρίζονται κι από τις δύο πλευρές ως εποικοδομητικές. Σύμφωνα με πληροφορίες, η Ουκρανία αποδέχεται το καθεστώς ουδετερότητας, δηλαδή να μην ενταχθεί στο ΝΑΤΟ, αρκεί να υπάρξουν εγγυήσεις για την εδαφική της ακεραιότητα. Την ίδια ώρα, η Μόσχα φαίνεται ότι δεν εγείρει ζήτημα προσάρτησης ουκρανικών εδαφών.
«Οι τιμές τελούν υπό την πίεση των προσδοκιών για τις ειρηνευτικές συζητήσεις μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας, οι οποίες θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε χαλάρωση των κυρώσεων» τονίζει ο Hiroyuki Kikukawa, επικεφαλής της Nissan Securities, μιλώντας στο CNBC.
Αξίζει να σημειωθεί ότι εφόσον υπάρξει άρση των κυρώσεων στο ρωσικό πετρέλαιο, τότε τα επίπεδα της προσφοράς θα αποκατασταθούν εν μέρει, συμβάλλοντας στην αποκλιμάκωση των ανοδικών πιέσεων, οι οποίες έφεραν την τιμή του Brent έως και τα 130 δολάρια.
Την ίδια ώρα, ρόλο στην πτώση των τιμών διαδραματίζουν και τα νέα lockdowns στη Σαγκάη, ως απόρροια της εξάπλωσης του κορωνοϊού, κάτι που αναμένεται να πλήξει τη ζήτηση στην Κίνα, τον μεγαλύτερο εισαγωγέα πετρελαίου παγκοσμίως. Σύμφωνα με ανάλυση της ANZ Research, η περιοχή της Σαγκάη αντιπροσωπεύει το 4% της συνολικής κινεζικής κατανάλωσης στην Κίνα.
«Η πολιτική μηδενικής ανοχής στην Covid προσφέρει ανακούφιση στις πετρελαϊκές αγορές, οι οποίες είναι αρκετά σφικτές εξαιτίας της μείωσης των προμηθειών από τη Ρωσία» τονίζει η Commerzbank σε σημερινό της σημείωμα.
Στο μεταξύ, τα μέλη του OPEC+, το μεγαλύτερου ενεργειακού καρτέλ στον κόσμο, δεσμεύτηκαν να τηρήσουν το σχέδιο για «ήπια αύξηση» της παραγωγής τον Μάιο, παρά τις εκκλήσεις της Δύσης για μεγαλύτερες αυξήσεις. Ας σημειωθεί ότι τον Απρίλιο η αγορά θα απολέσει ρωσικό πετρέλαιο, ποσότητας περίπου 3 εκατ. βαρελιών ημερησίως, ως απόρροια του άτυπου εμπάργκο των traders και των ενεργειακών εταιρειών προς το Κρεμλίνο.
Διαβάστε επίσης:
Αυτές είναι οι παρεμβάσεις για την ενίσχυση της επισιτιστικής ασφάλειας της χώρας
Η «γκρι αγορά» των Rolex – Γιατί κάποιοι αγοράζουν μανιωδώς ρολόγια των 60.000 ευρώ