(Last update 22:00)
Προσπάθεια να αντισταθεί στις καθοδικές πιέσεις κάνει το Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης στη συνεδρίαση της Δευτέρας, δίχως όμως να τα καταφέρνει. Η συνεδρίαση ξεκίνησε με σημαντική πτώση στους δείκτες, η οποία ανετράπη μετά την φημολογία περί αναστολής των δασμών Τραμπ, όμως η διάψευση των πληροφοριών επανέφεραν τους δείκτες στο “κόκκινο”. Λίγες ώρες μετά ένα αγοραστικό κύμα από επενδυτές που αναζητούσαν ελκυστικές ευκαιρίες μετά το selloff των προηγούμενων ημερών, οδήγησαν σε απρόσμενα κέρδη κυρίως τον τεχνολογικό Nasdaq, όμως και πάλι τα κέρδη αυτά δεν είχαν διάρκεια.
Έτσι, λοιπόν, αυτή την ώρα στο ταμπλό ο Dow Jones καταγράφει πτώση 0,90% και διαπραγματεύεται στις 37.969 μονάδες, ο S&P 500 επανήλθε σε αρνητικό έδαφος στο -0,30% και τις 5.060 μονάδες και ο Nasdaq σημειώνει οριακή κάμψη ύψους 0,07% στις 15.576 μονάδες.
Πάντως, η αγορά παραμένει ανήσυχη φοβούμενη ότι οι δασμοί θα οδηγήσουν σε κάμψη της οικονομίας και άνοδο του πληθωρισμού. Ο Τζέιμι Ντίμον της JPMorgan προειδοποίησε για την αρνητική επίδραση των δασμών στην ανάπτυξη, τις τιμές και τις οικονομικές συμμαχίες που έχουν στηρίξει την «εξαιρετική θέση της Αμερικής στις παγκόσμιες υποθέσεις». Στο ίδιο μήκος κύματος και ο δισεκατομμυριούχος επενδυτής Μπιλ Ακμαν ζητώντας μια παύση 90 ημερών στην εφαρμογή των δασμών.
Ιστορικής σημασίας η εικόνα που διαμορφώθηκε στο τέλος της περασμένης εβδομάδας, καθώς ο Dow Jones σημείωσε δύο διαδοχικές απώλειες άνω των 1.500 μονάδων για πρώτη φορά, συμπεριλαμβανομένης μιας πτώσης 2.231 μονάδων την Παρασκευή. Ο S&P 500 έχασε 6% την ίδια μέρα, στη χειρότερη απόδοση από την έναρξη της πανδημίας. Τέλος, ο Nasdaq εισήλθε επίσημα σε bear market, με απώλειες 22% από το υψηλό του, έχοντας υποστεί πτώση σχεδόν 6% τόσο την Πέμπτη όσο και την Παρασκευή.
Το επενδυτικό κλίμα έχει μετατοπιστεί μαζικά προς τα ασφαλή assets, με την απόδοση του διετούς ομολόγου να «βυθίζεται» κατά 22 μονάδες βάσης, προτού περιορίσει την πτώση του. Οι αγορές έχουν πλέον τιμολογήσει 125 μονάδες βάσης συνολικής μείωσης επιτοκίων μέσα στο 2025 – ισοδύναμο με πέντε διαδοχικές μειώσεις κατά 0,25%. Αντίστοιχα, η απόδοση του 10ετούς αμερικανικού ομολόγου υποχώρησε στο 3,986%, καθώς αυξάνονται οι προσδοκίες για πέμπτη μείωση επιτοκίων από τη Fed φέτος.
Οι πιέσεις δεν περιορίστηκαν μόνο στους δείκτες, αλλά χτύπησαν και τους τεχνολογικούς γίγαντες, όπως η Apple , η Nvidia και η Amazon παρά το γεγονός ότι οι μεγάλες απώλειες στον κλάδο δημιούργησαν περιθώρια για νέες τοποθετήσεις σε ελκυστικά επίπεδα.
Ο πανικός αντανακλά τη διάχυτη ανησυχία στις παγκόσμιες αγορές, καθώς ο Τραμπ επιμένει στην επιθετική εμπορική πολιτική του. Επιφανείς επενδυτές όπως οι Μπιλ Άκμαν και Στάνλεϊ Ντράκενμιλερ άσκησαν δριμεία κριτική στους δασμούς, ενώ ο διευθύνων σύμβουλος της JPMorgan, Τζέιμι Ντίμον, κάλεσε για ταχεία επίλυση της κρίσης.
Η ένταση των κινήσεων σε μετοχές, ομόλογα και εμπορεύματα έχει οδηγήσει σε μαζικά margin calls στα hedge funds, τα μεγαλύτερα από την εποχή της Covid-19. Το θετικό, σύμφωνα με αναλυτές, είναι ότι αυτή η αναγκαστική μείωση ρίσκου πλησιάζει στην ολοκλήρωσή της, προσφέροντας ενδεχομένως μια ευκαιρία αναπήδησης κατά τη συνεδρίαση της Δευτέρας.
Ο δείκτης μεταβλητότητας VIX της Wall Street -ο λεγόμενος δείκτης φόβου- ξεπέρασε προς στιγμήν τις 60 μονάδες, φτάνοντας στα υψηλότερα επίπεδα από τον Αύγουστο του 2024, όταν ο φόβος ύφεσης είχε ταράξει ξανά τις αγορές.
Παράλληλα, οι αποτιμήσεις των μετοχών στις ΗΠΑ έχουν πέσει στα χαμηλότερα επίπεδα από τα τέλη του 2023. Σύμφωνα με την Goldman Sachs, τα hedge funds κατέγραψαν τη μεγαλύτερη ημερήσια καθαρή πώληση μετοχών την ημέρα της ανακοίνωσης των δασμών. Καθ’ όλη την περασμένη εβδομάδα, μείωσαν την έκθεσή τους σε κάθε γεωγραφική περιοχή, με τη Βόρεια Αμερική να συγκεντρώνει το 75% των πωλήσεων.
Η Goldman επισημαίνει ότι το retail επενδυτικό κοινό είναι το τελευταίο μεγάλο γκρουπ που δεν έχει ακόμη πουλήσει μαζικά αμερικανικές μετοχές, κάτι που αποτελεί δυνητικό ρίσκο για τη συνέχεια. Οι μακροπρόθεσμοι θεσμικοί έχουν ήδη πουλήσει σε μεγάλο βαθμό και παραμένουν επιφυλακτικοί, καθώς έχουν χαμηλές διαθέσιμες ταμειακές ροές.
Κρίσιμη θεωρείται η τρέχουσα εβδομάδα, με δηλώσεις αξιωματούχων της Fed και οικονομικά στοιχεία όπως ο δείκτης τιμών καταναλωτή (CPI) να βρίσκονται στο επίκεντρο. Οι αγορές παρακολουθούν στενά κάθε ένδειξη επιβράδυνσης ή ύφεσης, καθώς το γεωπολιτικό και οικονομικό ρίσκο παραμένει εξαιρετικά αυξημένο.
Διαβάστε ακόμη
Aγορές και επενδυτές σε πανικό – Εξαϋλώθηκαν $9,5 τρισ. μέσα σε τρεις ημέρες
Morgan Stanley: Υποβαθμίζει τις αμερικανικές τράπεζες καθώς αυξάνεται ο κίνδυνος για ύφεση
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο Θέμα