search icon

Αγορές

Σε ελεύθερη πτώση οι ασιατικοί δείκτες μετά το κραχ στη Wall Street (Upd)

Πτώση 10% κατέγραφαν νωρίτερα οι δείκτες σε Τόκιο, Ινδία και Ταϊλάνδη - Ανέκαμψε τελικά ο δείκτης S&P/ASX 200 της Αυστραλίας

«Μαύρη εβδομάδα» για τις διεθνείς χρηματαγορές που σημειώνουν τη μεγαλύτερη πτώση των τελευταίων δεκαετιών λόγω του κορωνοϊού με πιο ορατή από ποτέ την απειλή της ύφεσης για την παγκόσμια οικονομία.

Χθες ο δείκτης Dow Jones κατέγραψε τη μεγαλύτερη ημερήσια πτώση από το 1987, ενώ πέρασε σε  bear market με τον ταχύτερο ρυθμό που έχει συμβεί από την εποχή της μεγάλης ύφεσης της αμερικανικής οικονομίας το 1929.
Παρόμοια είναι η εικόνα σήμερα και στις ασιατικές αγορές. Στον δείκτη  Nifty 50 στην Ινδία ανεστάλησαν νωρίτερα οι συναλλαγές καθώς υποχώρησε 10%. . Το ίδιο συνέβη και στην Ταϊλάνδη καθώς ο  SET composite επίσης έχανε 10%.

Πτώση 10% σημείωσε στις απογευματινές συναλλαγές και ο Nikkei στο Τόκιο, ενώ την Πέμπτη ο δείκτης εισήλθε σε bear market με πτώση άνω του 20% από τα υψηλά των 52 εβδομάδων. Ο δείκτης σήμερα έκλεισε με πτώση 6,08% στις 17.431,05 μονάδες.

Ο ευρύτερος Topix έκανε βουτιά 4,98% στις 1.261,70 μονάδες.

Οι αγορές σε Σεούλ και Σίδνεϊ κατέγραψαν πτώση 8%, ωστόσο ο δείκτης S&P/ASX 200 στην Αυστραλία κατάφερε να ανακάμψει κλείνοντας με άνοδο 4,42%.

Ο Kospi στη Νότια Κορέα έκλεισε με πτώση 3,43% στις 1.771,44 μονάδες. Χονγκ Κονγκ, Σιγκαπούρη και Ταϊπέι σημειώναν νωρίτερα πτώση πάνω από 6% το Χονγκ Κονγκ ωστόσο μείωσε αργότερα τις απώλειες 1,49%

Πτωτικά και οι δείκτες στην ηπειρωτική Κίνα με τον Shanghai composite και τον Shenzhen component να χάνουν πάνω από 3%. Στο κλείσιμο ο Shanghai composite έκλεισε με πτώση 1,23% στις 2.887,43 μονάδες.

Συνολικά, ο MSCI Ασίας – Ειρηνικού εκτός Ιαπωνίας έκλεισε με απώλειες 0,85%.

Το βράδυ της Πέμπτης ο Dow Jones τερμάτισε στις 21,200.95 μονάδες, με πτώση 2,352.27 μονάδων ή 9,99%, επιβεβαιώνοντας την είσοδό του σε περιοχή bear market. Ο δείκτης S&P500 έκλεισε με πτώση κατά 9,51% και ο δείκτης Nasdaq κατέγραψε απώλειες 9,43%.

Η απόφαση της Fed να δώσει ρευστότητα 1,5 τρισ. δολ. μέσω αγοράς ομολόγων, στιγμιαία μίκρυνε την ψαλίδα απωλειών για τους βασικούς δείκτες της Wall Street, ωστόσο, όπως προκύπτει από το τελικό κλείσιμο, η δήλωση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ για την επιβολή ταξιδιωτικής καραντίνας σε ολόκληρη την Ευρώπη (με την εξαίρεση της Μεγάλης Βρετανίας) απέτυχε παταγωδώς να καθησυχάσει τις ανησυχίες για την εξέλιξη της πανδημίας και τις επιπτώσεις στην οικονομία.

Στις χρηματιστηριακές αγορές της γηραιάς Ηπείρου, οι ανακοινώσεις της επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας δεν στάθηκαν αρκετές για να συγκρατήσουν τους επενδυτές, οδηγώντας σε ιστορικό χαμηλό τον τραπεζικό δείκτη ο οποίος βρέθηκε να χάνει 14%.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 βούτηξε στο χαμηλότερο επίπεδο από το 2012, καταγράφοντας απώλειες 11,3% στις 295 μονάδες. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη ημερήσια πτώση στην ιστορία του δείκτη.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στο Τόκιο οι μετοχές καταγράφουν πλεόν απώλειες 28% από τις αρχές του έτους. Σχεδόν 28% χαμηλότερα από τις αρχές του έτους βρίσκεται και ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600, ενώ για τον αμερικανικό Dow Jones οι φετινές απώλειες ανέρχονται σε 25,7%.

Exit mobile version