search icon

Αγορές

Σε χαμηλό τέμπο το Χρηματιστήριο Αθηνών – «Απέχουν» οι αγοραστές (upd)

Ο Γενικός Δείκτης εμφανίζει μικρές απώλειες, παραμένοντας στη ζώνη μεταξύ των 920 και των 925 μονάδων - Οριακές διακυμάνσεις σε τράπεζες και blue chips, εξαιρετικά αδύναμος ο τζίρος - Intracom Holdings: «Πέρασε» πακέτο μετοχών αξίας 4,5 εκατ. ευρώ

(last update 14.02) Σε χαμηλό τέμπο εξελίσσεται και η σημερινή συνεδρίαση στο Χρηματιστήριο Αθηνών, με τους επενδυτές να απέχουν εμφανώς από τη συναλλαγματική δραστηριότητα, επηρεασμένοι τόσο από την εορταστική ραστώνη, όσο κι από τη διάχυτη επιφυλακτικότητα. 

Άλλωστε, ας μην ξεχνάμε ότι παρά τη θετική επίδοση του 2022 (+3% στο έτος), η ελληνική αγορά καλείται να διαχειριστεί μια σειρά προκλήσεων και αβεβαιοτήτων εντός του 2023. Από την απότομη επιβράδυνση της ανάπτυξης έως τις βουλευτικές εκλογές. 

Πιο συγκεκριμένα, λίγο μετά τις 2.00 το μεσημέρι, ο Γενικός Δείκτης σημειώνει ανεπαίσθητη πτώση κατά 0,18% και διαμορφώνεται στις 921,62 μονάδες, χάνοντας 1,5 μονάδα σε σχέση με το κλείσιμο της Τρίτης (923,26 μονάδες). Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων εκτείνεται σε τρεις μονάδες (από 920,60 έως 923,24 μονάδες), με τον τζίρο των συναλλαγών να κυμαίνεται μετά βίας στα 17 εκατομμύρια ευρώ. 

Αδράνεια στο ταμπλό

Ο τραπεζικός κλάδος ακολουθεί την ευρύτερη επιφυλακτικότητα της αγοράς, με αποτέλεσμα να βρίσκεται μόλις στο +0,31% και τις 636 μονάδες (+10% μέσα στο 2022). Η μετοχή της Eurobank, ενδεικτικά, προσπαθεί να κινηθεί ανοδικά στο +0,7% και το 1,05 ευρώ, ενώ η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας ενισχύεται κατά 0,5% και ανακτά τα 3,7 ευρώ. Οι μετοχές των Alpha Bank και Πειραιώς, αντίθετα, είναι σχεδόν αμετάβλητες στο 0,99 και στο 1,39 ευρώ, αντίστοιχα. Πιο αναλυτικά: 

Στον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (-0,05% και 2.231 μονάδες), η μετοχή της Aegean διολισθαίνει στο -1,6% και τα 5,4 ευρώ, με τις μετοχές των ΕΛΠΕ, Jumbo και Lamda Development να μειώνονται περίξ του 1%. Απώλειες κατά 0,8% παρουσιάζουν και οι μετοχές των Σαράντης – Τιτάνα – Τέρνα Ενεργειακή. Στον αντίποδα, η μετοχή της ΟΠΑΠ διευρύνεται στο +1,1% και επανέρχεται άνω των 13 ευρώ. Η μετοχή του Ελλάκτωρ, επίσης, σημειώνει άνοδο κατά 1% και ανακτά το 1,7 ευρώ.

Όσον αφορά τον δείκτη μεσαίας κεφαλαιοποίησης (-0,09% και 1.407 μονάδες), η μετοχή της Cenergy ξεχωρίζει αρνητικά στο -1% και τα 3,05 ευρώ, με τη μετοχή της Intracom Holdings να αυξάνεται αισθητά στο +3% και τα 1,8 ευρώ, χάρη στο πακέτο μετοχών των 4,5 εκατ. ευρώ. Συνολικά στο χρηματιστηριακό ταμπλό, 44 μετοχές σημειώνουν άνοδο, 47 μετοχές κινούνται πτωτικά, ενώ 12 μετοχές παραμένουν αμετάβλητες. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς κυμαίνεται στα 65,2 δισ. ευρώ, σχεδόν σταθερή σε σχέση με την Τρίτη. 

Επιφυλακτικότητα για το 2023

Η Λεωφόρος Αθηνών μετράει αντίστροφα για να αποχαιρετήσει το 2022 -ένα έτος, το οποίο ετοιμάζεται να προσφέρει κέρδη της τάξης του 3%, παρά τη μεγάλη καθίζηση του α’ 9μήνου ελέω του πολέμου, των αυξημένων επιτοκίων και της πληθωριστικής – ενεργειακής κρίσης.    

Μια επίδοση άκρως ικανοποιητική, ιδίως αν αναλογιστούμε τη «σφαγή» που έχει επέλθει στις διεθνείς χρηματιστηριακές αγορές, με τον αμερικανικό S&P 500 να χάνει σχεδόν 20% και τον ευρωπαϊκό Stoxx 600 περίπου 13%.     

Αυτή η διαφοροποίηση, εν πολλοίς, οφείλεται στα ανθεκτικά εταιρικά αποτελέσματα του 9μήνου και στην πληθώρα των επιχειρηματικών deals, σε συνδυασμό με τις θετικές επιδόσεις της οικονομίας (εκτιμήσεις για ανάπτυξη 6,2% το 2022). 

Από την άλλη πλευρά, οι αβεβαιότητες φαίνεται ότι θα διατηρηθούν και το 2023 -τουλάχιστον έως το α’ εξάμηνο- γεγονός το οποίο καθιστά αρκετά επιφυλακτικούς τους επενδυτές. Όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και διεθνώς. 

Στο επίκεντρο των ανησυχιών τίθενται οι επόμενες κινήσεις των κεντρικών τραπεζών, οι οποίες ετοιμάζονται για νέες παρεμβάσεις εντός του 2023, με στόχο την αναχαίτιση του επίμονα υψηλού πληθωρισμού.         

Δεδομένου ότι οι σφιχτές νομισματικές συνθήκες υπονομεύουν τη δυναμική της ανάπτυξης και «φουσκώνουν» το κόστος του κρατικού δανεισμού, αυτή η εξέλιξη δύναται να «πυροδοτήσει» νέες προκλήσεις, με όλες τις προβλέψεις να κάνουν λόγο για απότομο «φρένο» της ανάπτυξης το 2023.       

Δεν είναι τυχαίο ότι το κόστος δανεισμού της Γερμανίας (10ετές ομόλογο), δηλαδή του ασφαλέστερου χρέους της Γηραιάς Ηπείρου, εκτοξεύθηκε την Τρίτη στο όριο του 2,5% και ανήλθε στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 11 ετών (από το 2011). Εξίσου μεγάλη άνοδο παρατηρήθηκε στις αποδόσεις και των υπόλοιπων κρατικών τίτλων, με το -πάντα ευαίσθητο- 10ετές ομόλογο της Ελλάδας να αυξάνεται στο 4,55% -το υψηλότερο σημείο από τις 10 Νοεμβρίου του 2022.    

Και μέσα σ’ όλα αυτά, ας μην ξεχνάμε και την πολιτική αβεβαιότητα, καθώς έχουν ήδη αρχίσει να διακινούνται τα πρώτα σενάρια για την ημερομηνία των βουλευτικών εκλογών, οι οποίες είναι πιθανό να «παγώσουν» ορισμένες σημαντικές ειδήσεις, επηρεάζοντας την πορεία της αγοράς στο α’ εξάμηνο.    

Η εικόνα στις διεθνείς αγορές

Στο εξωτερικό, ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 είναι αμετάβλητος στις 428 μονάδες, καθώς ο γερμανικός DAX μειώνεται κατά 0,25%, ο γαλλικός CAC 40 κατά 0,14% και ο ιταλικός FTSE MIB κατά 0,19%. Στη Βρετανία, αντίθετα, ο FTSE 100 αυξάνεται κατά 0,70%. Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, τα προσυμβόλαια του Dow Jones προμηνύουν ένα σταθεροποιητικό άνοιγμα. 

Όσον αφορά την αγορά πετρελαίου, οι τιμές κινούνται καθοδικά, εξαιτίας των απειλών της Ρωσίας για απαγόρευση των εξαγωγών σε όσες χώρες επιβάλλουν πλαφόν. Ενδεικτικά, τα συμβόλαια WTI βρίσκονται στο -0,8% και τα 78,8 δολάρια ανά βαρέλι, ενώ τα συμβόλαια Brent διαμορφώνονται στο -0,9% και τα 83,5 δολάρια ανά βαρέλι. Η τιμή του χρυσού, τέλος, καθορίζεται στο -0,87% και τα 1.807 δολάρια ανά ουγγιά.

Διαβάστε επίσης

Τα… βαριά σενάρια για κυβέρνηση ανοχής, ο large Σωκράτης με τα εξαψήφια bonus και η Μαρίνα Αστέρα που γίνεται α λα Μονακό 

Netflix: Έρχονται αλλαγές – Πότε σχεδιάζει να «βάλει φρένο» στην κοινή χρήση κωδικών

Ολα όσα συμβαίνουν στην κουζίνα του Matsuhisa Athens

Exit mobile version