Στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων σχεδόν δύο μηνών υποχωρεί τη Δευτέρα η τιμή του πετρελαίου στα διεθνή χρηματιστήρια εμπορευμάτων, καθώς οι ανησυχίες για τον κίνδυνο μείωσης της ζήτησης ενισχύονται περαιτέρω από τις εξελίξεις σε Κίνα, Ευρώπη και ΗΠΑ.
Πιο συγκεκριμένα, τα συμβόλαια Brent στην Ευρώπη υποχωρούν κατά 0,7% και διαμορφώνονται στα 87,05 δολάρια ανά βαρέλι, ενώ τα συμβόλαια WTI στις ΗΠΑ χάνουν 0,5% και περιορίζονται στα 79,69 δολάρια ανά βαρέλι.
Αποτέλεσμα είναι και οι δύο τιμές να καθηλώνονται στο χαμηλότερο επίπεδο από τα τέλη του Σεπτεμβρίου. Δεν είναι τυχαίο ότι την προηγούμενη εβδομάδα, οι σωρευτικές απώλειες εκτοξεύθηκαν στα όρια του 10%.
Η καθοδική πορεία οφείλεται στις αρνητικές προοπτικές της ζήτησης, καθώς τα διαδοχικά lockdowns στην Κίνα -τον μεγαλύτερο εισαγωγέα παγκοσμίως- επηρεάζουν δυσμενώς την οικονομική δραστηριότητα και κατ’ επέκταση την κατανάλωση από τις εγχώριες βιομηχανίες.
Την ίδια στιγμή, ο υψηλός πληθωρισμός και η σφιχτή νομισματική πολιτική στις χώρες της Δύσης αυξάνουν τις ανησυχίες για επιστροφή στην ύφεση, ιδίως στην Ευρωζώνη και το Ηνωμένο Βασίλειο. Μια εξέλιξη, η οποία επίσης μπορεί να οδηγήσει σε μείωση της διεθνούς ζήτησης για αργό.
Σαν να μην έφθαναν τα παραπάνω, το ισχυρό δολάριο καθιστά λιγότερο ελκυστικό το πετρέλαιο στους μη Αμερικανούς επενδυτές, κάτι το οποίο ασκεί περαιτέρω πιέσεις στις τιμές.
Από την άλλη πλευρά, ορισμένα στηρίγματα στην αγορά μπορεί να προσφέρει η ενεργοποίηση του εμπάργκο της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις εισαγωγές από τη Ρωσία (αναμένεται στις 5 Δεκεμβρίου), στο πλαίσιο των κυρώσεων για την εισβολή στην Ουκρανία.
Ο αποκλεισμός του ρωσικού αργού από την ευρωπαϊκή αγορά ενδέχεται να οδηγήσει σε περιορισμό της διαθέσιμης και προς πώλησης ποσότητας πετρελαίου, βελτιώνοντας ελαφρώς το ισοζύγιο προσφοράς – ζήτησης και συμβάλλουν στην άμβλυνση των μέχρι στιγμής απωλειών.
Διαβάστε επίσης
Γιατί κατάρρευσαν τα Crypto – Οι επενδυτικές απάτες και τα χαμένα λεφτά των επενδυτών
ΔΕΗ: Απλώνει οπτική ίνα σε 14 περιοχές της Αττικής και επεκτείνεται στα telecoms