Στο χαμηλότερο επίπεδο από τις αρχές Μαρτίου υποχωρούν σήμερα τα κυριότερα χρηματιστήρια της Ευρώπης, καθώς οι επενδυτές αποφεύγουν το πρόσθετο ρίσκο και προχωρούν σε εκτεταμένες ρευστοποιήσεις, υπό τον φόβο του υψηλού πληθωρισμού και της οικονομικής επιβράδυνσης.
Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 διολισθαίνει στο -2,1% και τις 420 μονάδες, με τις απώλειες από τις αρχές του 2022 να καθορίζονται στο 14%. Την ίδια ώρα, ο γερμανικός DAX μειώνεται κατά 1,8%, ο γαλλικός CAC 40 κατά 2,2% και ο ιταλικός FTSE MIB κατά 1,85%. Στο Λονδίνο ο FTSE 100 χάνει 1,90%.
Η αισθητή μείωση της διάθεσης για ρίσκο επηρεάζει αρνητικά τις ευρωπαϊκές μετοχές, οι οποίες παραμένουν σε καθοδική τροχιά, ως απόρροια του δυσμενούς επενδυτικού περιβάλλοντος.
Η διατήρηση του πολέμου στην Ουκρανία, οι οικονομικές κυρώσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη Ρωσία, το υψηλό ενεργειακό κόστος, ο πληθωρισμός – ρεκόρ (7,5% τον Απρίλιο) και η πρόθεση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για άρση της φθηνής ρευστότητας ( τερματισμός αγορών ομολόγων, αύξηση επιτοκίων) έχουν επιδεινώσει σημαντικά το κλίμα στα χρηματιστήρια.
Μάλιστα, το πρόβλημα καθίσταται ακόμη εντονότερο, αν λάβουμε υπόψη τις προειδοποιήσεις των αναλυτών για τον κίνδυνο ύφεσης της οικονομίας, ως αποτέλεσμα όλων των παραπάνω παραμέτρων.
Μέσα σ΄ αυτό το κλίμα, δεν είναι τυχαίο ότι το ευρωπαϊκό νόμισμα συνεχίζει την καθοδική πορεία, κινούμενο προς το χειρότερο επίπεδο των τελευταίων σχεδόν 20 ετών (κάτω από το 1,05 δολ.) και αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο της απόλυτης ισοτιμίας με το δολάριο (1 προς 1).
Την ίδια στιγμή, καθοδικό αναμένεται και το άνοιγμα στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, καθώς τα συμβόλαια στην pre-market της Wall Street προμηνύουν τη διατήρηση της πτωτικής τάσης. Ενδεικτικά, τα προ-συμβόλαια του Dow Jones δείχνουν απώλειες 500 μονάδων, ενώ στις 300 μονάδες αναμένεται η «χασούρα» για τον Nasdaq.
Διαβάστε επίσης:
Λάκης Γαβαλάς: Κληρώνει την Παρασκευή για το εμβληματικό ακίνητο στην Κάντζα (pics)
Ενεργειακό πακέτο: Φρένο στην ακρίβεια από τον Αύγουστο μετά τα νέα μέτρα