Υπό πίεση παραμένει το ευρώ, καθώς οι φόβοι για ύφεση στην οικονομία και η προοπτική ολοκλήρωσης της πορείας σύσφιγξης της κεντρικής τράπεζας εξακολουθούν να επιδρούν δυσμενώς στο κοινό νόμισμα.
Είναι χαρακτηριστικό ότι, κατά τη διάρκεια της Τετάρτης, το ευρώ διολισθαίνει κατά 0,3% και διαμορφώνεται στο 1,0540 ευρώ, περιοριζόμενο στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Δεκέμβριο του 2022 (χαμηλό 9μήνου).
Η συνολική κάμψη από τις αρχές του Σεπτεμβρίου υπερβαίνει το 2%, ενώ σε επίπεδο γ’ τριμήνου ξεπερνά το 3%. Κι όλα αυτά, ενώ μόλις τον Ιούλιο, το κοινό νόμισμα είχε φθάσει έως το 1,12 δολάριο.
Εφόσον, δε, δεν αλλάξει κάτι δραματικά τις αμέσως επόμενες ημέρες, το ευρώ θα συμπληρώσει την 11η συνεχόμενη αρνητική εβδομάδα, πετυχαίνοντας το μακροβιότερο αρνητικό σερί από την ίδρυση της Ευρωζώνης.
Όλα αυτά αποτελούν απότοκο της ανησυχίας περί σημαντικής επιβράδυνσης της οικονομίας εντός του 2023, με τις προβλέψεις των αναλυτών να κάνουν λόγο για συρρίκνωση του ΑΕΠ στη Γερμανία.
Αυτή η συνθήκη, με τη σειρά της, κρατά δεμένα τα «χέρια» της ΕΚΤ, η οποία διστάζει να προχωρήσει σε νέες αυξήσεις επιτοκίων, υπό τον φόβο των αρνητικών επιπτώσεων στην οικονομία.
Εντελώς αντίστροφη είναι η «εικόνα» στο δολάριο, το οποίο σκαρφαλώνει στο υψηλότερο επίπεδο του τελευταίου 10μήνου, ενόσω οι επενδυτές «ποντάρουν» σε νέα αύξηση επιτοκίων, επικαλούμενοι το δόγμα της κεντρικής τράπεζας περί «υψηλότερων επιτοκίων για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα».
Οι traders τοποθετούν στο 40% τις πιθανότητες περαιτέρω σύσφιγξης, με στόχο την αναχαίτιση του επίμονου πληθωρισμού, κι αυτό εύλογα ευνοεί το αμερικανικό δολάριο έναντι των υπόλοιπων νομισμάτων.
Διαβάστε ακόμα
Ταμείο Ανάκαμψης: Όλο το χρονοδιάγραμμα για τα νέα δάνεια και τις επιδοτήσεις
Πλειστηριασμοί: Θρίλερ με τη βίλα του Άλκη Δαυίδ στις Σπέτσες (pics)
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ