Εκτεθειμένο στις διεθνείς πιέσεις και την έλλειψη ρευστότητας σε εγχώρια βάση είναι το ελληνικό χρηματιστήριο, το οποίο παρέμεινε σε πτωτικό έδαφος για τρίτη συνεχόμενη ημέρα. Οι τράπεζες βρέθηκαν ξανά στο επίκεντρο των ρευστοποιήσεων, ενώ ελάχιστοι ήταν οι τίτλοι που «απέδρασαν» με κέρδη.
Ειδικότερα, στη συνεδρίαση της Τετάρτης (23/10) ο Γενικός Δείκτης υποχώρησε κατά 7,51 μονάδες ή -0,53% και έκλεισε στις 1.407,14 μονάδες. Πρόκειται για το χαμηλότερο κλείσιμο από τις 12 Σεπτεμβρίου (1.406,91 μονάδες). Σήμερα κινήθηκε σε ένα εύρος περίπου 14 μονάδων και συγκεκριμένα μεταξύ των 1.405,39 (χαμηλό ημέρας) και των 1.419,95 μονάδων (υψηλό ημέρας).
Με τη νέα πτώση του, ο ΓΔ πλησιάζει επικίνδυνα το κρίσιμο όριο στήριξης των 1.400 μονάδων, καθώς και τον κινητό μέσο όρο 200 ημερών που εντοπίζεται στις 1.398 μονάδες. Το τελευταίο τριήμερο έχει οπισθοχωρήσει κατά -2,52%, οι απώλειες εντός του Οκτωβρίου ανέρχονται σε -3,08%, ενώ η φετινή απόδοση του Χ.Α. περιορίζεται σε +8,82%.
Αρνητική πρωταγωνίστρια ήταν η Eurobank με απώλειες πέριξ του -3% και ακολούθησε η Alpha Bank κοντά στο -2%. Όσον αφορά τα blue chips, ισχυρές πιέσεις δέχθηκαν η Metlen, η Titan και η Viohalco. Σε χαμηλά επίπεδα ο τζίρος, αν και μεσολάβησαν ξανά τα πακέτα προκειμένου να «ανεβάσουν» τη συνολική αξία των πράξεων πάνω από το ψυχολογικό όριο των 100 εκατ. ευρώ.
Η εγχώρια αγορά δείχνει να αντιδρά υπερβολικά στις πτωτικές τάσεις των ξένων χρηματιστηρίων, τα οποία διορθώνουν στον απόηχο των πρόσφατων ρεκόρ. Αρκετοί τίτλοι παρουσιάζουν σημαντικό discount σε σύγκριση με μετοχές συναφών δραστηριοτήτων που διαπραγματεύονται στο εξωτερικό. Επομένως, οι ελκυστικές αποτιμήσεις των ελληνικών μετοχών δίνουν ένα σοβαρό λόγο για αντίδραση, η οποία ωστόσο δεν έρχεται.
Σε χαμηλό έτους η Alpha Bank – Mega πακέτο στην ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή
«Βουτιά» -1,47% κατέγραψε ο τραπεζικός δείκτης, ο οποίος έκλεισε στις 1.180,33 μονάδες. Ο FTSE 25 (υψηλής κεφαλαιοποίησης) κινήθηκε πτωτικά κατά -0,77% στις 3.405,84 μονάδες και ο Mid Cap (μεσαίας κεφαλαιοποίησης) έχασε -0,27% στις 2.287,27 μονάδες.
Η αξία των συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 118,046 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 20,684 εκατ. ευρώ αφορούσαν σε προσυμφωνημένες πράξεις. Μεγάλο πακέτο συνολικής αξίας 15,914 εκατ. ευρώ πέρασε μέσω του Χ.Α. στην ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, μετά το «πράσινο φως» που άναψε η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ στην πώληση της εταιρείας. Στα 116,588 δισ. ευρώ ανέρχεται η κεφαλαιοποίηση της αγοράς. Στο «κόκκινο» έκλεισαν 71 μετοχές, έναντι 30 που ενισχύθηκαν και 20 που έμειναν αμετάβλητες.
Στις συστημικές τράπεζες, η Eurobank διολίσθησε -3,05% και έκλεισε στο 1,8905 ευρώ. Η Alpha Bank υποχώρησε κατά -1,91% στο 1,438 ευρώ, που αποτελεί το χαμηλότερο σημείο από τις αρχές Νοεμβρίου του 2023. Απώλειες -0,71% για την Εθνική (7,324 ευρώ) και -0,54% για την Πειραιώς (3,71 ευρώ).
Στην υψηλή κεφαλαιοποίηση, υποχώρησαν σημαντικά η Titan (-1,97% στα 32,35 ευρώ), η Metlen (-1,08% στα 32,9 ευρώ) και η Viohalco (-1,08% στα 5,51 ευρώ).
Στη μεσαία κεφαλαιοποίηση, ισχυρές πιέσεις δέχθηκαν ο ΑΔΜΗΕ (-1,88% στα 2,35 ευρώ), η Ideal (-1,67% στα 5,9 ευρώ), η Πλαστικά Θράκης (-1,2% στα 3,71 ευρώ) και η Quest (-1,04% στα 5,7 ευρώ). Στον αντίποδα, με κέρδη άνω του +1% έκλεισαν η Profile (+1,92% στα 5,3 ευρώ), η Intralot (+1,89% στο 1,08 ευρώ), η ΕΥΑΘ (+1,88% στα 3,25 ευρώ), η Intrakat (+1,29% στα 4,7 ευρώ) και η Dimand (+1,1% στα 9,23 ευρώ).
Όσον αφορά την Attica Bank, η μετοχή κατέγραψε «βουτιά» -10,45% στα 6 ευρώ με τζίρο 3.614,74 ευρώ. Χαμηλότερα κατά -37,5% στα 125 ευρώ το δικαίωμα στην ΑΜΚ της τράπεζας, με τη συνολική αξία των πράξεων πάνω από τις 80 χιλ. ευρώ. Στα 9,708 δισ. ευρώ πλέον η κεφαλαιοποίησή της.
Ποιες μετοχές προσελκύουν το επενδυτικό ενδιαφέρον
Νευρικότητα επικρατεί στην Αθήνα, όπως αποτυπώθηκε και από την χθεσινή «βουτιά», με τον τραπεζικό κλάδο να βρίσκεται στο στόχαστρο των πωλητών μετά τις μειώσεις των τιμών στόχων από την Goldman Sachs και τη Morgan Stanley. Πρόσθετο «βαρίδι» η έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδος, η οποία κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τη δημιουργία μίας νέας γενιάς «κόκκινων» δανείων. Δεν ήταν επαρκής η ψήφος εμπιστοσύνης της JP Morgan στις ελληνικές τράπεζες, παρόλο που διατήρησε τη σύσταση «overweight».
Την ίδια στιγμή, το Χ.Α. φαίνεται πως έχει ξεμείνει από ρευστότητα, μετά τις συνεχείς εταιρικές πράξεις (placements, αυξήσεις κεφαλαίου, εκδόσεις ομολόγων), έχοντας περιορισμένα «καύσιμα» προκειμένου να αντιδράσει. Συγκρατημένες κινήσεις παρατηρούνται στις διεθνείς αγορές, καθώς οι επενδυτές παραμένουν επιφυλακτικοί ενόψει των στοιχείων για τον PMI στις ΗΠΑ και την ευρωζώνη, που ανακοινώνονται εντός της τρέχουσας εβδομάδας.
Ενδιαφέρον παρουσιάζει η Σαράντης, η οποία δημοσίευσε σήμερα τις οικονομικές επιδόσεις 9μήνου. Η εισηγμένη κατέγραψε αύξηση πωλήσεων και κερδών, που οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην ενσωμάτωση της Stella Pack. Η διοίκηση επανέλαβε ότι παραμένει επικεντρωμένη στην επίτευξη των στόχων που έχει θέσει για το σύνολο του 2024. Για αύριο (24/10) είναι προγραμματισμένη η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της Metlen.
Σήμερα πραγματοποιήθηκε η έκτακτη ΓΣ της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, όπου οι μέτοχοι ενέκριναν την πώληση της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή στη Masdar, στον απόηχο του mega deal της 20ής Ιουνίου. Όπως δήλωσε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος, κ. Γεώργιος Περιστέρης, η εν λόγω πώληση θα ενισχύσει την ταμειακή θέση της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ κατά 850 εκατ. ευρώ και θα μειώσει την δανειακή επιβάρυνση κατά 1,1 δισ. ευρώ σε ενοποιημένη βάση. Χωρίς το δικαίωμα στο μέρισμα ύψους 0,4 ευρώ (καθαρό ποσό 0,38 ευρώ) διαπραγματευόταν σήμερα η μετοχή της ΕΛΒΕ.
Στο επίκεντρο παραμένει η Cenergy Holdings, μετά την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου ύψους 200 εκατ. ευρώ, καθώς η θυγατρική Hellenic Cables υπέγραψε συμφωνία-πλαίσιο με την Enexis Netbeheer για την προμήθεια χερσαίων καλωδίων μέσης/υψηλής τάσης στο πλαίσιο του προγράμματος αναβάθμισης του δικτύου ηλεκτρικής ενέργειας της Enexis στην Ολλανδία, ύψους 2,3 δισ. ευρώ. Η αρχική διάρκεια της σύμβασης είναι 8 χρόνια, με δυνατότητα επέκτασης για επιπλέον 4 έτη.
Διορθωτικές τάσεις στις διεθνείς αγορές
Απώλειες καταγράφουν σήμερα οι βασικοί δείκτες στη Wall Street, με τα εταιρικά αποτελέσματα και τις «τσιμπημένες» αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων να λειτουργούν επιβαρυντικά για τις αγορές. Δεύτερη ημέρα απωλειών η χθεσινή για τον Dow Jones και τον S&P 500, διορθώνοντας αμφότεροι μετά τα ρεκόρ της περασμένης Παρασκευής. Αντίθετα, ο Nasdaq έκλεισε σε θετικό έδαφος και πλησίασε το ιστορικό υψηλό του.
Ήπια πτώση σημειώνουν οι ευρωπαϊκές αγορές, με τους πωλητές να ασκούν πρόσθετες πιέσεις μετά το ελεγχόμενο profit taking της Τρίτης. Απώλειες -0,1% για τον Stoxx 600, με τους βασικούς δείκτες των κυριότερων χρηματιστηρίων της Γηραιάς Ηπείρου να κινούνται χαμηλότερα έως -0,4%. Στο επίκεντρο βρίσκεται η Deutsche Bank, τα τριμηνιαία κέρδη της οποίας ξεπέρασαν τις προσδοκίες των αναλυτών.
Μεικτά πρόσημα στα ασιατικά χρηματιστήρια, με τους κινεζικούς δείκτες να συνεχίζουν σε ανοδική τροχιά. Κέρδη άνω του +0,5% για τον Shanghai Composite, ενώ ο Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ κινήθηκε υψηλότερα κατά +1,3%. Άξιο αναφοράς το εντυπωσιακό ντεμπούτο της Tokyo Metro, με «άλμα» 45% για τη μετοχή και υπερκάλυψη του IPO κατά 15 φορές.
Διαβάστε ακόμη
Ευάγγελος Μυτιληναίος: Επανεξελέγη πρόεδρος της Eurometaux για δεύτερη διετή θητεία
ΔΝΤ: Μείωση χρέους κάτω από 140% του ΑΕΠ χωρίς «ξεζούμισμα» της οικονομίας
Αλ. Εξάρχου: H νέα Attica Bank θα συμβάλλει στην ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο Θέμα