Του Γιάννη Τσιρογιάννη

Στα ύψη έχει εκτιναχθεί η μεταβλητότητα αλλά και η νευρικότητα στις διεθνείς αγορές.

Τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια ξεκίνησαν με ισχυρές απώλειες και αυτήν την εβδομάδα, καθώς οι αυτοκινητοβιομηχανίες συνεχίζουν να «αιμορραγούν» υπό το φόβο κλιμάκωσης του εμπορικού πολέμου.

Ανοδικό ριμπάουντ 500 μονάδων στον αντίποδα για Dow Jones, που από το «κόκκινο» έκλεισε σε θετικό έδαφος, εν μέσω ισχυρής μεταβλητότητας. Σε bear market έχουν βυθιστεί στο μεταξύ πάνω από τις μισές μετοχές του πλανήτη, καθώς προβληματίζει η παγκόσμια οικονομική επιβράδυνση.

Η στερλίνα βούτηξε σε χαμηλό 20μηνών (1,10 GBP/EUR) μετά και την απόφαση της Μέι να αναβάλλει την αυριανή ψηφοφορία για τη συμφωνία του Brexit, εν μέσω έντονων αποδοκιμασιών στη Βουλή. Όλα τα κυριότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια υπέστησαν έντονες ρευστοποιήσεις της τάξεως του 1,5%-1,9%, με τον Euro Stoxx 600 να υποχωρεί κατά 1,88% στις 339 μονάδες.

Οι επενδυτές δείχνουν να «θωρακίζονται» και να προεξοφλούν σε κάποιο βαθμό το ενδεχόμενο η Βρετανία να αποχωρήσει από την ΕΕ χωρίς κάποια συμφωνία, επιβαρύνοντας το ήδη απαισόδοξο κλίμα στις χρηματοπιστωτικές αγορές.

nodealfear.png

Οι χαμένοι: Η μετοχή της Daimler διολίσθησε κατά 2,7%, της Volkswagen κατέγραψε απώλειες 1,7%, ενώ της BMW σημείωσε πτώση 2,3%. Βαριές απώλειες άνω του 2,5% κατέγραψαν και οι κλάδοι τραπεζών και πρώτων υλών. Πιέσεις δέχτηκε και ο κλάδος χημικών (-1,9%), με τη γερμανική BASF να καταγράφει απώλειες 3,8%. Τα «κίτρινα γιλέκα» προκάλεσαν τριγμούς σε γαλλικές μετοχές και ομόλογα.

Ο DAX στη Φρανκφούρτη σημείωσε πτώση 1,54% στις 10.622,07 μονάδες, ο CAC 40 στο Παρίσι απώλειες 1,47% στις 4.742,38 μονάδες, ο FTSE 100 στο Λονδίνο υποχώρησε κατά 0,83% στις 6.721,54 μονάδες, ενώ στο Μιλάνο ο MIΒ κατέγραψε πτώση 1,77% στις 18.410,13 μονάδες.

Στο μεταξύ το πετρέλαιο κατρακύλησε εως και 3,5% σήμερα, παρά την υποτιθέμενη συμφωνία του καρτέλ που «αψήφισε» τον Τραμπ, καθώς οι επενδυτές δείχνουν να αμφιβάλλουν πως ο ΟΠΕΚ θα τηρήσει τη δέσμευση για γενναία μείωση παραγωγής κατά 1,2 εκατ. βαρέλια. Αργό και Brent υποχώρησαν στα 50,8 και 59,87 δολάρια/βαρέλι αντίστοιχα.

Στα ύψη η μεταβλητότητα – Ριμπάουντ 500 μονάδων στη Wall Street

Συνεδρίαση για γερά νεύρα στην αντίπερα όχθη του Ατλαντικού, όπου εν μέσω πολλαπλών εναλλαγών προσήμων και μεγάλη διακύμανση, οι δείκτες έκλεισαν τελικά ανοδικοί, έστω και ήπια, επαναλαμβάνοντας ένα μοτίβο της περασμένης Πέμπτης.

Ο Dow Jones έφθασε ενδοσυνεδριακά να υποχωρεί κατά 2% (πτώση 507 μονάδων) αλλά τελικά «γύρισε» τη συνεδρίαση, λόγω κυρίως της ανάκαμψης των τεχνολογικών μετοχών, για να κλείσει με κέρδη 0,13% στις 24.421 μονάδες. Ανάλογη πορεία ακολούθησε και ο S&P 500, ο οποίος ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση με άνοδο 0,2% στις 2.638 μονάδες, ενώ 0,74% υψηλότερα κινήθηκε ο Nasdaq στο επίπεδο των 7.020 μονάδων.

similar.png

Εντυπωσιακή ήταν η στροφή που εμφάνισαν οι μετοχές τεχνολογικών εταιρειών, με αυτή του Facebook να ενισχύεται κατά 3,2%, ενώ κέρδη άνω του 1% εμφάνισαν οι τίτλοι των Amazon, Netflix και Alphabet. Στο +0,66% έκλεισε η Apple. Η Wall Street πάντως παραμένει κοντά σε χαμηλό 8μηνου.

sp8monthlow.png

Η έντονη μεταβλητότητα αποτελεί βέβαια τη χαρά του trader, ωστόσο προκαλεί και ανησυχία για το μέλλον. Το κυρίαρχο επενδυτικό συναίσθημα αυτή τη στιγμή αποτιμά πως η Fed πιθανόν να τα «γυρίσει» τελικά και να χαλαρώσει τη νομισματική πολιτική, ωστόσο οι φόβοι για το εμπόριο έχουν ενταθεί σημαντικά, στον απόηχο του σκανδάλου με την CFO της Huawei που όπως φάινεται θα κοστίσει στις διαπραγματεύσεις ΗΠΑ-Κίνας.

Σήμα κινδύνου από τα ομόλογα – Επιβραδύνεται η παγκόσμια ανάπτυξη

Ο σημαντικότερος παράγοντας που κινεί τις αγορές αυτή τη στιγμή είναι η γενικότερη ανησυχία για την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας. Οι βασικοί μακροοικονομικοί δείκτες τόσο σε Κίνα (από την οποία ενδέχεται να ξεκινήσει το «κακό») όσο και σε Ευρώπη, όπου καταγράφεται επιβράδυνση της ανάπτυξης, ήδη ηχούν «καμπανάκια».

Αλλά και η αγορά εργασίας των ΗΠΑ αρχίζει να δείχνει σημάδια τελμάτωσης, ενώ τα αμερικανικά ομόλογα εκπέμπουν σήμα κινδύνου, καθώς η απόδοση του 3ετούς ξεπέρασε αυτήν του 5ετούς, για πρώτη φορά μετά από 10 χρόνια, δηλαδή το spread τους είναι αρνητικό.

firwsttoinvertt.png

Αυτή η λεγόμενη αντιστροφή της καμπύλης αποδόσεων προβληματίζει ιδιαίτερα τους επενδυτές, καθώς συνήθως αποτελεί προάγγελος ύφεσης.

Το ενθαρρυντικό είναι πάντως, πως ιστορικά και μετά από κάθε αντιστροφή της καμπύλης αποδόσεων, οι μετοχές τείνουν να εξακολουθούν να ενισχύονται, βραχυπρόθεσμα τουλάχιστον.

bondmarketsignal.png

Όμως αυτή τη στιγμή οι αγορές βρίσκονται σε ελεύθερη πτώση διεθνώς. Η προσοχή στρέφεται στα ακόμη πιο βραχυπρόθεσμα ομόλογα, δηλαδή 2ετή, καθώς αν ξεπεράσουν το benchmark 10ετές θα σημάνουν σίγουρα «κακά μαντάτα» τόσο για Wall Street και ΗΠΑ όσο και για τον υπόλοιπο πλανήτη.

Μιλώντας για τις αγορές εκτός «Αμερικάνου», τα πράγματα δεν είναι καλύτερα.

Σε bear market ο μισός πλανήτης

Περισσότερες από τις μισές μετοχές του πλανήτη βρίσκονται πλέον σε bear market, δηλαδή έχουν υποχωρήσει περισσότερο από 20% από τα υψηλά 52 εβδομάδων στα οποία είχαν περιέλθει.

Ο παγκόσμιος δείκτης MSCI World βούτηξε 1% σήμερα. Αν η ιστορία επαναληφθεί και η πτωτική του πορεία θυμίσει αυτές των 2011 και 2015-2016, τότε το ποσοστό των μετοχών του κόσμου που θα βυθιστεί σε bear market ενδέχεται να φτάσει τα 2/3.

moststocksbearmarket.png

Σφυροκόπημα στις αναδυόμενες αγορές λόγω δολαρίου

Οι αναδυόμενες αγορές βρίσκονται ήδη στα «βαθιά» μιας bear market που τους έχει κοστίσει περισσότερο από 26%, όπως μαρτυρά ο σχετικός δέικτης MSCI Emerging Markets.

Τα νομίσματα αυτών των χωρών αναπτυσσόμενων οικονομιών έχουν δεχθεί γερό σφυροκόπημα φέτος από το ισχυρό δολάριο, το οποίο παραμένει βασιλιάς του συναλλάγματος, με την ισοτιμία έναντι ευρώ στο 1,1364 EUR/USD.

Ξεπερνούν το 25% (bear market) οι απώλειες σε Κίνα και αναδυόμενες αγορές

bear2.png

Στη δίνη των διεθνών sell-off η Ελλάδα

Σημειώνεται ότι το Χρηματιστήριο Αθηνών συγκαταλέγεται στις αναδυόμενες αγορές, παρότι η χώρας μας θεωρείται ανεπτυγμένη οικονομία (μια ακόμη παγκόσμια πρωτοτυπία!).

Σήμερα η ελληνική αγορά βούτηξε 1,62% εν μέσω απογοητευτικού τζίρου και παντελούς έλλειψης εμπιστοσύνης από τους επενδυτές, παρά τη θετική έκθεση της Goldman Sachs για τις ελληνικές τράπεζες αλλά και τις προσπάθειες Τσίπρα/Τσακαλώτου να πείσουν πως «η Ελλάδα κάνει μια νέα αρχή σε υγιή βάση.»

Τα «κίτρινα γιλέκα» ρίχνουν ξενοδοχεία-μεταφορές-λιανεμπόριο

Πτώση σημείωσαν σήμερα οι μετοχές μεγάλων γαλλικών εταιριών από τους κλάδους ξενοδοχείων, μεταφορών και λιανικής πώλησης, ύστερα από ένα ακόμα σαββατοκύριακο βίαιων αντικυβερνητικών διαδηλώσεων στη χώρα.

Η μετοχή της εταιρίας ξενοδοχείων Accor σημείωσε πτώση 2,4%, της εταιρίας διαχείρισης αεροδρομίων ADP υποχώρησε κατά 1,6% ενώ σε αρνητικό έδαφος έκλεισε η αλυσίδα λιανικής πώλησης Casino (-1,6%).

Η μετοχή της Air France KLM υποχώρησε κατά 1,2%, παρά το γεγονός ότι η αεροπορική εταιρία ανακοίνωσε αυξημένη επιβατική κίνηση για τον Νοέμβριο.

Οι διαδηλώσεις έπληξαν και τα γαλλικά κρατικά ομόλογα, με το spread μεταξύ των γαλλικών και των γερμανικών 10ετών ομολόγων να ανέρχεται στο υψηλότερο επίπεδό του από τον Μάιο.

Γενικότερα, η μεταβλητότητα στις διεθνείς αγορές έχει βαρέσει «κόκκινο», καθώς ο σχετικός δείκτης market risk των αγορών σε ότι αφορά τα μελλοντικά futures (ΣΜΕ) έχει εκτοξευθεί στα υψηλότερα επίπεδα από το Φεβρουάριο του 2017.

risingstress21.png