Άλμα δύο βαθμίδων έκανε η πιστοληπτική αξιολόγηση της Ελλάδας από τον ιαπωνικό οίκο Rating & Investment (R&I), ο οποίος αναβάθμισε σήμερα τη χώρα μας σε “ΒΒ” με σταθερές προοπτικές από “Β+” με θετικές προοπτικές.
Έτσι, η Ελλάδα απέχει πλέον μόνο δύο βαθμίδες από την επενδυτική κατηγορία στην κλίμακα της R&I, η οποία δεν έχει μεν τη βαρύτητα των τεσσάρων μεγάλων οίκων αξιολόγησης (Fitch, Moody’s, S&P, DBRS) και δεν λαμβάνεται υπόψη από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, αλλά στέλνει ένα θετικό μήνυμα για τις αγορές.
Σύμφωνα με τους αναλυτές του ιαπωνικού οίκου αξιολόγησης, η ελληνική οικονομία πιθανότατα θα παραμείνει σε σταθερή τροχιά και η αναπτυξιακή δυναμική αναμένεται να ενισχυθεί, εάν η νέα κυβέρνηση σημειώσει πρόοδο στην ατζέντα πολιτικών της για τη μείωση του φορολογικού βάρους των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων, τη βελτίωση του επιχειρηματικού κλίματος και την προώθηση των ιδιωτικοποιήσεων.
«Με τα πρωτογενή πλεονάσματα να διατηρούνται, το χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ μειώνεται. Παρά τον πολύ μεγάλο όγκο χρέους, η βιωσιμότητά του έχει βελτιωθεί, κατά τη γνώμη της R&I, με δεδομένο το επαρκές μαξιλάρι διαθεσίμων της κυβέρνησης και το πιο ευνοϊκό χρηματοδοτικό περιβάλλον», επισημαίνει ο οίκος. Προσθέτει δε ότι η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη έχει στέρεα πολιτική βάση και αναμένεται να επιτύχει ανάκαμψη των επενδύσεων, γιατί οι βασικές πολιτικές της περιλαμβάνουν τη βελτίωση του επιχειρηματικού κλίματος.
Η R&I θεωρεί απίθανο να μην επιβεβαιωθούν οι προβλέψεις της κυβέρνησης για πρωτογενές πλεόνασμα 4,3% του ΑΕΠ φέτος και 3,7% του ΑΕΠ το 2020, εφόσον η οικονομία παραμείνει σε σταθερή τροχιά, αλλά εκτιμά ότι η ανάπτυξη μπορεί να μην είναι τόσο υψηλή όσο περιμένει η κυβέρνηση (2,8%) και ότι θα παραμείνει σταθερή περί το 2% την προσεχή χρονιά.
Όσον αφορά στον τραπεζικό τομέα, σημειώνει ότι οι τέσσερις συστημικές τράπεζες βρίσκονται πάνω από τις κανονιστικές απαιτήσεις σε επίπεδο κεφαλαιακής επάρκειας, η κερδοφορία τους έχει ανακάμψει, οι καταθέσεις αυξάνονται σταθερά, ενώ τα κόκκινα δάνεια θα μειωθούν σημαντικά, εφόσον τεθεί σε εφαρμογή το σχέδιο «Ηρακλής». Παρατηρεί, ωστόσο, ότι ενώ τα ανεξόφλητα δάνεια προς μη χρηματοπιστωτικές επιχειρήσεις αυξάνονται με μέτριο ρυθμό, τα δάνεια προς τα νοικοκυριά συνεχίζουν να μειώνονται.
Για το χρέος αναφέρει ότι, σύμφωνα με την κυβέρνηση, θα μειωθεί στο 173,3% του ΑΕΠ στα τέλη του 2019, αλλά τονίζει ότι το μεγαλύτερο μέρος του βρίσκεται στα χέρια του επίσημου τομέα, με μέση ωρίμανση άνω των 20 ετών και μέσο επιτόκιο μεταξύ 1% και 2%. «Εν μέρει χάρη σε ένα επαρκές μαξιλάρι διαθεσίμων, η ανησυχία για τη βιωσιμότητα του χρέους έχει συρρικνωθεί», συμπληρώνει η R&I.
Στον αντίποδα, ο ιαπωνικός οίκος καταγράφει ως αδυναμίες το παραγωγικό κενό, το διψήφιο ποσοστό ανεργίας και το γεγονός ότι «το υψηλό δημόσιο και ιδιωτικό χρέος καθιστούν τη χώρα ευάλωτη σε οικονομικά και χρηματοπιστωτικά σοκ». Οι αναλυτές του καταλήγουν με την επισήμανση ότι θα παρακολουθούν στενά την εφαρμογή της πολιτικής της νέας κυβέρνησης, για να διαπιστώσουν «εάν μπορεί να προωθήσει τις προσπάθειες που είχαν κολλήσει για την ενίσχυση του αναπτυξιακού δυναμικού με εφαλτήριο την ισχυρή δημόσια στήριξη».