search icon

Αγορές

Επανέρχονται οι πιέσεις στο πετρέλαιο – Ο OPEC «κόβει» ξανά τις εκτιμήσεις για τη ζήτηση

Η μείωση των τιμών οφείλεται στις υγειονομικές εξελίξεις της Κίνας, με την Εθνική Επιτροπή Υγείας να ανακοινώσει μεγάλη αύξηση των κρουσμάτων Covid

Σε αρνητικό έδαφος διολισθαίνει η τιμή του πετρελαίου στις διεθνείς αγορές εμπορευμάτων, καθώς το ρεκόρ κρουσμάτων κορωνοϊού σε αρκετές πόλεις της Κίνας «θολώνει» τις προσδοκίες ανοίγματος της οικονομίας του Νο.1 εισαγωγέα αργού παγκοσμίως.  

Πιο συγκεκριμένα, τα συμβόλαια WTI στις ΗΠΑ υποχωρούν κατά 1,3% και διαμορφώνονται στα 87,8 δολάρια ανά βαρέλι, ενώ τα συμβόλαια Brent στην Ευρώπη καταγράφουν πτώση κατά 1,13% και περιορίζονται στα 94,91 δολάρια ανά βαρέλι. 

Η μείωση των τιμών, όπως προαναφέρθηκε, οφείλεται στις υγειονομικές εξελίξεις της Κίνας, με την Εθνική Επιτροπή Υγείας να ανακοινώνει μεγάλη αύξηση των κρουσμάτων Covid κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, ενόσω το Πεκίνο κι άλλες μεγάλες πόλεις σημειώνουν νέα ρεκόρ μολύνσεων.  

Αυτό, εύλογα, εγείρει ανησυχίες για αυστηροποίηση των μέτρων περιορισμού (είχαν χαλαρώσει μόλις την Παρασκευή), κάτι που -με τη σειρά του- ασκεί πιέσεις στη ζήτηση για πετρέλαιο. Ας μην ξεχνάμε ότι η Κίνα αποτελεί τον μεγαλύτερο αγοραστή αργού παγκοσμίως και οποιαδήποτε εξέλιξη με οικονομικό αντίκτυπο επηρεάζει και το ισοζύγιο προσφοράς – ζήτησης.  

Δεν είναι τυχαίο ότι ο OPEC έσπευσε τη Δευτέρα να υποβαθμίσει για 9η φορά (από τον Απρίλιο έως σήμερα) την εκτίμηση για την αύξηση της διεθνούς ζήτησης, επικαλούμενος τις οικονομικές προκλήσεις. Η ζήτηση, συγκεκριμένα, για φέτος θα ενισχυθεί κατά 2,55 εκατ. βαρέλια ημερησίως -ένα μέγεθος μειωμένο κατά 100.000 βαρέλια σε σχέση με την προηγούμενη εκτίμηση.  

Την ίδια στιγμή, η ισχυροποίηση του δολαρίου (κοντά σε υψηλό 20 ετών) υπονομεύει περαιτέρω την αξία του πετρελαίου, καθώς τα συμβόλαια WTI και Brent καθίστανται λιγότερο ελκυστικά για τους traders, οι οποίοι διαθέτουν ξένα νομίσματα (πέραν, δηλαδή, του δολαρίου).  

Τα «αναχώματα» στην πτώση

Από την άλλη πλευρά, η τάση της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ (Federal Reserve) για σταδιακή επιβράδυνση του ρυθμού αύξησης των επιτοκίων προσφέρει ορισμένα στηρίγματα, καθώς δημιουργούνται προσδοκίες για άρση της πολύ σφιχτής νομισματικής πολιτικής, η οποία «θυσιάζει» την ανάπτυξη (και άρα τη ζήτηση για πετρέλαιο) στο βωμό της αναχαίτισης του υψηλού πληθωρισμού.  

Προς την ίδια κατεύθυνση, επίσης, κινείται και η επίσημη ενεργοποίηση του ευρωπαϊκού εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο (από τις 5 Δεκεμβρίου), μια εξέλιξη που αναμένεται να ασκήσει δυσμενείς πιέσεις στην προσφορά και επομένως, να τονώσει τις τιμές.  

Διαβάστε επίσης

Όλο το γκάλοπ του Μαξίμου, οι δεύτερες σκέψεις για την Παγκρήτια και τα στοιχήματα για την NN 

Ολική μεταμόρφωση: Ενα ιστορικό αρχοντικό της Κηφισιάς αποκτά και πάλι ζωή (pics)

Μία εντυπωσιακή κατοικία – καταφύγιο μέσα στο δάσος του Παρνασσού

Exit mobile version