search icon

Αγορές

Σε ανοδική τροχιά οι τιμές σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο – Τι πυροδοτεί την αύξηση

Η ενεργειακή κρίση στην Ευρώπη αναμένεται να επιδεινωθεί τον χειμώνα - Πώς επηρεάζονται οι τιμές σε βασικά εμπορεύματα - Γράφημα

Σε ανοδική τροχιά συνεχίζουν και σήμερα οι διεθνείς τιμές σε φυσικό αέριο και πετρέλαιο, με το ανοδικό σερί να συμπληρώνει έναν μήνα στην πρώτη περίπτωση, ενώ η εβδομαδιαία άνοδος στις τιμές του μαύρου χρυσού είναι η μεγαλύτερη των τελευταίων τεσσάρων μηνών.

Συγκεκριμένα, η ανοδική πορεία του πετρελαίου τροφοδοτείται όχι μόνο από τις διακοπές στις προμήθειες αλλά και από τη φημολογία ότι η αλλαγή καυσίμου θα οδηγήσει σε αύξηση της ζήτησης.

Η τιμή του αμερικανικού αργού West Texas Intermediate υποχώρησε κάτω από τα 94 δολ/βαρέλι στην Ασία, ωστόσο, σε επίπεδο εβδομάδας, έχει ενισχυθεί πάνω από 5%. Έξι κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου στον Κόλπο του Μεξικού έκλεισαν μετά από διαρροή σε σταθμό της Λουιζιάνα. Σήμερα αναμένεται η επαναλειτουργία τους, σύμφωνα με την Shell, όπως μεταδίδει το Bloomberg.

Η τιμή του συμβολαίου παράδοσης Σεπτεμβρίου για το WTI υποχώρησε κατά 0,6% στα 93,81 δολ/βαρέλι, ενώ το συμβόλαιο Οκτωβρίου για το μπρεντ έχασε 0,5% στα 99,14 δολ/βαρέλι.

Η ΙΕΑ, στο μεταξύ, αναθεώρησε προς τα πάνω τις προβλέψεις της για την παγκόσμια ζήτηση, καθώς η άνοδος των τιμών του φυσικού αερίου και το κύμα ζέστης αύξησαν τη ζήτηση για πετρέλαιο.

Η παγκόσμια κατανάλωση θα αυξηθεί κατά 2,1 εκατ. βαρέλια ημερησίως φέτος, από 380.000 βαρέλια που ήταν η προηγούμενη πρόβλεψη.

Την ίδια ώρα, ο Οργανισμός εκτιμά ότι ο ΟΠΕΚ+ δεν θα αυξήσει την παραγωγή τους επόμενους μήνες λόγω της περιορισμένης πλεονάζουσας χωρητικότητας.

Το φυσικό αέριο

Ανοδικά κινούνται οι τιμές του ευρωπαϊκού φυσικού αερίου καθώς η γηραιά ήπειρος ετοιμάζεται για ακόμα μεγαλύτερα προβλήματα εφοδιασμού τον ερχόμενο χειμώνα, με τις μεγαλύτερες οικονομίες να αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο της ύφεσης.

Τα προθεσμιακά συμβόλαια που αποτελούν δείκτη αναφοράς για τις τιμές σημειώνουν οριακές μεταβολές σήμερα Παρασκευή ενώ σε επίπεδο εβδομάδας καταγράφουν άνοδο 6%.

Η ενεργειακή κρίση στην Ευρώπη μπορεί να γίνει ακόμα χειρότερη με τον χειμώνα να απέχει μόλις δύο μήνες. Η περιοχή εξακολουθεί να εξαρτάται ενεργειακά από τη Ρωσία για να μπορέσει να «βγάλει» τους κρύους μήνες που έρχονται και τυχόν νέες διακοπές στην προμήθεια μπορεί να αυξήσουν κατακόρυφα τον κίνδυνο για μπλακάουτ και ρεύμα με το δελτίο.

Η Μόσχα μείωσε τις αποστολές φυσικού αερίου μέσω του Nord Stream,του βασικού αγωγού που συνδέει τη Ρωσία με την ευρωπαϊκή ήπειρο, περίπου στο 20% της δυναμικότητάς του από τα τέλη Ιουλίου, επικαλούμενος προβλήματα με τις τουρμπίνες.

Οι ροές παρέμειναν σταθερές σε αυτό το επίπεδο από τότε. Ωστόσο, αν και δημιουργούνται σταθερά αποθέματα φυσικού αερίου, η ευρύτερη κρίση που έχει ξεσπάσει υπογραμμίζει το γεγονός ότι η οικονομία είναι εξαιρετικά εύθραυστη.

Στο μεταξύ, σήμερα ο Ρήνος που αποτελεί τον σημαντικότερο ποταμό για τη μεταφορά βιομηχανικών αγαθών, όπως είναι και τα ενεργειακά προϊόντα όπως το ντίζελ και ο άνθρακας, αναμένεται να καταστεί ουσιαστικά αδιάβατος σήμερα Παρασκευή λόγω της μείωσης της στάθμης του λόγω ξηρασίας. Ο αντίκτυπος μπορεί να κρατήσει για μήνες, δυνητικά οδηγώντας στα ύψη τη ζήτηση για φυσικό αέριο, ως εναλλακτικό καύσιμο.

Το ολλανδικό συμβόλαιο του επόμενου μήνα σημείωσε μικρή μεταβολή στα 208,20 ευρώ/μεγαβατώρα. Δηλαδή 10 φορές υψηλότερα από τη μέση εποχική τιμή την τελευταία 5ετία.

«Οι τιμές θα συνεχίσουν να κινούνται σε υψηλά επίπεδα όσο συνεχίζει να φαίνεται περιορισμένη η προμήθεια από τη Ρωσία στο εγγύς μέλλον», αναφέρει ο αναλυτής της Rystad Energy, Λου Μινγκ Πανγκ, σε σημείωμά του, όπως μεταδίδει το Bloomberg.

Διαβάστε ακόμα:

Νέο άλμα στην τιμή ηλεκτρισμού: Εκτινάσσεται σήμερα στα €400 η μεγαβατώρα

Golden Yachts: Οι «βασιλιάδες» των Luxury Yachts εντυπωσιάζουν με το «Project X» (pics)

Ιωσήφ Σηφάκης: Η Ελλάδα μπορεί να αναπτύξει μια οικονομία που θα στηρίζεται στην καινοτομία (pics)

Exit mobile version