search icon

Αγορές

Scope Ratings: Γιατί η επενδυτική βαθμίδα πλησιάζει μετά τις εκλογές στην Ελλάδα (πίνακας)

Η μείωση του χρέους, η ανάπτυξη πάνω από την τάση την περίοδο 2024 στα θετικά χαρακτηριστικά της χώρας

Η Scope Ratings, ένα έτος αφότου έγινε ο πρώτος οργανισμός αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας που αναβάθμισε την πιστοληπτική αξιολόγηση της Ελλάδας σε ΒΒ+, ένα επίπεδο κάτω από επενδυτικής βαθμίδας, 2 Δεκεμβρίου, έγινε και η πρώτη εταιρεία πιστοληπτικής αξιολόγησης που έδωσε θετικές προοπτικές στην Ελλάδα με ΒΒ+. Η Scope Ratings, εξηγεί ότι η τρέχουσα αξιολόγηση υποδεικνύει ότι η πιθανότητα αναβάθμισης στην επενδυτική βαθμίδα το επόμενο έτος είναι μία στις τρεις ή 33%.

Η ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας θεωρείται ότι θα επιβραδυνθεί σε 1,1% το επόμενο έτος (μείωση κατά 1 ποσοστιαία μονάδα από τις προβλέψεις του Ιουλίου), αλλά θα ανακάμψει σε 1,5% πάνω από το δυνητικό επίπεδο έως το 2024 και 1,4% το 2025-27. Αυτό έρχεται μετά την ισχυρή οικονομική ανάκαμψη από την άνοιξη του 2020 (ανάπτυξη 8,3% το 2021 και περαιτέρω ανάπτυξη 6% εκτιμάται για το 2022). Ενώ ο πληθωρισμός θεωρείται ότι θα παραμείνει υψηλότερος για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα ενισχύοντας την κρίση κόστους ζωής, ο πληθωρισμός θα μειωθεί από 9,5% το 2022 στο υψηλό 5,8% το 2023.

«Η επιστροφή σε πρωτογενή δημοσιονομικά πλεονάσματα μέχρι το επόμενο έτος φαίνεται πιθανή. Επί του παρόντος, η βασική μας ανάλυση βιωσιμότητας του χρέους προβλέπει ότι το χρέος προς το ΑΕΠ θα φθάσει το 169,3% φέτος (περίπου αμετάβλητο από το 172% στις προβλέψεις μας του Ιουλίου), 160% το 2023 (157%) και 147% έως το 2027 (148%), αντανακλώντας μια σημαντική μείωση από το 206,4%, υψηλό όλων των εποχών το 2020, και συγκλίνει με τα επίπεδα χρέους άλλων υπερχρεωμένων κρατών της ζώνης του ευρώ», εξηγεί η Scope.

Οι προοπτικές και οι κίνδυνοι για την Ελλάδα

Η ενισχυμένη ευρωπαϊκή θεσμική στήριξη προς την Ελλάδα είναι μια εξέλιξη που η Scope αναμένει να διαρκέσει πέραν των σημερινών κρίσεων και μπορεί να συνηγορήσει υπέρ της αξιολόγησης ΒΒΒ, αν η εν λόγω θεσμική στήριξη προς την Ελλάδα διατηρηθεί μετά τις εκλογές του επόμενου έτους και μετά την κρίση του Covid-19.

«Υποθέτουμε ότι οι καινοτομίες της δημοσιονομικής και της νομισματικής πολιτικής μετά την πανδημική κρίση είναι διαθέσιμες για επαναφορά κατά τη διάρκεια μελλοντικών κρίσεων, αν απαιτηθούν, θα κρατήσουν υπό έλεγχο τη βιωσιμότητα του χρέους της Ελλάδας», εξηγεί ο γερμανικός οίκος αξιολόγησης. Όσο η Ελλάδα παραμένει συμβατή με τους κανόνες της ΕΕ, η Scope θεωρεί ότι η ΕΚΤ είναι πιθανό να στηρίξει τις ελληνικές αγορές στο μέλλον υπό δυσμενή σενάρια της αγοράς, παρέχοντας μια πολύ αναγκαία χρηματοοικονομική υποστήριξη. Η έμφαση στη θεσμική στήριξη της ΕΕ αντικατοπτρίζει μια βασική διαφορά της προσέγγισής της για την αξιολόγηση της πιστοληπτικής ικανότητας Ελλάδας και άλλων κρατικών δανειοληπτών της ζώνης του ευρώ.

Ωστόσο, οι προοπτικές αξιολόγησης της Ελλάδας για το επόμενο έτος περιορίζονται από μια σειρά παραγόντων, όπως 1) το αυξημένο κρατικό χρέος, 2) τις αδυναμίες του τραπεζικού συστήματος, ακόμη και αν και τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια έχουν μειωθεί, 3) τις διαρθρωτικές οικονομικές αδυναμίες, καθώς και 4) τις αβεβαιότητες γύρω από το 2023 και τις εκλογές, καθώς οποιαδήποτε μετεκλογική στροφή της οικονομικής πολιτικής θα μπορούσε να αυξήσει τον χρηματοοικονομικό κίνδυνο.

Διαβάστε ακόμη

Έρευνα Schroders: Οι «έμπειροι» επενδυτές «βλέπουν» τη βιωσιμότητα ως κλειδί για αποδόσεις

Μια εκπληκτική κατοικία στη Λευκάδα με μοναδική θέα στη μικρονησία του Ιονίου

Τα ιπτάμενα αυτοκίνητα βγαίνουν στους δρόμους και τους αιθέρες

Exit mobile version