Την περαιτέρω εξασθένιση του ρουβλιού σηματοδότησε η συνεδρίαση της Πέμπτης, με το ρωσικό νόμισμα να παραμένει σε χαμηλό ενός έτους έναντι του αμερικανικού δολαρίου και του κινεζικού γουάν.
Ειδικότερα, το ρούβλι σημείωνε πτώση 0,4% στο 97,40 έναντι του δολαρίου, σύμφωνα με τα στοιχεία του LSEG που επικαλείται το Reuters. Την Τετάρτη έφτασε στο όριο του 97 για πρώτη φορά από τον Οκτώβριο του 2023.
Υποχώρησε κατά 1,29% έναντι του γουάν σε χαμηλό έτους στο 13,65, σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία. Στις συναλλαγές στο Χρηματιστήριο της Μόσχας (MOEX), το ρωσικό νόμισμα υποχώρησε κατά 0,18% στα 13,71 ρούβλια ανά γουάν. Επιπλέον, σημείωνε πτώση κατά 0,42% στο 106,55 έναντι του ευρώ.
«Το ρούβλι έχει “χτυπήσει” και πάλι χαμηλά ενός έτους, σε μία φθινοπωρινή διολίσθηση του εθνικού νομίσματος κατά περίπου 15%», δήλωσαν οι αναλυτές στο Reuters. Υπέδειξαν, δε, διάφορους παράγοντες πίσω από την τρέχουσα αδυναμία του ρουβλιού, συμπεριλαμβανομένης της λήξης στις 12 Οκτωβρίου της άδειας από το Γραφείο Ελέγχου Ξένων Περιουσιακών Στοιχείων (OFAC) του Υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ που επιτρέπει στις εμπορικές τράπεζες να συναλλάσσονται με το MOEX.
Η συγκεκριμένη άδεια είχε εκδοθεί για να επιτραπεί στις τράπεζες να τερματίσουν τις συναλλαγές τους με το MOEX μετά την επιβολή κυρώσεων από τη Δύση στο χρηματιστήριο και στο Εθνικό Κέντρο Εκκαθάρισης, στις 12 Ιουνίου.
Οι κυρώσεις σταμάτησαν όλες τις συναλλαγές σε δολάρια και ευρώ στο MOEX, καθιστώντας το γουάν της Κίνας ως το πιο δημοφιλές ξένο νόμισμα στη Ρωσία. Οι συναλλαγές σε δολάρια και ευρώ έχουν μετατοπιστεί στην εξωχρηματιστηριακή αγορά (OTC), «θολώνοντας» τα δεδομένα των τιμών.
Άλλοι παράγοντες που άσκησαν πιέσεις στο ρούβλι ήταν οι ασθενέστερες τιμές του πετρελαίου την περίοδο Αυγούστου-Σεπτεμβρίου, οι εξαγωγείς που παρακρατούσαν συνάλλαγμα λόγω προβλημάτων στις διεθνείς συναλλαγές, καθώς και η αύξηση των διασυνοριακών ρυθμίσεων σε ρούβλια, ανέφεραν αναλυτές και traders.
Οι αυξημένες πωλήσεις συναλλάγματος από το κράτος τον Οκτώβριο στηρίζουν το ρωσικό νόμισμα, αλλά αυτό δεν ήταν αρκετό για να αντισταθμίσει τις καθοδικές πιέσεις, πρόσθεσαν.
Διαβάστε ακόμη:
ΗΠΑ – Κάμαλα Χάρις: Απαραίτητη η αποκλιμάκωση της κρίσης στη Μέση Ανατολή
Πως ο Σκλαβενίτης «έφτιαξε» τη Νο1 Φέτα σε πωλήσεις στην Ελλάδα (γραφήματα)
Εβδομαδιαία πτώση για τον χρυσό – Τα στοιχεία στις ΗΠΑ «θολώνουν» το τοπίο με τα επιτόκια
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο Θέμα