Στο κόκκινο ξεκίνησε η εβδομάδα για το Χρηματιστήριο Αθηνών με την σημερινή συνεδρίαση να καταγράφει από την έναρξη της σημαντικές απώλειες οι οποίες κατά τη διάρκεια της ημέρας μειώθηκαν με αποτέλεσμα ο Γενικός Δείκτης να κλείσει τελικά με πτώση 2,10% και στις 950,70 μονάδες, ενώ είχε σημειώσει χαμηλό ημέρας τις 935,85 μονάδες.
Οι τράπεζες δέχθηκαν τις περισσότερες εντολές πώλησης καθώς οι επενδυτές προχώρησαν σε επιθετική μείωση των θέσεων τους σε έναν κλάδο που από αρχή του έτους και πριν τη σημερινή συνεδρίαση έτρεχε με κέρδη άνω του 20%.
Ο δείκτης Υψηλής Κεφαλαιοποίησης έκλεισε με απώλειες 2,2% και στις 2.323,60 μονάδες, ο δείκτης Μεσαίας Κεφαλαιοποίησης έκλεισε με απώλειες 1,43% και στις 1.574,81 μονάδες. Ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών έκλεισε με απώλειες 3,06% και στις 722,81 μονάδες.
Με την ημέρα να ξεκινά με τις Ασιατικές αγορές και ακολούθως τις Ευρωπαϊκές να σημειώνουν sell-off θα ήταν απίθανο το Χρηματιστήριο Αθηνών να μην ακολουθήσει αυτή την ισχυρή διόρθωση με τα περισσότερα χαρτοφυλάκια να λαμβάνουν μια πιο αμυντική στάση στην περεταίρω πορεία της αγοράς αναμένοντας τις εξελίξεις στην Ουκρανική κρίση.
Άλλωστε το ίδιο πράττουν και μεγάλοι οίκοι με την JP Morgan να αποσύρει σήμερα τις long θέσεις στα ελληνικά ομόλογα. Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει η Αμερικανική τράπεζα κάνει stop-out τις long θέσεις που είχε στα ελληνικά 10ετή ομόλογα έναντι των πορτογαλικών καθώς, όπως τονίζει, τα Ελληνικά ομόλογα δέχθηκαν ένα αρκετά απότομο sell-off την προηγουμένη εβδομάδα και ειδικά τη Δευτέρα 7 Φεβρουαρίου.
Αυτή η κίνηση, επισημαίνει, δύσκολα δικαιολογείται από τα θεμελιώδη μεγέθη και την προσφορά και πιθανότατα να οφείλεται στο ότι ορισμένες εκτιμήσεις ροών έγιναν υπερβολικές λόγω της χαμηλής ρευστότητας της αγοράς. Όλες αυτές οι αβεβαιότητες μαζί με τον πληθωρισμό έχουν λειτουργήσει ανασταλτικά σε μέρος του επενδυτικού κοινού που παραμένει σκεπτικό για το μέλλον της ανόδου την στιγμή που η εικόνα στο εξωτερικό δεν είναι και η πλέον αισιόδοξη.
Από την άλλη η αντίδραση της αγοράς από τα χαμηλά της είναι μια κίνηση που συνδέεται με την αλλαγή της οπτικής των ξένων χαρτοφυλακίων για την προοπτική της χώρας και ακολούθως του περιθωρίου βελτίωσης που υπάρχει στις αποτιμήσεις από την αύξηση της κερδοφορίας. Αυτό που αναμένουμε και στις επόμενες συνεδριάσεις είναι να συνεχιστεί η έντονη νευρικότητα των επενδυτών με τον Τραπεζικό κλάδο να δίνει τον ρυθμό στην αγορά, με το Χρηματιστήριο Αθηνών να δείχνει πάντως ακόμη και σήμερα χαρακτήρα στις ρευστοποιήσεις αντιδρώντας από τα χαμηλά ημέρας και παραμένοντας μακριά από αντιστάσεις που μπορεί να αλλάξουν το ανοδικό trend που είναι η αγορά.
Στο ταμπλό τώρα και στον δείκτη Υψηλής Κεφαλαιοποίησης Ελλάκτωρ με 1,91% και Τέρνα Ενεργειακή και ΕΥΔΑΠ οι οποίες έκλεισαν με μικρά κέρδη ήταν οι μόνες μετοχές με θετικό πρόσημο ενώ στον αντίποδα η Πειραιώς με 4,52% κατέγραψε την μεγαλύτερη πτώση με την Βιοχάλκο, Coca Cola, Εθνική και Eurobank να ακολουθούν με πτώση άνω του 3%.
Jumbo, Μυτιληναίος, Alpha Bank, ΕΛΧΑ, Ελληνικά Πετρέλαια έκλεισαν με απώλειες άνω του 25, ΔΕΗ, Quest, Σαράντης, Aegean, Τιτάνας, ΟΤΕ, ΑΔΜΗΕ, ΓΕΚ Τέρνα, ΟΠΑΠ και Λάμδα έκλεισαν με απώλειες άνω του 1% με την Motor Oil και ΟΛΠ να ολοκληρώνουν τις συναλλαγές ήπια πτωτικά. Ο τζίρος ανήλθε στα 132,4 εκατομμύρια ευρώ και ο όγκος στα 48,9 εκατομμύρια τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 2,6 εκατομμύρια τεμάχια.
Διαβάστε ακόμα:
Στα ύψη οι ευρωπαϊκές τιμές ενέργειας από την κλιμάκωση της έντασης για την Ουκρανία
Brown Ηotels: Ντεμπούτο για τα πρώτα resorts των Ισραηλινών εκτός Αθηνών σε τρεις προορισμούς (pics)