Για την πρώτη αύξηση επιτοκίων, μετά τα έκτακτα νομισματικά μέτρα που ελήφθησαν κατά το ξέσπασμα του πολέμου στην Ουκρανία, ετοιμάζεται η κεντρική τράπεζα της Ρωσίας, σε μια προσπάθεια άμβλυνσης των πιέσεων στο ρωσικό νόμισμα.
Το ρούβλι, εξάλλου, καταγράφει μία από τις χειρότερες επιδόσεις ανάμεσα στα αναδυόμενα νομίσματα, μετρώντας απώλειες της τάξης του 18% από τις αρχές του έτους.
Εύλογα, λοιπόν, το αδύναμο νόμισμα έρχεται να επιταχύνει το χρονοδιάγραμμα νομισματικής σύσφιγξης της κεντρικής τράπεζας, με στόχο την αναχαίτιση των πληθωριστικών κινδύνων (11% τον Ιούνιο), οι οποίοι οξύνονται από τις υψηλές κρατικές δαπάνες, τις κυρώσεις και τις ελλείψεις σε εργατικό δυναμικό.
Σχεδόν όλοι οι οικονομολόγοι του Bloomberg περιμένουν ότι η κεντρική τράπεζα θα προχωρήσει σήμερα σε μια αύξηση των επιτοκίων κατά 25 έως 75 μονάδων βάσης. Μόνο η Goldman Sachs περιμένει ότι το επιτόκιο θα παραμείνει σταθερό στο 7,5%.
«Το sell off στο ρούβλι καθιστά απαραίτητη την έναρξη ενός νέου κύκλου σύσφιγξης» επισημαίνει η Τατιάνα Ορλόβα, αναλύτρια στην Oxfords Economics.
Η ένοπλη ανταρσία των δυνάμεων της Wagner εναντίον του υπουργείου Άμυνας προκάλεσε περαιτέρω εκροές χρημάτων από τη Ρωσία, επιδεινώνοντας τα προβλήματα της οικονομίας. Γι’ αυτόν τον λόγο, από τις συνολικές φετινές απώλειες του 18% στο ρούβλι, τουλάχιστον το 1/3 επήλθε μετά την αποτυχημένη πορεία της Wagner προς τη Μόσχα.
Μια πιθανή αύξηση των επιτοκίων θα ολοκληρώσει τη μεγαλύτερη «παύση» των τελευταίων επτά ετών, καθώς η τελευταία μεταβολή στα επιτόκια χρονολογείται από τον περασμένο Σεπτέμβριο.
Υπενθυμίζεται ότι η κεντρική τράπεζα, τις πρώτες ημέρες του πολέμου, ανέβασε το επιτόκιο στο 20%, με στόχο την αναχαίτιση των επιπτώσεων από τις διεθνείς κυρώσεις. Στη συνέχεια, όμως, άλλαξε στρατηγική και επανέφερε τα επιτόκια στην πρότερη κατάσταση, έχοντας ως βασική επιδίωξη την στήριξη της οικονομίας.
Διαβάστε ακόμα
Πετζετάκις: Το «χρυσό» διαμέρισμα στη Βούλα και το νέο σφυρί για οικόπεδο στο Ηράκλειο (pics)
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ