search icon

Αγορές

Ρωσία: Στο τραπέζι πρόταση για ανταλλαγή «παγωμένων» assets με τη Δύση

Τι αναφέρει δημοσίευμα των «Financial Times», επικαλούμενο την πρόταση που προωθεί η Κεντρική Τράπεζα της Ρωσίας και το ρωσικό υπουργείο Οικονομικών - Γιατί δυτικοί αναλυτές θεωρούν απίθανο ένα τέτοιο deal

Πρόταση για την ανταλλαγή των δεσμευμένων περιουσιακών στοιχείων των δυτικών επενδυτών με τα «παγωμένα» ρωσικά assets έχει βάλει στο τραπέζι το Κρεμλίνο, σύμφωνα με δημοσίευμα των «Financial Times» που επικαλείται στοιχεία από την Κεντρική Τράπεζα της Ρωσίας και το ρωσικό υπουργείο Οικονομικών.

Σύμφωνα με τους όρους της πρότασης που προωθεί η Κεντρική Τράπεζα και το υπουργείο Οικονομικών, η Μόσχα θα δώσει στους ενδιαφερόμενους δυτικούς επενδυτές την ευκαιρία να αγοράσουν assets ρωσικών επιχειρήσεων που έχουν «παγώσει» λόγω των κυρώσεων στην Ευρώπη χρησιμοποιώντας δικά τους κεφάλαια που έχουν δεσμευτεί σε λογαριασμούς τους στη Ρωσία και τα οποία δεν μπορούν να μετακινήσουν ή να ξοδέψουν εκτός της χώρας.

Η πρόταση θα επιτρέψει στους Ρώσους ιδιώτες επενδυτές να αποζημιωθούν για τις επενδύσεις τους σε δυτικά assets, τα οποία έχουν «παγώσει» από τις κυρώσεις, ενώ αντιστοίχως θα δώσει τη δυνατότητα σε δυτικές επιχειρήσεις να ανακτήσουν κάποια από τα κεφάλαια που έχουν ακόμη στη Ρωσία και τα οποία θεωρούσαν σχεδόν… χαμένα.

Πάντως, το δημοσίευμα των «FT» υποστηρίζει ότι δυτικοί αξιωματούχοι δεν έχουν ενημερωθεί επίσημα για την πρόταση αυτή και πως δεν έχουν ξεκινήσει συνομιλίες για μια πιθανή ανταλλαγή περιουσιακών στοιχείων. Φαίνεται, ωστόσο, πως η πρόταση από την πλευρά της Ρωσίας προς τους όποιους ενδιαφερόμενους δυτικούς επενδυτές και επιχειρήσεις θα επισημοποιηθεί μέσα από προεδρικό διάταγμα με την υπογραφή του Βλαντιμίρ Πούτιν.

Σύμφωνα με τον Ρώσο υπουργό Οικονομικών Αντόν Σιλουάνοφ, στόχος της συμφωνίας είναι το ξεμπλοκάρισμα περίπου 100 δισ. ρουβλίων (ήτοι 1,1 δισ. δολάρια), τα οποία ανήκουν κυρίως σε ιδιώτες επενδυτές, από τα συνολικής αξίας 1,5 τρισ. ρουβλίων assets των Ρώσων στη δύση.

Για παράδειγμα η ενεργειακή BP, που είχε υπό τον έλεγχο της περίπου το 20% της ρωσικής πετρελαϊκής Rosneft, θα έπρεπε να πληρωθεί ένα ποσό της τάξεως των 1,4 δισ. δολαρίων από καταβολές μερισμάτων στα τέλη του 2021 και του 2022, τα οποία έχουν κατατεθεί σε λογαριασμούς στη Μόσχα. Όμως, η εταιρεία που αποφάσισε την αποχώρηση της από τη χώρα και τη διαγραφή του μεριδίου της, καθώς η όποια πώληση των μετοχών της μοιάζει αδύνατη, έχει δηλώσει πως δεν έχει λάβει χρήματα και πως δεν έχει καμία προσδοκία ότι θα πάρει τα χρήματα αυτά στο ορατό μέλλον.

Σημειωτέον πως ξεκαθαρίζεται ότι η πρόταση από την πλευρά της Μόσχας θα είναι εθελοντική, κάτι που αποκλείει την πιθανότητα υποχρεωτικών κατασχέσεων δυτικών assets για την αποζημίωση Ρώσων ιδιωτών επενδυτών.

Αναλυτές σχολιάζουν, πάντως, πως είναι λίαν απίθανο ότι οι δυτικές κυβερνήσεις θα συμφωνήσουν σε οποιαδήποτε συμφωνία θα συνεπαγόταν ουσιαστικά το «ξεπάγωμα» ρωσικών περιουσιακών στοιχείων που έχουν δεσμευτεί στο πλαίσιο των κυρώσεων μετά την έναρξη του πολέμου σε αντάλλαγμα με δυτικά assets που η Μόσχα έχει δεσμεύσει, καθώς θεωρούν νομικά πως οι κατασχέσεις που έχει κάνει η Ρωσία είναι παράνομες.

Επίσης, επισημαίνεται ότι υπάρχει το ρίσκο η Ρωσία να προχωρήσει σε νέες κατασχέσεις δυτικών assets, ελπίζοντας ότι θα επωφεληθεί από τις ανταλλαγές.

Διαβάστε ακόμη 

Μέσα στο δάσος της Δαδιάς οι φλόγες – Μαίνεται η φωτιά σε Εύβοια και Βοιωτία (pics)

Bundesbank: Ανησυχία για τον υψηλό πληθωρισμό – Κίνδυνος να παραμείνει «κολλημένος» πάνω από το 2%

Έλεγχοι σε παραλίες: Στο αυτόφωρο 18 επιχειρηματίες σε Πάρο και Αντίπαρο

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ

Exit mobile version