search icon

Αγορές

Ρωσία: Πώς σκοπεύει να αξιοποιήσει τα κρυπτονομίσματα

H κάτω βουλή του ρωσικού κοινοβουλίου συζητά τον νόμο που επιτρέπει την πραγματοποίηση διεθνών πληρωμών μέσω κρυπτονομισμάτων, όπως δήλωσε η διοικήτρια της κεντρικής τράπεζας της Ρωσίας

Το σενάριο να νομιμοποιηθεί η χρήση των crypto για τις διεθνείς συναλλαγές εξετάζει η Ρωσία καθώς αντιμετωπίζει συνεχιζόμενη οικονομική πίεση από τις δυτικές κυρώσεις,

Ειδικότερα όπως αναφέρει το CNBC, η Κρατική Δούμα, η οποία είναι η κάτω βουλή του ρωσικού κοινοβουλίου, συζητάει τον νόμο που επιτρέπει την πραγματοποίηση διεθνών πληρωμών μέσω κρυπτονομισμάτων, όπως δήλωσε η διοικήτρια της κεντρικής τράπεζας της Ρωσίας.

«Σήμερα, η Κρατική Δούμα εξετάζει έναν νόμο που επιτρέπει διακανονισμούς σε κρυπτονομίσματα στο πλαίσιο ενός πειραματικού καθεστώτος», είπε ο Ναμπιουλίνα, μιλώντας στην άνω βουλή του ρωσικού κοινοβουλίου, σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων RIA Novosti. Σύμφωνα με το Reuters η Δούμα αναμένεται να εγκρίνει τον νόμο.

Η κεντρική τράπεζα της Ρωσίας επιδιώκει επίσης να διακινήσει χρήματα πέρα ​​από τα σύνορα χρησιμοποιώντας κρυπτογράφηση, με την επικεφαλής της να λέει ότι οι πληρωμές που βασίζονται σε κρυπτογράφηση θα πραγματοποιηθούν πριν από το τέλος του 2024. «Ήδη συζητάμε τους όρους του πειράματος με υπουργεία και υπηρεσίες, με επιχειρήσεις και αναμένουμε ότι οι πρώτες τέτοιες πληρωμές θα πραγματοποιηθούν πριν από το τέλος του τρέχοντος έτους», είπε.

Η δέσμευση της κεντρικής τράπεζας να χρησιμοποιεί την κρυπτογράφηση ως μέθοδο διασυνοριακής πληρωμής σηματοδοτεί μια αντιστροφή από την προηγούμενη στάση της ρυθμιστικής αρχής για την τεχνολογία. Τον Ιανουάριο του 2022, η ρωσική κεντρική τράπεζα πρότεινε την απαγόρευση της χρήσης κρυπτογράφησης για συναλλαγές, καθώς και την εξόρυξη ψηφιακών νομισμάτων, επικαλούμενη απειλές για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα, την ευημερία των πολιτών και την κυριαρχία της νομισματικής πολιτικής.

Ακόμη, οι αυξανόμενες εντάσεις μεταξύ της Ρωσίας και των ΗΠΑ και των συμμάχων τους έχουν οδηγήσει σε αναρίθμητες κυρώσεις στη Ρωσία ως αντίποινα για την επίθεσή της στην Ουκρανία. Οι ΗΠΑ, η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Βρετανία είναι μεταξύ των χωρών που επέβαλαν κυρώσεις στη Ρωσία μετά την εισβολή της στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022, ενώ συνεχίζουν να πιέζουν την χώρα, στοχεύοντας τον Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν, τον χρηματοπιστωτικό τομέα της Ρωσίας και αμέτρητους ολιγάρχες.

Από την άλλη, η Ρωσία διερευνά επίσης την εφαρμογή της ψηφιακής έκδοσης του ρουβλίου. Τα ψηφιακά νομίσματα της κεντρικής τράπεζας, ή CBDC, είναι διαφορετικά από τα κρυπτονομίσματα. Σε αντίθεση με το bitcoin και άλλα κρυπτονομίσματα, τα οποία δεν έχουν κεντρική αρχή που να τα διέπει, τα CBDC εκδίδονται απευθείας από μια κυβέρνηση. Η διοικήτρια της κεντρικής τράπεζας εξήγησε ότι η ρυθμιστική αρχή θα προσπαθήσει να απομακρυνθεί από την πιλοτική φάση και να προχωρήσει προς τη μαζική εφαρμογή του ψηφιακού ρουβλίου από τον Ιούλιο του 2025, μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Interfax.

Διαβάστε ακόμη

Νέα σοβαρή κλιμάκωση στη Μέση Ανατολή – Τι σηματοδοτεί η δολοφονία Χανίγια

Φορολογικές δηλώσεις: Παράταση και στην εφάπαξ εξόφληση του φόρου εισοδήματος με έκπτωση 3%

Έως και 5,6 φορές πάνω το κόστος μίας πολυτελούς κατοικίας έναντι ενός τυπικού εξοχικού σε Μύκονο- Σαντορίνη

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ

Exit mobile version