search icon

Αγορές

Ρωσία: Καταποντίζεται το ρούβλι – Παρέμβαση της κεντρικής τράπεζας μετά τον πανικό στην αγορά

Το ρωσικό νόμισμα αποδυναμώθηκε στο 114 έναντι του δολαρίου την Τετάρτη, στο χαμηλότερο επίπεδό του από τον Μάρτιο του 2022, λίγο μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία

Σε παρέμβαση στο ρούβλι αναγκάστηκε να προχωρήσει η κεντρική τράπεζα της Ρωσίας, σε μια προσπάθεια να στηρίξει το νόμισμα που σημείωσε απότομη πτώση σκορπίζοντας τον πανικό σε επενδυτές και αγορά.

Το ρούβλι αποδυναμώθηκε στο 114 έναντι του δολαρίου χθες Τετάρτη, φτάνοντας στο χαμηλότερο επίπεδό του από τον Μάρτιο του 2022, λίγο μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Η κεντρική τράπεζα της Ρωσίας (CBR) αναγκάστηκε να παρέμβει την ίδια μέρα, λέγοντας ότι θα σταματήσει τις αγορές ξένων νομισμάτων στην εγχώρια αγορά συναλλάγματος για το υπόλοιπο του έτους «προκειμένου να μειώσει τη μεταβλητότητα των χρηματοπιστωτικών αγορών».

Μετά την παρέμβαση, το ρούβλι διαπραγματευόταν στα 110 έναντι του δολαρίου το πρωί της Πέμπτης.

Όπως μεταδίδει το CNBC, o εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ θέλησε να καθησυχάσει τις ανησυχίες, λέγοντας σε έναν δημοσιογράφο ότι δεν θα επηρεάσει τους απλούς Ρώσους επειδή λαμβάνουν τους μισθούς τους σε ρούβλια, σύμφωνα με τα ρωσικά ΜΜΕ.

Ανθρωποι που παρακολουθούν στενά τα γεωπολιτικά και μακροοικονμικά θέματα της Ρωσίας λένε ότι η αποδυνάμωση του ρουβλίου δείχνει μια ταχέως επιδεινούμενη οικονομική κατάσταση για τη Μόσχα.

Περιγράφοντας το ρούβλι ως ένα νόμισμα «σε ελεύθερη πτώση», ο Τίμοθι Ας, στρατηγικός αναλυτής αναδυόμενων αγορών στην BlueBay Asset Management, δήλωσε ότι φαίνεται να υπάρχει μια «πραγματική νομισματική κρίση στη Ρωσία».

«Ένα ασθενέστερο ρούβλι σημαίνει υψηλότερο πληθωρισμό, υψηλότερα επιτόκια πολιτικής της CBR ως απάντηση και χαμηλότερη ανάπτυξη του πραγματικού ΑΕΠ ως αποτέλεσμα», δήλωσε ο Ας σε σχόλια που έστειλε μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.

Η κατάρρευση του ρουβλίου αποδίδεται εν μέρει σε μια σειρά νέων αμερικανικών κυρώσεων κατά της ρωσικής Gazprombank που ανακοινώθηκαν από τον Λευκό Οίκο την περασμένη εβδομάδα, καθώς και στην επικεντρωμένη στον πόλεμο εγχώρια οικονομία που έχει προκαλέσει την εκτόξευση του πληθωρισμού.

Η κεντρική τράπεζα έχει ήδη αυξήσει τα επιτόκια στο 21%, αλλά αυτό δεν έχει μέχρι στιγμής καταφέρει να τιθασεύσει τις ανεξέλεγκτες αυξήσεις των τιμών, με τον πληθωρισμό να διαμορφώνεται στο 8,5% τον Οκτώβριο, ενώ οι τιμές των βασικών τροφίμων, όπως το βούτυρο και οι πατάτες, έχουν εκτοξευθεί τον τελευταίο χρόνο.

Η κυβέρνηση επέρριψε την ευθύνη για το υψηλό κόστος διαβίωσης στις κυρώσεις που επιβλήθηκαν στη Ρωσία από «μη φιλικές» χώρες σε μια προσπάθεια να αποπροσανατολιστεί από τον πόλεμό της κατά της Ουκρανίας, με τη σύγκρουση εν τω μεταξύ να προκαλεί ελλείψεις εργατικού δυναμικού και προμηθειών και να ανεβάζει το μισθολογικό και παραγωγικό κόστος.

Παρά τις αυξανόμενες πιέσεις στις τιμές που λαμβάνουν χώρα σε ένα πλαίσιο μαζικά αυξημένων αμυντικών δαπανών και αναβαθμισμένης εγχώριας παραγωγής όπλων, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν έχει αρνηθεί ότι ανταλλάσσει «βούτυρο με όπλα».

Η οικονομία της Ρωσίας κατάφερε να αναπτυχθεί κατά τη διάρκεια του πολέμου, σε μεγάλο βαθμό χάρη στις ρωσικές εξαγωγές πετρελαίου και φυσικού αερίου σε μια μικρή ομάδα χωρών που ήταν πρόθυμες να κάνουν τα στραβά μάτια στη σύγκρουση. Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο προέβη σε ανοδική αναθεώρηση των προβλέψεών του για το ΑΕΠ της Ρωσίας στις οικονομικές προοπτικές του φθινοπώρου, προβλέποντας τώρα ανάπτυξη 3,6% το 2024.

Ωστόσο, σημείωσε μια οικονομική επιβράδυνση, προβλέποντας ανάπτυξη 1,3% το 2025 και δηλώνοντας ότι αυτό αντανακλά «μια απότομη επιβράδυνση … καθώς η ιδιωτική κατανάλωση και οι επενδύσεις κατεβάζουν ταχύτητες  εν μέσω μειωμένης στενότητας στην αγορά εργασίας και βραδύτερης αύξησης των μισθών».

Διαβάστε ακόμη

Νέο 5άστερο project €66 εκατ. σε 217 στρέμματα στη Ρόδο – Η επιχειρηματική οικογένεια πίσω από την επένδυση

Roller Kappatos: Από ένα δωματιάκι στου Γκύζη, κατάφερε να βάλει τα προϊόντα της στα περισσότερα ελληνικά νοικοκυριά

«Tέλος εποχής» για πάνω από 600 συναλλαγές από 1η Δεκεμβρίου

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο Θέμα

Exit mobile version