Οι ιδιωτικές αγορές έχουν διογκωθεί σε μέγεθος τα τελευταία χρόνια και είναι γεμάτες με κρυμμένους κινδύνους, δήλωσε αυτή την εβδομάδα η Rosenberg Research.
Οι κίνδυνοι που εμφανίζονται στις ιδιωτικές αγορές, σε συνδυασμό με την αυξανόμενη φούσκα των μετοχών, απειλούν το ευρύτερο χρηματοπιστωτικό σύστημα, ανέφερε σε σημείωμά του ο αντιπρόεδρος και ανώτερος οικονομολόγος της εταιρείας, Ντίλαν Σμιθ.
Οι ιδιωτικές αγορές περιλαμβάνουν τον κόσμο των επενδύσεων σε μη εισηγμένες εταιρείες, καθώς και τις νεοφυείς επιχειρήσεις, τα ακίνητα, τις υποδομές και τον άμεσο δανεισμό.
Αυτές οι αγορές αναδείχθηκαν γρήγορα σε μεγάλους ωφελημένους από την εποχή των σχεδόν μηδενικών επιτοκίων μετά την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση του 2008. Το φθηνό κόστος δανεισμού οδήγησε σε αύξηση των αγορών μετοχών τέτοιων εταιρειών και ενίσχυσε τις αποτιμήσεις, γεγονός που βοήθησε τα κεφάλαια να κλειδώσουν τις αποδόσεις τους κατά την έξοδο από αυτές τις επενδύσεις.
Ένα άλλο κύμα συναλλαγών κατά τη διάρκεια της πανδημίας προσέφερε περαιτέρω δυναμική στον κλάδο, μετατρέποντας γρήγορα τις ιδιωτικές αγορές από έναν εξειδικευμένο επενδυτικό βραχίονα σε έναν χρηματοπιστωτικό γίγαντα που θα ξεπεράσει τα 14 τρισεκατομμύρια δολάρια σε αξία φέτος.
Αλλά τα υψηλότερα επιτόκια της τελευταίας διετίας οδήγησαν σε νηνεμία στις συγκεκριμένες συναλλαγές, καθώς οι υψηλές αποτιμήσεις ήταν πιο δύσκολο να δικαιολογηθούν και το υψηλότερο κόστος μόχλευσης έκανε τις συμφωνίες πιο ακριβές.
Το αποτέλεσμα είναι 4 τρισεκατομμύρια δολάρια σε χρηματοδότηση που έχουν δεσμευτεί από τους επενδυτές αλλά δεν έχει ακόμη αναπτυχθεί από τα κεφάλαια. Αυτή η χρηματοδότηση ασκεί τεράστια πίεση στον τομέα για την εξεύρεση συμφωνιών υπό δύσκολες συνθήκες αγοράς, τονίζει ο Σμιθ.
Ως αποτέλεσμα, ο κλάδος έπρεπε να γίνει δημιουργικός, προσθέτοντας χρέος στην υπάρχουσα μόχλευση και μάλιστα σε όλο και πιο αδιαφανείς μορφές. Αυτό είναι το σημείο όπου πιθανότατα ελλοχεύει ο κίνδυνος, προσέθεσε.
«Η διαχείριση ιδιωτικών περιουσιακών στοιχείων είναι κατά βάση ένα παιχνίδι μόχλευσης. Αυτή η μόχλευση αυξάνεται», τόνισε, προσθέτοντας ότι οι διαχειριστές κεφαλαίων «καταφεύγουν σε μια όλο και πιο δημιουργική προσπάθεια προσωρινών διορθώσεων, οι οποίες έχουν ως αποτέλεσμα την αύξηση της συνολικής μόχλευσης, την αύξηση της αλληλεξάρτησης και των κυκλικών πιστωτικών γραμμών μεταξύ των επιμέρους σημείων του συστήματος».
Αυτές οι λύσεις κυμαίνονται από την προσθήκη πρόσθετων κεφαλαίων σε προβληματικές εταιρείες με την ελπίδα ότι οι συνθήκες θα βελτιωθούν στη συνέχεια, μέχρι πιο περίεργες προσεγγίσεις όπως τα PIK (payment-in-kind) Loans, όπου οι εταιρείες χαρτοφυλακίου που δυσκολεύονται να πληρώσουν τόκους απλώς προσθέτουν το ανεξόφλητο ποσό στο υπόλοιπό τους αντί να επιστρέψουν μετρητά.
Αυτά τα όλο και πιο πολύπλοκα και αλληλοεπικαλυπτόμενα κανάλια δανεισμού δημιουργούν ένα συντριπτικό ποσοστό κινδύνου, καθώς γίνεται όλο και πιο δύσκολο να αξιολογηθεί η υποκείμενη ποιότητα των περιουσιακών στοιχείων.
Τώρα που η Fed έχει ξεκινήσει τον κύκλο χαλάρωσης, ωστόσο, αυτό θα μπορούσε να προσφέρει κάποια ανακούφιση, δήλωσε ο Σμιθ, εφόσον η κεντρική τράπεζα μειώσει τα επιτόκια γρήγορα και αρκετά χαμηλά, ώστε η συνολική μόχλευση του συστήματος να είναι αρκετή και τα τεταμένα υποκείμενα περιουσιακά στοιχεία να μπορούν να αποφύγουν τις αθετήσεις πληρωμών.
Παρά ταύτα, όπως τονίζει το Business Insider, αν τα επιτόκια παραμείνουν περιοριστικά, η πιθανότητα της εφαρμογής των προτεινόμενων δασμών του Ντόναλντ Τραμπ θα μπορούσε να αυξήσει την πίεση στα κεφάλαια για την επίτευξη αποδόσεων.
Διαβάστε ακόμη
Λογαριασμοί ρεύματος: Στο 1,5 λεπτό/kWh η επιδότηση για τον Δεκέμβριο (γράφημα)
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο Θέμα