search icon

Αγορές

Διατηρείται το κλίμα εσωστρέφειας στο Χρηματιστήριο Αθηνών (upd)

Ανθεκτικό σημείο αντίστασης οι 1.420 μονάδες - «Βαρόμετρο» ο τραπεζικός κλάδος για την αντίδραση της εγχώριας αγοράς - Επιλεκτικές κινήσεις από τους επενδυτές - Αναστέλλεται προσωρινά από αύριο η διαπραγμάτευση της μετοχής της Attica Bank

(Τελευταία ενημέρωση – 13:40)

Επανάληψη του ίδιου… έργου στο ελληνικό χρηματιστήριο, το οποίο χάνει την αρχική δυναμική του και διαπραγματεύεται μακριά από τα υψηλά ημέρας. Το κλίμα εσωστρέφειας παραμένει, με τους επενδυτές να αναλώνονται σε επιλεκτικές τοποθετήσεις, με αποτέλεσμα να μη δίνεται το περιθώριο για πειστική αντίδραση.

Ειδικότερα, στη συνεδρίαση της Τρίτης (15/10) ο Γενικός Δείκτης ενισχύεται κατά +0,26% και διαπραγματεύεται στις 1.415,15 μονάδες, κινούμενος μεταξύ των 1.412,87 (χαμηλό ημέρας) και των 1.421,06 μονάδων (υψηλό ημέρας). Σε χαμηλά επίπεδα διαμορφώνεται ο τζίρος, πέριξ των 30 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με αναλυτές, σηματωρό για την αντίδραση του Χ.Α. αποτελούν οι τράπεζες, οι οποίες βρέθηκαν χθες κάτω από τις 1.200 μονάδες για πρώτη φορά μετά από δύο μήνες. «Βαρόμετρο» συνεχίζει να είναι η ΕΤΕ, ειδικά μετά το placement που ενίσχυσε την στάθμιση της τράπεζας στους βασικούς δείκτες του Χρηματιστηρίου.

Κλίμα ευφορίας επικρατεί στις διεθνείς αγορές με «αιχμή του δόρατος» τα ρεκόρ της Wall Street. Η Αθήνα αδυνατεί να ακολουθήσει το ρυθμό των διεθνών αγορών, «λιμνάζοντας» στα επίπεδα πέριξ των 1.400-1.450 μονάδων. Οι πιέσεις οφείλονται στον όγκο κεφαλαίων που αντλήθηκαν μέσω του Χ.Α., «απορροφώντας» μεγάλο μέρος της διαθέσιμης ρευστότητας. Αξίζει να σημειωθεί ότι από τον περασμένο Δεκέμβριο μέχρι σήμερα, αντλήθηκαν από το Χρηματιστήριο περισσότερα από 2,9 δισ. ευρώ.

Μετά το placement στην Εθνική Τράπεζα και την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Cenergy Holdings, πλέον η προσοχή στρέφεται στην επερχόμενη ΑΜΚ της Attica Bank, ύψους 735 εκατ. ευρώ. Χθες η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς ενέκρινε το ενημερωτικό δελτίο, σύμφωνα με το οποίο σήμερα είναι η τελευταία ημέρα διαπραγμάτευσης της μετοχής πριν το reverse split και την ΑΜΚ.

Η διαπραγμάτευση θα ανασταλεί προσωρινά από την Τετάρτη 16 Οκτωβρίου και η μετοχή θα επανέλθει στο ταμπλό τη Δευτέρα 21 Οκτωβρίου. Αμέσως μετά θα ξεκινήσει η διαπραγμάτευση, η άσκηση των δικαιωμάτων προτίμησης για την ΑΜΚ και η περίοδος προσφοράς για τα warrants. Μετά σειρά έχει η περίοδος ενάσκησης των warrants έως τις 28 Νοεμβρίου και ακολουθεί η έναρξη διαπραγμάτευσης των νέων μετοχών στις 4 Δεκεμβρίου. Η τιμή διάθεσής τους έχει οριστεί σε 1,87 ευρώ ανά μετοχή.

Στο επίκεντρο βρίσκεται και η Metlen λόγω των αυξανόμενων προκλήσεων στην προσφορά βωξίτη, που έχουν δημιουργηθεί από τις ναυτιλιακές διαταραχές στη Γουινέα. Το ίδιο ισχύει και στην περίπτωση της αλουμίνας, με διάφορες διαταραχές στην Αυστραλία. Σύμφωνα με τους αναλυτές της Eurobank Equities, οι περιορισμοί στον εφοδιασμό ενδέχεται να συνεχίσουν να αυξάνουν τις τιμές της αλουμίνας, σε μία θετική εξέλιξη για τη Metlen.

Για την ερχόμενη Παρασκευή είναι προγραμματισμένη η ετυμηγορία της Standard & Poor’s (S&P) για το ελληνικό αξιόχρεο. Υπενθυμίζεται ότι ο αμερικανικός οίκος έχει δώσει από πέρυσι την επενδυτική βαθμίδα στη χώρα, αξιολογώντας την με «BBB-» και θετικό outlook. Την ίδια μέρα (18/10) θα λήξουν τα συμβόλαια Οκτωβρίου στην αγορά παραγώγων.

«Βουτιά» για την Attica Bank πριν την αναστολή διαπραγμάτευσης

Άνοδο +0,29% καταγράφει ο τραπεζικός δείκτης, ο οποίος διαπραγματεύεται στις 1.193,01 μονάδες. Ο FTSE 25 (υψηλής κεφαλαιοποίησης) κερδίζει +0,27% στις 3.429,20 μονάδες, ενώ αντίθετα ο Mid Cap (μεσαίας κεφαλαιοποίησης) υποχωρεί κατά -0,12% στις 2.285,66 μονάδες.

Η αξία των συναλλαγών διαμορφώνεται στα 30,271 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 2,208 εκατ. ευρώ αφορούν σε πακέτα. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς ανέρχεται στα 98,661 δισ. ευρώ. Θετικά πρόσημα για 49 μετοχές, έναντι 46 που υποχωρούν και 16 που μένουν αμετάβλητες.

Στις συστημικές τράπεζες, η Εθνική σημειώνει κέρδη +0,5% στα 7,302 ευρώ και η Πειραιώς ενισχύεται κατά +0,65% στα 3,698 ευρώ. Στον αντίποδα, η Alpha Bank χάνει -0,1% στο 1,4685 ευρώ και η Eurobank κινείται χαμηλότερα κατά -0,13% στο 1,951 ευρώ.

Απότομο «φρένο» στο τριήμερο ράλι της Attica Bank, η οποία διολισθαίνει κατά -21,11% στα 2,13 ευρώ, μία ημέρα πριν το reverse split και την επακόλουθη προσωρινή αναστολή διαπραγμάτευσής της. Σημειώνεται ότι η μετοχή θα επανέλθει στο ταμπλό από 21 Οκτωβρίου.

Στην υψηλή κεφαλαιοποίηση, σημαντική άνοδο καταγράφουν η Coca Cola, η Σαράντης, η Aegean, η ΔΕΗ, η Viohalco, η Autohellas και η Ελλάκτωρ. Αντίθετα, στο –0,9% διαπραγματεύεται η ΕΥΔΑΠ. Στη μεσαία κεφαλαιοποίηση, κέρδη κοντά στο +1% για την Profile. Από την άλλη πλευρά, υποχωρεί αρκετά ο ΑΔΜΗΕ.

Σε χαμηλό ενός μήνα η εγχώρια αγορά, σε χαμηλό διμήνου οι τράπεζες

Κατώτερο των περιστάσεων αποδείχθηκε για άλλη μία φορά το Χρηματιστήριο Αθηνών, σε μία εξαιρετική ημέρα για τις διεθνείς αγορές, η οποία συνοδεύθηκε από νέα ρεκόρ. Το Χ.Α. έκλεισε σε χαμηλό ενός μήνα, με μειωμένο τζίρο, δείγμα του ότι η εγχώρια αγορά έχει «στεγνώσει» από ρευστό μετά το «κύμα» ομολογιακών εκδόσεων, αυξήσεων κεφαλαίων και placement. Χαμηλότερα βρίσκουμε τις 1.406,91 μονάδες (12 Σεπτεμβρίου) και αμέσως μετά τις 1.403,17 μονάδες της 13ης Αυγούστου.

Μεγάλες χαμένες της χθεσινής ημέρας ήταν οι τράπεζες, με τον κλαδικό δείκτη να σημειώνει χαμηλό δύο μηνών, κλείνοντας κάτω από το ορόσημο των 1.200 μονάδων για πρώτη φορά από τις 6 Αυγούστου. Έχοντας διανύσει το πρώτο μισό του Οκτωβρίου, ο δείκτης υποχωρεί κατά -4,95% εντός του τρέχοντος μήνα και η ετήσια απόδοσή του περιορίζεται πλέον στο +12,05%.

Τα «απόνερα» του placement συνεχίζουν να επηρεάζουν την Εθνική Τράπεζα, η οποία απομακρύνθηκε αρκετά από τα 7,55 ευρώ, δηλαδή την τιμή που «κλείδωσε» η πρόσφατη ιδιωτική τοποθέτηση. Χθες βρέθηκε στο χαμηλό τριών εβδομάδων των 7,266 ευρώ, με το discount από την προαναφερθείσα τιμή διάθεσης να καθορίζεται στο -3,76%. Απασχόλησε πάνω από το 30% του συνολικού τζίρου, με συναλλαγές ύψους 25,53 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 2,28 εκατ. ευρώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων.

Αντίθετη πορεία με εκείνη της ευρύτερης αγοράς ακολούθησε η Coca Cola, κάνοντας ένα 4ήμερο ράλι και ένα θετικό 6Χ7 που την ενίσχυσε κατά +3,36% και +4,07%, αντίστοιχα. Παράλληλα, πλησίασε εκ νέου τα 34 ευρώ, που ανοίγουν τις «πύλες» για τα υψηλά 4ετίας. Υπενθυμίζεται ότι η ΕΕΕ είναι η πολυτιμότερη εισηγμένη του Χ.Α. με συνολική αξία 12,413 δισ. ευρώ και με κέρδη της τάξης του +25,89% φέτος.

Το ένα αρνητικό ρεκόρ μετά το άλλο καταρρίπτει η Motor Oil, υποχωρώντας τη Δευτέρα έως και στα 20,5 ευρώ. Ο τίτλος βρέθηκε σε νέο χαμηλό 22 μηνών (Δεκέμβριος 2022), κάνοντας ένα αρνητικό 3Χ4 που του κόστισε συνολικά -2,74%. Διεύρυνε, δε, τη φετινή πτώση του στο -13,38%. Βρίσκεται πλέον στη 13η θέση του πίνακα των πολυτιμότερων εισηγμένων, με κεφαλαιοποίηση 2,279 δισ. ευρώ.

«Ψαλιδίστηκε» για την Cenergy Holdings η διαφορά από τα 9 ευρώ, δηλαδή από την τιμή διάθεσης των μετοχών που εκδόθηκαν στο πλαίσιο της αύξησης κεφαλαίου κατά 200 εκατ. ευρώ (αύριο 16/10 ξεκινά η διαπραγμάτευσή τους). Με απώλειες της τάξης του -2,78% σχεδόν μηδενίστηκε το premium, σταματώντας στο χαμηλότερο σημείο από τις αρχές Αυγούστου. Για να βρούμε κλείσιμο υπό των 9 ευρώ, πρέπει να πάμε ακόμη πιο πίσω και συγκεκριμένα στα μέσα του περασμένου Ιουνίου. Ταυτόχρονα, μεγάλωσε η απόσταση από το πρόσφατο ιστορικό υψηλό των 10,18 ευρώ.

Το χαμηλό 9μήνου ανανέωσε η Intrakat, «πέφτοντας» από τα 4,7 ευρώ στα 4,68 ευρώ. Αμέσως επόμενο χαμηλότερο κλείσιμο τα 4,665 ευρώ της 12ης Ιανουαρίου. Μόνο αρνητικά πρόσημα έχει καταγράψει το τελευταίο 5ήμερο, με τη σωρευτική πτώση να υπολογίζεται στο -4,49%. Στο +2,41% έχει περιοριστεί η άνοδος της μετοχής εντός του 2024.

Την καλύτερη ημερήσια επίδοση των τελευταίων δύο και πλέον μηνών πραγματοποίησε η Quest Holdings, «σκαρφαλώνοντας» κατά +5,12% στα 5,34 ευρώ και κάνοντας τζίρο άνω των 240 χιλ. ευρώ, αρκετά πάνω από τα συνηθισμένα επίπεδα. Ξεκάθαρος θετικός καταλύτης η απόκτηση του πλειοψηφικού πακέτου (70%) της εταιρείας Μπενρουμπή έναντι 27,2 εκατ. ευρώ. Με αυτό τον τρόπο, η μετοχή της Quest απομακρύνθηκε από τα 5 ευρώ, που οδηγούν στα αρνητικά ρεκόρ της φετινής χρονιάς. Παράλληλα, οι απώλειες μέσα στο 2024 έχουν περιοριστεί στο -4,98%. Σημειώνεται ότι η Benrubi πρόκειται να συνεισφέρει πάνω από 5 εκατ. ευρώ (>15%) στα ετήσια EBITDA όσον αφορά τις εμπορικές δραστηριότητες της Quest.

Νέες κορυφές για τα μεγάλα χρηματιστήρια του εξωτερικού

Σε τροχιά ρεκόρ παραμένει η Wall Street, με τον Dow Jones να ρίχνει για πρώτη φορά στα χρονικά το «φράγμα» των 43.000 μονάδων. Σε ιστορικό υψηλό έκλεισε και ο S&P 500. Η τεχνητή νοημοσύνη συνεχίζει να τροφοδοτεί με κέρδη την αμερικανική αγορά. Σε αυτό το πλαίσιο, η Nvidia «εκτινάχθηκε» σε νέα ιστορικά υψηλά επίπεδα, με την αξία της να ξεπερνά τα 3,4 τρισ. δολάρια. Σταθεροποιητικό ξεκίνημα δείχνουν για σήμερα τα futures.

Κοντά στα ιστορικά υψηλά τους διαπραγματεύονται και τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, όπου τα βλέμματα στρέφονται στην κρίσιμη απόφαση της ΕΚΤ για τα επιτόκια την ερχόμενη Πέμπτη. Έχει προεξοφληθεί από την επενδυτική κοινότητα η μείωση κατά 25 μονάδες βάσης. Πτώση -0,1% σημειώνει ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 και έπονται οι βασικοί δείκτες σε Γερμανία και Ισπανία με κέρδη +0,3%. Απώλειες -0,6% για τον βρετανικό FTSE 100 και -0,8% για τον γαλλικό CAC 40.

Από την άλλη πλευρά, «κύμα» πωλήσεων ήρθε να ταράξει τις ασιατικές αγορές. Οι κινεζικοί δείκτες διόρθωσαν πάνω από -2% και το Χονγκ Κονγκ διολίσθησε περισσότερο από -3,7%. Σε ήπια ανοδικό έδαφος έκλεισαν οι μετοχές σε Ιαπωνία, Αυστραλία και Νότια Κορέα, με τον Nikkei να κλείνει σε υψηλό 3 μηνών.

Διαβάστε ακόμη

Νίκος Μουτσουρούφης: Το σχέδιο για τα Mailo’s μετά το deal με τον Βλάσση Γεωργάτο

Θ. Φέσσας (Quest): Η επόμενη μέρα του deal για την Μπενρουμπή – Οι ευκαιρίες των εξαγορών (pics)

Πετρέλαιο Θέρμανσης: Οι τιμές πώλησης και τα σενάρια για το επίδομα

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο Θέμα

Exit mobile version