search icon

Αγορές

Χρηματιστήριο: Δυνατό «μπάσιμο» στον Ιούνιο – Οι 4+1 μετοχές που «έλαμψαν» στο ταμπλό

Μία ανάσα από τις 900 μονάδες ο Γ.Δ. - Ισχυρά κέρδη για Motor Oil, ΕΛΠΕ, ΟΠΑΠ, ΟΤΕ και ΕΥΔΑΠ - Κοντά στα 100 εκατ. ο τζίρος - Ράλι για την ΑΒΑΞ, άλλαξε «χέρια» το 1,7% των μετοχών - Deutsche Bank: Σε «ρηχά» νερά ο Μάιος στο Χ.Α.

Στο υψηλότερο επίπεδο σχεδόν του τελευταίου μήνα έκλεισε το Χρηματιστήριο Αθηνών, με τους επενδυτές να βρίσκουν στηρίγματα σε αρκετά -μη τραπεζικά- blue chips, εστιάζοντας κυρίως στις μετοχές των Motor Oil, ΕΛΠΕ, ΟΠΑΠ, ΟΤΕ και ΕΥΔΑΠ. Ωστόσο, αποτελεί «κοινό μυστικό» ότι το εν εξελίξει rebound είναι πολύ πιθανό να αποδειχθεί βραχύβιο, χωρίς να αποκλείεται ένα νέος γύρος ρευστοποιήσεων σε μεταγενέστερο επίπεδο. Πολλά, βέβαια, θα εξαρτηθούν κι από την πορεία των διεθνών αγορών. 

Πιο συγκεκριμένα, κατά τη σημερινή συνεδρίαση, ο Γενικός Δείκτης σημείωσε αξιοσημείωτη άνοδο κατά 1,04% και ενισχύθηκε στις 899,97 μονάδες, κερδίζοντας περισσότερες από εννέα μονάδες σε σχέση με το κλείσιμο της Τρίτης (890,70 μονάδες). Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων διαμορφώθηκε σε 11 μονάδες (από 892,55 έως 903,80 μονάδες), με τον τζίρο των συναλλαγών να κυμαίνεται στα 93 εκατομμύρια ευρώ.  

Ο τραπεζικός κλάδος, χωρίς να πρωταγωνιστήσει, ακολούθησε την ανοδική τάση του Γενικού Δείκτη, καθώς τερμάτισε στο +0,78% και τις 616,25 μονάδες, πετυχαίνοντας το 6ο θετικό κλείσιμο σε σύνολο επτά συνεδριάσεων. Το μεγαλύτερο ενδιαφέρον εστίασε στη μετοχή της Εθνικής Τράπεζας, η οποία ενισχύθηκε κατά 1,5% και φλέρταρε με το τεχνικό σημείο των 3,6 ευρώ. Κατά +1,2% αυξήθηκε και η μετοχή της Eurobank, η οποία ανέκτησε το 1,05 ευρώ. Από εκεί και πέρα, η μετοχή της Alpha Bank μειώθηκε οριακά στο -0,2% και διατηρήθηκε κάτω του ψυχολογικού ορίου του 1 ευρώ, ενώ η μετοχή της Πειραιώς παρέμεινε αμετάβλητη στο 1,18 ευρώ. Πιο αναλυτικά:   

Στον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (+1,26% και 2.184 μονάδες), οι μετοχές των ΕΛΠΕ και Motor Oil πήραν τα ηνία της αγοράς, καθώς εκτινάχθηκαν κατά 4,1% και κατά 4,8% αντίστοιχα, ενώ η μετοχή του ΟΠΑΠ ακολούθησε στο +3,4% και τα 14,3 ευρώ (κοντά στο υψηλότερο σημείο από το 2011), χάρη στα θετικά μεγέθη του α’ τριμήνου. Η μετοχή του δεικτοβαρούς ΟΤΕ, ταυτόχρονα, κέρδισε +1,7% και έφθασε τα 18 ευρώ, με τη μετοχή της ΕΥΔΑΠ να κλείνει στο +2,8% και τη μετοχή της Tέρνα Ενεργειακή να φλερτάρει με νέο ιστορικό ρεκόρ (+1,3% και 18,2 ευρώ). Στον αντίποδα, έντονες ρευστοποιήσεις παρατηρήθηκαν στη μετοχή της Lamda Development (-2,6%), ενώ οι μετοχές των ΑΔΜΗΕ και Σαράντης έχασαν τουλάχιστον 1,5%. 

Όσον αφορά τον δείκτη μεσαίας κεφαλαιοποίησης (-0,09% και 1.409 μονάδες), η μετοχή της ΑΒΑΞ ξεχώρισε στο +7,5% και το 0,86 ευρώ, χάρη στην προσυμφωνημένη συναλλαγή για το 1,7% του μετοχικού κεφαλαίου. Άνω του 2% διαμορφώθηκαν, επίσης, τα κέρδη για τις μετοχές των Intrakat – Παπουτσάνη. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχε δε, και ο υψηλός τζίρος στην ΕΧΑΕ (5,9 εκατ. ευρώ / -0,8%). Συνολικά στο χρηματιστηριακό ταμπλό, 57 μετοχές κινήθηκαν ανοδικά, 38 μετοχές κατέγραψαν πτώση, ενώ 22 μετοχές παρέμειναν αμετάβλητες. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς κυμάνθηκε στα 64,4 δισ. ευρώ, αυξημένη κατά 700 εκατ. ευρώ σε σχέση με την Τρίτη.

Οι μετοχές με τον υψηλότερο τζίρο 

Δίνει συνέχεια στο (εύθραυστο) rebound

Η Λεωφόρος Αθηνών έδωσε συνέχεια στο ανοδικό «rebound», καταφέρνοντας να διασπάσει -έστω και ενδοσυνεδριακά- τις αντιστάσεις των 900 μονάδων. Τα εύρωστα εταιρικά αποτελέσματα και η «αύρα» από το χθεσινό rebalancing των δεικτών του MSCI, το οποίο έφερε τζίρο 521 εκατ. ευρώ στην ελληνική αγορά, αναμφίβολα αποτέλεσαν τα βασικά «καύσιμα» της σημερινής κίνησης.

Η μετοχή του ΟΠΑΠ τέθηκε στο επίκεντρο του επενδυτικού ενδιαφέροντος, καθώς η εισηγμένη εμφάνισε άκρως εντυπωσιακά μεγέθη για το α’ τρίμηνο του 2022, ενώ η προσοχή παρέμεινε και στις μετοχές των Εθνικής Τράπεζας – Mytilineos, οι οποίες πλέον συγκαταλέγονται στον βασικό δείκτη του MSCI Greece, μαζί με τις Eurobank, OTE, ΟΠΑΠ, Jumbo, Alpha Bank και ΔΕΗ.

Ωστόσο, το χρηματιστηριακό περιβάλλον παραμένει (εν μέρει) προβληματικό, καθώς οι προκλήσεις σε οικονομία και αγορές εξακολουθούν να θέτουν πεπερασμένα όρια στην αγοραστική διάθεση, κάτι το οποίο -με τη σειρά του- υπονομεύει τη βιωσιμότητα της ανοδικής τάσης και συντηρεί τα σενάρια για νέα οπισθοχώρηση.

Ο πληθωρισμός – ρεκόρ, ο οποίος ανακοινώθηκε χθες για την Ευρωζώνη (8,1%) ασκεί πιέσεις στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) για την ανάληψη μεγαλύτερης δράσης, με τα «γεράκια» της Φρανκφούρτης να ζητούν αυξήσεις επιτοκίων της τάξης των 50 μονάδων βάσης (σήμερα το βασικό επιτόκιο βρίσκεται στο 0% και το επιτόκιο καταθέσεων στο -0,5%). Την ίδια ώρα, οι κυρώσεις στη Ρωσία, ο ενεργειακός «πόλεμος» και η αβεβαιότητα «θολώνουν» την ορατότητα στην πορεία της οικονομίας.

Μέσα σ΄ αυτό το πλαίσιο, ο Γενικός Δείκτης παρέμεινε άνω του κινητού μέσου όρου των τελευταίων 200 ημερών (886 μονάδες), έχοντας ως βασικές στηρίξεις τις 880 και τις 850 μονάδες. Οι επόμενες αντιστάσεις, δε, συναντώνται στις 900 και τις 920 μονάδες.

Η εικόνα στις διεθνείς αγορές

Στις διεθνείς αγορές, ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 είναι αμετάβλητος στις 443 μονάδες, παρότι ο γερμανικός DAX αυξάνεται κατά 0,59%, ο γαλλικός CAC 40 κατά 0,39% και ο ιταλικός FTSE MIB κατά 0,20%. Στο Λονδίνο ο FTSE 100 παραμένει σταθερός στα επίπεδα των 7.600 μονάδων. Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, ο Dow Jones ενισχύεται κατά 150 μονάδες, με τον Nasdaq να κερδίζει 1%, σε μια προσπάθεια για «restart».

Όσον αφορά την αγορά πετρελαίου, οι τιμές συνεχίζουν να βρίσκονται κοντά στο υψηλό διμήνου, με τα συμβόλαια WTI να κυμαίνονται στο +2,5% και τα 117,50 δολάρια ανά βαρέλι, και τα συμβόλαια Brent να καθορίζονται στο +2,30% και τα 118,25 δολάρια ανά βαρέλι. Η τιμή του χρυσού, τέλος, διαπραγματεύεται στο +0,05% και τα 1.843 δολάρια ανά ουγγιά.

Διαβάστε επίσης:

Γιατί η Τουρκία είναι η «χαρά» των μετοχών – Κάνουν ράλι σχεδόν 40%, η καλύτερη επίδοση παγκοσμίως

Μια τρύπα στο… πετρέλαιο: Οι κυρώσεις δεν κατάφεραν να σταματήσουν τον Πούτιν (πίνακες)

Οι εφοπλιστές που μπαίνουν στην ενέργεια, τα σχέδια της Motor Oil με τους Σαουδάραβες, οι νέες δουλειές των ΕΛΠΕ και οι εφοριακοί που… τράκαραν με τον Πιτσιλή

Exit mobile version